Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το φόρουμ Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων συγχαίρουν το Δασαρχείο Χανίων για την απόφασή του να απαγορεύσει το κυνήγι στην ακριτική Γαύδο για τρία χρόνια, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού. Το αίτημα αυτό προέκυψε εξαιτίας της οργιαστικής λαθροθηρίας που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της φτερωτής και τριχωτής πανίδας στην περιοχή.
Η Γαύδος βέβαια δεν είναι το μόνο μέρος όπου παρατηρείται έλλειψη «θηραμάτων» εξαιτίας της λαθροθηρίας αλλά και του κυνηγιού εν γένει. Και είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς σήμερα ότι το κυνήγι είναι «αντίδοτο» στη λαθροθηρία όταν τόσα περιστατικά το διαψεύδουν. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει ότι:
«Το κυνήγι είναι μια νόμιμη δραστηριότητα η οποία παρόλα αυτά μπορεί να απειλήσει τα είδη που θηρεύονται λόγω υπερεκμετάλλευσης και να καταστεί έτσι απειλή για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η έκταση του κυνηγιού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου και παρακολούθησης της δραστηριότητας, εντείνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στη βιοποικιλότητα. Αντικατοπτρίζουν δε τη σημερινή ανεπάρκεια των μηχανισμών της Πολιτείας να προστατέψουν αποτελεσματικά την φύση της Ελλάδας…»
και συνεχίζει λέγοντας ότι:
Η λαθροθηρία, παρότι παράνομη δραστηριότητα, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στην Ελλάδα και είναι επιζήμια κυρίως για τα προστατευόμενα και μεταναστευτικά είδη πουλιών. Δυστυχώς, τόσο το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο για το κυνήγι στην Ελλάδα, όσο και η ελλιπής εφαρμογή του λειτουργεί συχνά ως προκάλυμμα για την λαθροθηρία».
(http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=2886)
Κυνήγι και βιωσιμότητα δεν συνάδει. Όταν το κυνήγι δεν διεξάγεται για λόγους επιβίωσης αλλά για λόγους εκτόνωσης και «ψυχαγωγίας» και όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος ελεγκτικός μηχανισμός, ποιος θα εμποδίσει έναν τουφεκιοφόρο και απόλυτο μονάρχη του δάσους να μην εκτονωθεί στο γεράκι αλλά στην πέρδικα; Ποιος θα τον εμποδίσει να μην σκοτώσει δέκα μόνο θηράματα αλλά όσα περισσότερα διασταυρωθούν στο διάβα του; Ποιος θα τον εμποδίσει να μην χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα ή να μην κυνηγήσει εντός απαγορευμένων περιοχών;
Σημειώνουμε ότι μόνο το κέντρο περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή», που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, παρέλαβε 1.123 άγρια ζώα και πτηνά το 2011, ενώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας που εδρεύει στο Πήλιο και δίνει μια άνιση μάχη με τους κυνηγούς, αναφέρει ότι: «κυνηγοί και λαθροθήρες πυροβολούν ό,τι πετάει ακόμα και εκτός κυνηγετικής περιόδου, αλλά και εντός κατοικημένης περιοχής». Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πουλόπουλο, ιδρυτικό μέλος του αντίστοιχου κέντρου ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, «αυτή τη στιγμή, περίπου 100 είδη άγριων πουλιών, σε σύνολο κάτι παραπάνω από 400 που απαντώται κανονικά στη χώρα, απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας ανθρωπογενών δράσεων. Σημαντική δε πίεση σε πολλά από αυτά αποτελεί το εντατικό αλλά και το παράνομο κυνήγι…».
Τα περιστατικά είναι άμετρα και άρα το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην έλλειψη αποδεικτικών στοχείων που καταδεικνύουν το κυνήγι ως μέγα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά στο κηρίον εις τα ώτα των δημοσίων υπηρεσιών που καλούνται να προστατεύσουν την άμοιρη πανίδα.
Είθε τα φωτεινά παραδείγματα της Τήλου και της Γαύδου να τα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Δήμοι ώστε να γεμίσουν και πάλι τα δάση με ζωή και να γίνει η χώρα μας ένας πραγματικός οικολογικός παράδεισος!
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
Πηγή:
http://www.zoosos.gr/article/1561/apagoreusan-kunegi-ste-gaudo
______________________________
(*) H Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία στη χώρα. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβίστικο τρόπο. Έχει εκπονήσει μια σειρά επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων για τα ζητήματα των ζώων και αγωνίζεται καθημερινά και νυχθημερόν για την υλοποίησή τους. Η Ομοσπονδία συνεργάζεται με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, πολιτικούς, που αναγνωρίζουν και σέβονται τη ζωή στο σύνολό της. Επίσης, βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους φιλοζωικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας. Βασικός της στόχος είναι η αλλαγή στην αντίληψη, τη νοοτροπία και την κουλτούρα των πολιτών απέναντι στα ζώα, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την σχέση του ανθρώπου με αυτά. Ελπίζει ότι η χώρα μας, που γέννησε τον πολιτισμό, θα χτίσει σταδιακά μια σύγχρονη, ισότιμη και ηθική σχέση με τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων Η Προστασία των Ζώων και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Στρατηγικός στόχος της είναι να πιέσει την Πολιτεία να πάρει ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας πλήρως υλοποιήσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία. Παράλληλα, στοχεύει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον, μέσα από αντίστοιχες καμπάνιες και εκπαιδευτικό υλικό. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 110 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.