Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά στα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς αλλά και σε άλλα ζώα.
Τα φιλοζωικά σωματεία τα 3 τελευταία κυρίως χρόνια κατέβαλλαν προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα ζώα αφού οι προηγούμενοι νόμοι παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις και ήταν σε ένα βαθμό αναποτελεσματικοί στο να αντιμετωπίσουν το κύμα βίας, κακοποίησης , εγκατάλειψης και μη τήρησης στοιχειωδών κανόνων της ευζωίας των ζώων και της χρησιμοποίησής τους για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου υιοθετεί αρκετές από τις προτάσεις των φιλοζωικών σωματείων και βελτιώνει την ισχύουσα νομοθεσία έχει όμως ταυτόχρονα σοβαρές παραλείψεις αλλά και θέσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνο το φιλοζωικό κίνημα.
Τα κύρια θετικά στοιχεία του σχεδίου νόμου είναι η σοβαρή προσπάθεια αλλαγής των ποινών και των προστίμων στις περιπτώσεις θανάτωσης, κακοποίησης και μη τήρησης των κανόνων ευζωίας.
Η προσπάθεια ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς αδέσποτων και δεσποζόμενων γεγονός που εκτός των άλλων θα συμβάλει στον περιορισμό της εγκατάλειψης.
Η θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων που αφορούν στην ευζωία των ζώων , όπου συν τοις άλλοις έχουμε και την απαγόρευση δεσίματος των ζώων, την χρήση βαρελιών ως κατάλυμα.
Την απαγόρευση θεαμάτων κερδοσκοπικού περιεχομένου , που χρησιμοποιούν ζώα, την βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων , την κατάργηση των καταφυγίων ζώων ως χώρους μόνιμης παραμονής τους .αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα δημοτικά καταφύγια είναι χώροι κολαστήρια γι΄αυτά..
Από το σχέδιο νόμου απουσιάζουν σοβαρές προτάσεις των φιλοζωικών συλλόγων, όπως η απαγόρευση πώλησης ζώων, -λες και πρόκειται για αντικείμενα – , από καταστήματα, πηγή πολλών δεινών για τα ζώα, η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των γεννήσεων, δεξαμενή δημιουργίας αδέσποτων ζώων, η απαγόρευση θανάτωσης και βασανισμού ζώων για την παρασκευή ενδυμάτων γούνας κλπ.
Στα αρνητικά του νομοσχεδίου αναφέρουμε την προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει κατά τρόπο απαράδεκτο και μη ηθικό τους χώρους όπου διαβιούν τα αδέσποτα ζώα , την παντελή έλλειψη ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για τους Δήμους οι οποίοι δεν εφαρμόζουν και θα συνεχίσουν να μην εφαρμόζουν προγράμματα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων , την μη λήψη μέτρων για το ύψος της δαπάνης τοποθέτησης της ηλεκτρονικής σήμανσης, γεγονός που μαθηματικά θα οδηγήσει στην μη σήμανση άρα και στην διαιώνιση της εγκατάλειψης των ζώων, στην μη λήψη αυστηρών ασφαλιστικών δικλείδων για τον χαρακτηρισμό των αδέσποτων ως επικίνδυνων και επιθετικών, την δημιουργία τροχοπέδης στην απρόσκοπτη παροχή δωρεάν υπηρεσιών στην στείρωση των αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους, στον αντισυνταγματικό περιορισμό του περιορισμού των ζώων που κάποιος μπορεί να διατηρεί στην κατοικία του, τηρουμένων βέβαια των διατάξεων ευζωίας τους, υγιεινής και όχλησης κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.
Τα φιλοζωικά σωματεία τόσο κατά την διάρκεια της διαβούλευσης όσο και το διάστημα μέχρι την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ψηφιστεί ένα όσο το δυνατόν πιο άρτιο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε το σύνολο των προτάσεών μας.
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (23 σωματεία)
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.