Με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας μας και με τη συμμετοχή του συλλόγου μας “Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ” πραγματοποιήθηκε εχθές σύσκεψη υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πρωτοδικών Χανίων κ. Γαλήνα των δημοτικών και αστυνομικών αρχών για τα αδέσποτα ζώα.

Ζητήσαμε την παρέμβαση του εισαγγελέα , ως την μόνη αρχή που μπορεί να ασκήσει πίεση αλλά και δίωξη και προς τους δήμους και την αστυνομία για την εφαρμογή του νόμου.

Η χθεσινή σύσκεψη δεν ήταν μια ακόμη από τις συνήθεις συσκέψεις που περιγράφουν το θέμα και καταλήγουν σε ένα τεράστιο ΘΑ.

Αποκλειστικά ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος προς τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, ιδιώτες, κυνηγούς, κτηνοτρόφους, αγρότες, εκτροφείς και την πάταξη του παράνομου εμπορίου , ήτοι οι διατάξεις για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους και την στείρωση τους.

xnsys

Για να σταματήσει επιτέλους η αθρόα εγκατάλειψη αυτών και η συνεχής αναπαραγωγή τους με ανεξέλεγκτες γεννήσεις.
Η εφαρμογή του νόμου ως προς αυτά τα σημεία μαζί με την συνεχή ενημέρωση και τα μαθήματα στα σχολεία είναι ο μοναδικός τρόπος περιορισμού της αθλιότητας αυτής με τα χιλιάδες αδέσποτα, τα οποία από πάνω και στοχοποιούμε , λες και είναι αυτά υπεύθυνα και όχι οι άνθρωποι για την υπάρξή τους.

Δείτε τις δηλώσεις της Προέδρου της Ομοσπονδίας μας κας Μπομπολάκη,στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

{youtube}cIlpvqzyNc4{/youtube}

“Έχουμε επισημάνει ξανά και ξανά αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, ότι η λύση για τον περιορισμό των αδέσποτων δεν είναι τα κυνοκομεία , που ποτέ δεν έλυσαν το πρόβλημα.
Aς θυμηθούμε ότι αυτή τη στιγμή στο νομό μας υπάρχουν 5 κυνοκομεία , με πάνω από 1500 ζώα , αλλά τα αδέσποτα γύρω μας είναι χιλιάδες.

Ο νόμος 4039/12 , άρθρο 5 , παρ ζ) υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη κατοικίδιου να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.
Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρω για κάθε νεογέννητο.

Στο άρθρο 5 oμοιως παρ 1α τον υποχρεώνει να τοποθετήσει ηλεκτρονική σήμανση με πρόστιμο 300 ευρώ, σε αντίθετη περίπτωση.

Τέλος στο άρθρο 46 , παρ. η , του νόμου 4235 που αποτελεί τροποποίηση του 4039/12 αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του»., με ποινή προστίμου για κάθε ζώο 300 ευρώ

Η εφαρμογή των παραπάνω δεν απαιτεί κανένα κόστος, δεν απαιτεί επιπλέον προσωπικό.
Απαιτεί μόνο βούληση , οργάνωση και βέβαια αποφασιστικότητα, τα οποία δεν βλέπουμε , με ελάχιστες εξαιρέσεις αν υπάρχουν στις δημοτικές αρχές.

Ζητάμε λοιπόν την συνεχή συνεργασία δήμων και αστυνομίας για την τήρηση των ανωτέρω.

Επιπλέον και επίσης ανέξοδα, χρειάζεται συνεχής -μέσω των τοπικών ΜΜΕ- ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα αυτά.
Τέλος ευκαιρίας δοθείσης ζητάμε την πραγματοποίηση εξορμήσεων όλων των αστυνομικών τμημάτων του νομού για τα λεγόμενα βαρελόσκυλα.

Η όξυνση του κοινωνικού, πολιτιστικού και ηθικού θέματος των αδεσποτων ζώων και οι άθλιες συνθηκες των δεσποζόμενων δεν μπορουν να περιμενεουν άλλο.
Ειναι η κατασταση σε σημειο οριακό.
Τελος θέλουμε για μια ακομη φορά να τονισουμε οτι δεν ειναι ηθικό να στοχοποιουμε τα ζώα και να θεωρούμε θύμα τον άνθρωπο, , οταν είμαστε εμείς οι άνθρωποι αυτοί που τα δημιουργούμε.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση ζητάμε την ενεργοποίηση των δημοτικών και αστυνομικών αρχών για τα παραπάνω θέματα που θίξαμε.”

Διαβάστε επίσης

Αυστηρότερους ελέγχους για τα δεσποζόμενα, ζήτησαν από τον Εισαγγελέα οι φιλοζωικές οργανώσεις