logopfpoAντιδράσεις προκαλεί ο νέος νόμος 2039/2012 αφού στο άρθρο 21 ορίζει ότι πλέον υπεύθυνοι είναι η Δημοτική Αστυνομία ή κάποιος άλλος δημοτικός υπάλληλος αφαιρώντας τη δικαιοδοσία από την ΕΛ.ΑΣ στα θέματα κακοποίησης για το ρόλο της οποίας έγιναν σοβαρές και καρποφόρες προσπάθειες τα δύο προηγούμενα χρόνια.Για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία της ΠΖΣΕΣ και της ΠΦΠΟ στάλθηκε επιστολή -υπογεγραμμένη από τους παρακάτω φορείς-στον κο Παπουτσή όπου εκφράζοντας η δυσαρέσκειά τους εξηγώντας τις συνέπειες αυτής της απόφασης.Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα:

 

“Οι κάτωθι υπογράφοντες φιλοζωικοί φορείς, η διεπιστημονική ομάδα μας, καθώς και χιλιάδες πολίτες, διαμαρτύρονται εντονότατα για την απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ από τα ζητήματα κακοποίησης των ζώων, σύμφωνα με το νέο νόμο 4039/2012.

Όπως, ασφαλώς, θα γνωρίζετε, η έκταση και η ένταση της κακοποίησης ζώων στη χώρα μας έχει πολύ υψηλό δείκτη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο «βάρβαρες» από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από τις επίμονες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων και τη δική σας συμβολή, είχαμε πετύχει τη δραστηριοποίηση των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων στην πάταξη του εγκλήματος κατά των ζώων, και μόλις αρχίζαμε να διαβλέπουμε για πρώτη φορά κάποιο περιορισμό αυτού του απεχθούς φαινομένου.

Τώρα, δυνάμει του νέου νόμου, γίνεται δυστυχώς ένα τεράστιο πισωγύρισμα σε ένα θέμα τόσο κρίσιμο για τον πολιτισμό μας όπως είναι η προάσπιση της ζωής των όντων που έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε. Ο λόγος είναι, ότι η Δημοτική Αστυνομία (ή κάποιος άλλος δημοτικός υπάλληλος, όπως αναφέρει ο Ν. 4039/2012, στο άρθρο 21) και οι λοιπές αναφερόμενες αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να δράσουν αποτελεσματικά, εφόσον ούτε τα μέσα, την εμπειρία και τις δικαιοδοσίες της ΕΛ.ΑΣ διαθέτουν, αλλά ούτε και μπορούν να συμβάλλουν στην αίσθηση της υποχρέωσης που δημιουργεί η παρουσία της. Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη φύση της κακοποίησης συναισθανόμενων όντων, πολλώ δε μάλλον τους σκληροτράχηλους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου που χρόνια τώρα επιδίδονται σε αυτοδικίες και προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους νόμο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μόνη αρχή που μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Η μη περαιτέρω εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στα ζητήματα κακοποίησης, όπως ενημερωθήκαμε από έγκυρες πηγές, προέκυψε μετά τη δική σας παρέμβαση κ. Υπουργέ, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τότε προφορικές και γραπτές δηλώσεις σας, ότι δηλαδή θα κάνατε το ανθρωπίνως και αρμοδίως δυνατό για τον περιορισμό του φαινομένου της κακοποίησης ζώων.

Τώρα, με έντονη δυσαρέσκεια, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε στους υπεύθυνους ευρωπαϊκούς οργανισμούς την εξέλιξη αυτή, η οποία πέραν όλων των άλλων είναι και αντισυνταγματική, εφόσον αφαιρείτε από την ΕΛ.ΑΣ δραστηριότητες οι οποίες προκύπτουν κατ’ ευθείαν από το Ποινικό μας Δίκαιο.

Για αυτούς τους λόγους, αιτούμεθα συνάντηση μαζί σας ώστε να αναστρέψουμε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη εν τη γενέσει της. Στη συνάντηση αυτή από τη μεριά των φιλοζωικών μας οργανώσεων θα συμμετέχει η διεπιστημονική μας ομάδα, που αποτελείται από κορυφαίους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και Συνταγματολόγους, καθώς και αντιπροσωπεία των φορέων μας.

Ευελπιστώντας οτι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας, διατελούμε μεθ΄ υπολήψεως.

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοπσονδία και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλκών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη

Τηλ. επικοινωνίας 6976489349

Για την

Διεπιστημονική Ομάδα

Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Ρεγγίνα Αργυράκη, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης”