falaina

Από την ηχορύπανση πεθαίνουν τα κητοειδή

Σε αναζήτηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών, που εφαρμόζει η νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία ανέλαβε τις σεισμικές έρευνες στη χώρα μας (στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης) για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει, αν λαμβάνονται τελικά επαρκή μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θυμίζουμε, ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν και την εταιρία και την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες, ενώ ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει γίνει, ούτε τα κατάλληλα μέτρα έχουν παρθεί, ώστε να προστατευθούν τα κητοειδή, που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, όπως είναι οι ζιφιοί και οι φάλαινες φυσητήρες.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κρίτωνα Αρσένη, δήλωσε: «Η υποθαλάσσια ηχορρύπανση από ορισμένες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, ενδέχεται να ασκεί σημαντική πίεση στο θαλάσσιο περιβάλλον, και συγκεκριμένα στα κητοειδή.

Κατά συνέπεια ανάλογες δραστηριότητες επιβάλλεται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφοι 2 και 3 της οδηγίας για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα), εφόσον αναμένεται να επηρεάσουν προστατευόμενα χαρακτηριστικά τόπου του δικτύου Natura 2000.

Επιπλέον, τα κητοειδή αποτελούν αντικείμενο αυστηρής προστασίας σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, της οποίας το άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο β) απαγορεύει την εκ προθέσεως παρενόχληση των εν λόγω ειδών, ιδίως κατά τις περιόδους αναπαραγωγής, ανατροφής νεογνών, χειμερίας νάρκης και μετανάστευσης.

Η υποθαλάσσια ηχορρύπανση συγκαταλέγεται μεταξύ των φυσικών παρενοχλήσεων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα κράτη μέλη κατά την αρχική εκτίμηση και την εν συνεχεία αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων, σύμφωνα με την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική .

Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη τυχόν μέτρα των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 6 και 12 της οδηγίας για τους οικοτόπους στην περίπτωση των σεισμικών ερευνών που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, και, ως εκ τούτου, αδυνατεί να αποφανθεί για το κατά πόσον συμβιβάζονται με τις εν λόγω διατάξεις.

Θα ζητήσει πληροφορίες για το ως άνω θέμα από τις ελληνικές αρχές. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Επιτροπή θα λάβει τα δέοντα μέτρα, σύμφωνα με τη συνθήκη της Ε.Ε.».

Ο κ. Αρσένης με αφορμή το αίτημα της Κομισιόν δήλωσε σχετικά: «Οι σεισμικές έρευνες είναι νόμιμες αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένες διεθνείς προδιαγραφές που αποτρέπουν την περιβαλλοντική καταστροφή και τις οικονομικές συνέπειες που αυτή επιφέρει. Η σύνταξη περιβαλλοντικών προδιαγραφών προβλέπεται και από τον πρόσφατο νόμο  4001/2011 για τις σεισμικές έρευνες. Στην περίπτωση των υπό εξέλιξη σεισμικών ερενών οι προδιαγραφές αυτές αγνούνται.

Παρά τις επιστολές περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και την έντονη δημόσια συζητηση για το θέμα, ποτέ δεν ανακοινώθηκαν, oύτε δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια. Το μόνο έως πρόσφατα δημοσίως γνωστό, μετά από διαρροή συζήτησης του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Π.Ε.Κ.Α.) με δημοσιογράφους ήταν η πιθανή παρουσιά 3 παρατηρητών στο πλοίο της Νορβηγικής εταιρίας όταν το πρωτόκολλο ACCOBAMS, προβλέπει την παρουσία τουλάχιστον επτά ειδικά εκπαιδευμένων παρατηρητών (τεσσάρων οπτικών παρατηρητών, δύο ανά δύο βάρδιες από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, και τριών ακουστικών παρατηρητών εναλλάξ ανά οκτάωρο κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου).

Την Παρασκευή ο υπουργός Π.Ε.Κ.Α. έκανε αναφορά σε τέσσερις παρατηρητές. Εντύπωση προκαλεί οτι στη Διάυγεια ανακοινώθηκε η απόφαση με αριθμό Δ13/Φ6.46/22939 που ορίζει την απόσπαση ενός υπαλλήλου του Υ.Π.Ε.Κ.Α., στο εν λόγω πλοίο τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των ερευνών, χωρίς και πάλι να διευκρινίζεται αν είναι ειδικά καταρτισμένος παρατηρητής. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά της αυξανόμενης αδιαφάνειας, πρόχειρότητας και μη τήρησης των διαδικασιών στη χώρα μας.

Οι δημόσιες διαδικασίες δεν είναι διακοσμητικές και οι δημόσιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε καθεστώς διαφάνειας και να δημοσιοποιούνται. Οι αυτονόητες αυτές αρχές παραβιάστηκαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητάει επίσημα τις προδιαγραφές που εφαρμόζει η εταιρεία που ανέλαβε τις σεισμικές έρευνες.

Αυτή η αδιαφάνεια, η προχειρότητα και η μη τήρηση των κανόνων είναι η αιτία της βαθιάς κρίσης στη χώρα μας. Επέτρεψε τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση. Κάποιοι νομίζουν ότι η τήρηση της νομιμότητας και των διαδικασιών αφορά χώρες του βορρά και όχι την δική μας χώρα.

Ζητούν με δικαιολογία την κρίση να γίνουμε μια χώρα της Αφρικής, χωρίς κανόνες, όπου θα επενδύουν μόνο τυχοδιώκτες και οι λίγοι θα διαχειρίζονται τον όποιο δημόσιο πλούτο. Έχει έρθει η ώρα να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της προχειρότητας και της παραβίασης των κοινών μας κανόνων που μας οδήγησαν στην κρίση. Ζητώ να δημοσιευτούν άμεσα οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές που εφαρμόζει η εταιρεία που ανέλαβε τις σεισμικές έρευνες και να τηρηθούν έστω και τώρα, ένα μήνα μετά την έναρξη των ερευνών οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

http://www.zoosos.gr/