gnΆμεση ήταν η απάντηση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων κου Μανούσακα,στην επιστολή που του έστειλε ο σύλλογός μας σχετικά με τις απειλές που δέχτηκαν φιλόζωοι υπάλληλοι που φροντίζουν τα αδέσποτα που κάποιοι ασυνείδητοι εγκαταλείπουν στο χώρο.Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Θα θέλαμε μόνο να επισημάνουμε δύο πράγματα.

 

Αντί να ευχαριστούν τους υπαλλήλους που στειρώνουν τα αδεσποτάκια του νοσοκομείου προσπαθώντας να συμβάλλουν στον έλεγχο του πληθυσμού-σε αντίθεση με τη Διοίκηση που δεν παίρνει κανένα μέτρο-αυτοί στοχοποιούνται γιατί τα επανατοποθετούν εκεί και όχι στα….. τεράστια έκτασης σπίτια τους, που έχουν όλες τις προδιαγραφές να γίνουν ιδιωτικά καταφύγια.

Γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει στα Χανιά…Ή τα παίρνεις σπίτι σου ή  τα επανεντάσσεις στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο κος Μανούσακας μάλλον αγνοεί την κατάσταση, αφού το πρωί σε ραδιοφωνική του δήλωση όταν ρωτήθηκε για το που θα πάνε τα σκυλάκια του νοσοκομείου απάντησε ότι εχει ακούσει ότι “υπάρχουν κάτι…μάντρες έξω από τα Χανιά”-πως λέμε μπάζα,σίδερα και παντός είδους οικοδομικά υλικά;

Αγνοεί επίσης ότι ακόμη και αν απομακρυνόταν όλα τα σκυλάκια από το Νοσοκομείο,με οποιονδήποτε τρόπο (είτε με φιλοξενία,είτε με δηλητηρίαση) το επόμενο διάστημα θα είχαν εγκαταλειφθεί κάποια άλλα, αν η Διοίκηση δεν πάρει μια σειρά πρακτικών μέτρων.

Στην επισήμανσή του ότι έχουν απευθυνθεί στο δήμο Χανίων αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση θα ανταπαντήσουμε ότι μάλλον δεν έχει ασκηθεί αρκετή πίεση και δημοσιοποίηση του προβλήματος ώστε -αν μη τι άλλο- ο δήμος να υποχρεωθεί να απαντήσει.

TXP

φωτογραφία αρχείου

Η απάντηση του Νοσοκομείου

 «Απάντηση σε επιστολή για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων στο Νοσοκομείο.»

Σχ. Η αρ. ΦΧΣ 395/11-08-2014 επιστολή σας.

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, θα θέλαμε σας ενημερώνουμε ότι το πρόβλημα με την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, (σκύλοι και γάτες), στο χώρο του Νοσοκομείου, έχει αρχίσει να εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, των συνοδών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.

Η ύπαρξη ζώων στους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου έχει γίνει εντονότερη το τελευταίο διάστημα, ακόμα και σε μέρη όπως τα χειρουργεία και η κουζίνα.

Οι μη ελεγχόμενοι σωροί από τροφές, αποφάγια και κονσέρβες άδειες σε διάφορους εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου, αποσυντίθενται και δημιουργούν εστίες μόλυνσης, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που εναποτίθενται στα ίδια και στα ίδια σημεία, και δεν καταναλώνονται από τα ζώα, λόγω κορεσμού.

Αναφέρω δε, ότι τα φαινόμενα επίθεσης σε ανθρώπους κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, και ειδικά σε αναβάτες δίτροχων οχημάτων, είναι καθημερινά , προκαλούν φόβο ακόμα και δαγκώματα σε αυτούς, δημιουργούν δε κίνδυνο ατυχήματος από πτώση.

Υπόλογοι όλων των ανωτέρω είμαστε εμείς.

Ο Ν. 4039/2012 απαγορεύει την επαναφορά των ζώων μετά την στείρωση στα Νοσοκομεία, και θεωρεί εκ νέου εγκατάλειψη την επιστροφή των ζώων στον ίδιο χώρο, κάτι που κατά το νόμο επιφέρει κυρώσεις στο άτομο το οποίο προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.
Σας ενημερώνω ότι αυτό γίνεται συστηματικά, δηλαδή το άτομο που τα πάει για στείρωση τα επαναφέρει στο Νοσοκομείο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν δύναται να συνεχιστεί.(Σε αυτό το σημείο έγινε επισήμανση για τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος και όχι στέρηση μισθού.)

Επίσης, ουδέποτε ειπώθηκε κάτι σχετικά με απάνθρωπες ενέργειες κατά των ζώων και ειδικά για δηλητηριάσεις. Λόγια μονόπλευρα σίγουρα παραφράζονται, ή μεταφέρονται κατά το δοκούν. Ποτέ, κανείς δικαστής δεν απεφάνθη, χωρίς να ακούσει και τις δύο πλευρές. Όσο για την τοποθέτηση πινακίδων που απαγορεύουν την εγκατάλειψη ζώων, έχουμε προχωρήσει στην παραγγελία αυτών, και αναμένεται να τοποθετηθούν σύντομα.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο βασικό.

Το Νοσοκομείο είναι χώρος Υγείας και απαγορεύεται η ύπαρξη ζώων εντός των χώρων που ορίζει το Νοσοκομείο.
Στο Ν. 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος 10 αναφέρεται ότι, δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (κάτι το οποίο εδώ δεν ισχύει. Συνεχίζει παρακάτω, ότι δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με Νοσοκομεία, Σχολεία και λοιπά. Ο κανονισμός δε του Νοσοκομείου, αναφέρει ότι απαγορεύεται η χρήση υπολειμμάτων τροφής που προέρχεται από σίτιση ασθενών, σε ζώα, όπως άλλωστε ορίζεται και στο αρ. 11 του Ν. 4039/2012. Αντίθετα όμως με τα παραπάνω, ορισμένοι, ανοίγουν τους κάδους απορριμμάτων και εναποθέτουν τις σακούλες στο οδόστρωμα κάνοντας τομές σε αυτές, με αποτέλεσμα τα ζώα να σκορπάνε τα, ίσως μολυσμένα, υπολείμματα τροφών σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία.

Να είστε σίγουροι ότι το αρμόδιο τμήμα έχει ενημερώσει αρκετές φορές τον Δήμο Χανίων, σχετικά, αλλά ούτε απάντηση πήραμε, ούτε καμία άλλη ενέργεια εκ μέρους τους πραγματοποιήθηκε.

Όσο για την αναφορά που κάνετε στην επιστολή σας σχετικά με ζώα τα οποία δηλητηριάζονται μαζικά, από ότι έχω ενημερωθεί, ουδέποτε έχει γίνει κάτι τέτοιο εντός του χώρου του Νοσοκομείου μας.

Τέλος, σας γνωρίζω ότι είμαστε στη διάθεση σας για όποια περαιτέρω ενημέρωση χρειαστείτε αλλά και πρόθυμοι για όποια βοήθεια μας ζητήσετε, όπως και ζητώ την συμμετοχή σας στην άμεση απομάκρυνση των ζώων, συμβουλευτικά και ενεργά.

Με Εκτίμηση

Ο Αν. Διοικητής του Γ.Ν.Χ.

ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε την επιστολή του συλλόγου μας

Με περικοπές μισθού απειλούνται οι εργαζόμενοι που ταΐζουν αδέσποτα στο Νοσοκομείο Χανίων!!!!