Με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας μας και την αρωγή του συλλόγου μας “Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ” πραγματοποιήθηκε εχθές σύσκεψη υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πρωτοδικών Χανίων κ. Γαλήνα των δημοτικών και αστυνομικών αρχών για τα αδέσποτα ζώα.

Ζητηθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα , ως την μόνη αρχή που μπορεί να ασκήσει πίεση αλλά και δίωξη και προς τους δήμους και την αστυνομία για την εφαρμογή του νόμου.

Η χθεσινή σύσκεψη δεν ήταν μια ακόμη από τις συνήθεις συσκέψεις που περιγράφουν το θέμα και καταλήγουν σε ΘΑ.

xnsys

Αποκλειστικά ζητήθηκε να εφαρμοστεί ο νόμος προς τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, ιδιώτες, κυνηγούς, κτηνοτρόφους, αγρότες, εκτροφείς και η πάταξη του παράνομου εμπορίου , ήτοι οι διατάξεις για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους και την στείρωση τους.

Για να σταματήσει επιτέλους η αθρόα εγκατάλειψη αυτών και η συνεχής αναπαραγωγή τους με ανεξέλεγκτες γεννήσεις.

Η εφαρμογή του νόμου ως προς αυτά τα σημεία μαζί με την συνεχή ενημέρωση και τα μαθήματα στα σχολεία είναι ο μοναδικός τρόπος περιορισμού της αθλιότητας αυτής με τα χιλιάδες αδέσποτα, τα οποία από πάνω και στοχοποιούμε , λες και είναι αυτά υπεύθυνα και όχι οι άνθρωποι, για την ύπαρξή τους.

Δείτε τις δηλώσεις της Προέδρου της Ομοσπονδίας μας κας Μπομπολάκη στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης μετά τη χθεσινή επιτυχημένη σύσκεψη

{youtube}cIlpvqzyNc4{/youtube}

“Έχουμε επισημάνει ξανά και ξανά αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, ότι η λύση για τον περιορισμό των αδέσποτων δεν είναι τα κυνοκομεία , που ποτέ δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Ας θυμηθούμε ότι αυτή τη στιγμή στο νομό μας υπάρχουν 5 κυνοκομεία , με πάνω από 1500 ζώα , αλλά τα αδέσποτα γύρω μας είναι χιλιάδες.

Ο νόμος 4039/12 , άρθρο 5 , παρ ζ υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη κατοικίδιου να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.
Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε νεογέννητο.

Στο άρθρο 5 ομοίως παρ 1α τον υποχρεώνει να τοποθετήσει ηλεκτρονική σήμανση με πρόστιμο 300 ευρώ, σε αντίθετη περίπτωση.

Τέλος στο άρθρο 46 , παρ. η , του νόμου 4235 που αποτελεί τροποποίηση του 4039/12 αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του»., με ποινή προστίμου για κάθε ζώο 300 ευρώ

Η εφαρμογή των παραπάνω δεν απαιτεί κανένα κόστος, δεν απαιτεί επιπλέον προσωπικό.
Απαιτεί μόνο βούληση , οργάνωση και βέβαια αποφασιστικότητα, τα οποία δεν βλέπουμε , με ελάχιστες εξαιρεσεις -αν υπάρχουν- στις δημοτικές αρχές.

Ζητάμε λοιπόν την συνεχή συνεργασία δήμων και αστυνομίας για την τήρηση των ανωτέρω.

Επιπλέον και επίσης ανέξοδα, χρειάζεται συνεχής -μέσω των τοπικών ΜΜΕ- ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα αυτά.
Τέλος ζητάμε την πραγματοποίηση εξορμήσεων όλων των αστυνομικών τμημάτων του νομού για τα λεγόμενα βαρελόσκυλα.

Η όξυνση του κοινωνικού, πολιτιστικού και ηθικού θέματος των αδέσποτων ζώων και οι άθλιες συνθήκες των δεσποζόμενων δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
Είναι η κατάσταση σε οριακό σημείο .
Τέλος θέλουμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι δεν είναι ηθικό να στοχοποιούμε τα ζώα και να θεωρούμε θύμα τον άνθρωπο, , όταν είμαστε εμείς οι άνθρωποι αυτοί που τα δημιουργούμε.

Χωρίς καθυστέρηση άλλη ζητάμε την ενεργοποίηση των δημοτικών και αστυνομικών αρχών για τα παραπάνω θέματα που θίξαμε.”

Διαβάστε επίσης

Χ.Ν.:Αυστηρότερους ελέγχους για τα δεσποζόμενα, ζήτησαν από τον Εισαγγελέα οι φιλοζωικές οργανώσεις