galΣωρεία περιστατικών με τραυματισμένα ζώα αντιμετωπίσαμε και αυτό το Σαββατοκύριακο με -ευτυχώς- αίσιο τέλος.Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα πιο σημαντικά:

H Γαλάτεια

Πριν μια εβδομάδα περίπου εμφανίστηκε μια κοκκαλιασμένη κυνηγοσκυλίτσα στο Γαλατά Χανίων.Φιλόζωοι της περιοχής τάιζαν τη μικρή,η οποία ήταν φιλική και ήσυχη.Πριν τέσσερις μέρες η σκυλίτσα εξαφανίστηκε και προχθές εμφανίστηκε σε άθλια κατάσταση.

Μας ειδοποίησαν αλλά μέχρι να φτάσουμε είχε εξαφανιστεί.Εχθές αργά το βράδυ την εντοπίσαμε να περπατάει με δυσκολία.Το ματάκι της ήταν εντελώς βγαλμένο και ήταν φανερό ότι είχε χάσει πολύ αίμα.Τη μεταφέραμε το πρωί στο κτηνιατρείο του κου Σαριδάκη που εφημέρευε,όπου υποβλήθηκε σε χειρουργείο.Το ματάκι της αφαιρέθηκε,καθώς το μόνο που το κρατούσε ήταν το ξεραμένο αίμα που υπήρχε στην περιοχή γύρω από αυτό.

gal1

Ο κτηνίατρος μας εξήγησε ότι το ζώο είχε φρικτούς πόνους και ότι ο τραυματισμός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από πυροβολισμό με αεροβόλο ή -παρόλο που είναι λιγότερο πιθανό- από αμβλύ αντικείμενο που κάποιος την χτύπησε επίτηδες με αυτό.

gal2 

Η Γαλάτεια-την ονομάσαμε έτσι λόγω της περιοχής-ξύπνησε πολύ καλά,έφαγε και απολαμβάνει τις φροντίδες μέλους του συλλόγου μας μέχρι να αναρρώσει εντελώς.

Η Σμαράγδα

Εν τω μεταξύ λίγο μετά τις εννιά ειδοποιηθήκαμε για μια τραυματισμένη σκυλίτσα στη μέση του δρόμου στον κόμβο του Γαλατά και πάλι.Το ζώο ήταν εντελώς ακίνητο και τα παιδιά σταματησαν για να το μεταφέρουν στην άκρη του δρόμου,βέβαιοι ότι ήταν νεκρό.Όταν πλησίασαν είδαν ότι ανέπνεε και μας ειδοποίησαν αμέσως.Είχε αιμορραγία και δεν μπορούσε να κινηθεί καθόλου.Ειδοποιήσαμε τον κο Σαριδάκη που μας είπε ότι βρισκόταν στο Ρέθυμνο για μια κοινωνική υποχρέωση αλλά μόλις του εξηγήσαμε τι συνέβαινε,δέχτηκε να πάμε το σκυλάκι και τον ευχαριστούμε ιδιάιτερα γιαυτό καθώς και την κόρη του Ελευθερία.

Ήταν ένα πανέμορφο -επίσης- κυνηγόσκυλο που είχε κόψει το σκοινί που ήταν δεμένο τόσο σφιχτά στο λαιμό του που κάναμε αρκετή ώρα να το αφαιρέσουμε-επίσης εξαιρετικά αδύνατο.Μας κοιτούσε με τα υπέροχα πράσινα μάτια του και ζητούσε βοήθεια ενώ υπέμενε στωικά ‘όλες τις προσπάθειες που κάναμε για να το μεταφέρουμε.

Όπως αποδείχτηκε η αιμορραγία οφείλεται σε ρήξη τυμπάνου που θα της προκαλέσει κώφωση από το ένα αυτί.Αύριο θα κάνουμε ακτινογραφία για να διαπιστώσουμε αν έχει κάταγμα λεκάνης ή αν έχει εξαρθρωθεί το πόδι.Στην πρώτη περίπτωση το χειρουργείο είναι δύσκολο και ιδιαίτερα δαπανηρό.Της χορηγήθακαν παυσίπονα και αντιβιώσεις και αφού ανακουφίστηκε από τους πόνους τη μεταφέραμε σε σπίτι εθελοντή.Ψάχνουμε φιλοξενία για τη μικρή.

Επειδή έχουμε πιεστεί πολύ  την τελευταία εβδομάδα κάνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί να μας στηρίξει είτε με φιλοξενία είτε οικονομικά.

ir

η Ίρμα που τραυματίστηκε στην Παρηγοριά

Εκτός από τα περιστατικά που αναφέραμε έχουμε δύο χειρουργημένες γατούλες-η μία υποβλήθηκε σε ένα πολύωρο και σοβαρό χειρουργείο και φιλοξενείται στο κτηνιατρείο του κου Ξηρουχάκη και έναν κούκλο γκριφονάκο που ασυνείδητος οδηγός τραυμάτισε και εγκατέλειψε στις Μουρνιές,τραυματίζοντάς τον ευτυχώς μόνο στο πόδι και το σκυλάκι της Παρηγοριάς-επίσης θύμα τροχαίου.

Το καλοκαίρι δυστυχώς οι τραυματισμοί και οι εγκαταλείψεις των τραυματισμένων ζώων αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό.