imagesΟρισμένα σπίτια ανοίγουν την πόρτα τους καλοπροαίρετα σε κάποιο σκυλάκι κατόπιν αιτήματος παιδιού ή ακόμα και ενήλικα. Μη γνωρίζοντας όμως τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε τα προβλήματα δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πριν πάρουμε ένα σκύλο στο σπίτι πρέπει να τεθούν κάποια ερωτήματα σε όλη την οικογένεια, κυρίως στους γονείς, διότι αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που δεν μπορούνε να αναλάβουν ευθύνες τότε δυστυχώς όλο το” βάρος “του σκύλου πέφτει σε εσάς.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

Έχω τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται η ανατροφή ενός σκύλου;

Ένα κουτάβι 2 μηνών, χρειάζεται την προσοχή μας 24 ώρες το 24ώρο. Πρέπει να βγαίνει βόλτες τουλάχιστον 8 φόρες την ημέρα για να κάνει τη ανάγκη του, αφού ένα κουτάβι θέλει να πάει τουαλέτα μόλις ξυπνήσει, φάει, πιει νερό, τελειώσει το παιχνίδι του. Οι συχνές βόλτες ενός κουταβιού το βοηθάνε να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τον έξω κόσμο.

Έχω την επιμονή να ασχοληθώ και να μάθω στο κουτάβι μου πως να συμπεριφέρεται μέσα στην ανθρώπινη αγέλη και στην ανθρώπινη κοινωνία;

Πρέπει από την αρχή να τεθούν κανόνες και όρια στο σκύλο μας, ώστε να μην αποκτήσει κακίες συνήθειες στο μέλλον. πχ ένα κουτάβι που μαθαίνει από μικρό να πηδάει και εμείς δε κάνουμε τίποτα για αυτό, αλλά αντιθέτως το επιβραβεύουμε για αυτήν του την συμπεριφορά, θα πηδάει και αργότερα όταν ενηλικιωθεί. Αν είναι ένα Τσιουάουα, δεν θα έχουμε πρόβλημα, εάν όμως είναι ένα Λαμπραντόρ τι θα γίνει. Οι πρώτοι 4 μήνες της ζωής του κουταβιού είναι οι σημαντικότεροι της ζωής του. Σε αυτούς τους μήνες ξεκινάει η κοινωνικοποίηση του, αν αργήσουμε να το κοινωνικοποιήσουμε πολύ πιθανόν να αντιμετωπίζουμε προβλήματα φοβίας ή επιθετικότητας με τους ανθρώπους, αλλά και με τα ζώα.

Έχω την οικονομική άνεση να προσφέρω στο σκύλο μου κτηνιατρική φροντίδα και όλα όσα χρειάζεται;

Καλώς ή κακώς ένας σκύλος χρειάζεται κατά μέσο όρο ένα μισθό ετησίως για φάρμακα, εμβόλια, τροφές, παιχνίδια.

Είμαι άνθρωπός των σκύλων ή μου αρέσει η καθαριότητα;

Όταν σε ένα σπίτι ζει κάποιος σκύλος, τότε θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το σπίτι αυτό δεν μπορεί να είναι συνέχεια καθαρό, τα σκυλιά μαδάνε δε φοράνε παπούτσια να τα βγάζουν στη πόρτα ή ορισμένα γεμίζουν σάλια.

Είμαι διατεθειμένος να βγάζω το σκύλο μου βόλτα 1 με 1,5 ώρα την ημέρα να τρέχει και εκτονώνεται?

Τα σκυλιά πρέπει να βγαίνουν βόλτα όχι μόνο για την ανάγκη τους, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. (διάβασε σχετικό άρθρο).

thetiki

Μπορώ να διαθέσω χρήματα για την εκπαίδευση του;

Πιθανόν κάποιο στιγμή να αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς ή απλά να θες να το εκπαιδεύσεις. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτές πρέπει να διαλέξουμε προσεκτικά σε ποιόν θα αναθέτουμε την εκπαίδευση του σκύλου σου. Ένας θετικός εκπαιδευτής θα σας βοηθήσει σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο χειρισμό και θα σας μάθει πολλά για τους σκύλους!

Εάν δεν απαντηθούν θετικά τα παραπάνω ερωτήματα καλό είναι να παρατείνουμε λίγο το χρόνο και να πάρουμε το κουτάβι κάποια άλλη στιγμή που εσείς ή οικογένεια σας θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ένα σκύλο. Αλλιώς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε 2 πράγματα:

Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον εξαντλούνται σιγά-σιγά, είτε συνειδητοποιούμε ότι ένα σκυλάκι θέλει περισσότερο χρόνο και φροντίδα από ό,τι υπολογίσαμε πριν το βάλουμε στο σπίτι μας. Με αποτέλεσμα το σκυλάκι να εξοριστεί στην αυλή ή το μπαλκόνι ή στην ταράτσα ή στο δρόμο. το σπίτι μας να μένει καθαρό, αλλά το σκυλάκι αυτό να είναι καταδικασμένο να ζει μια ζωή που δεν του αξίζει.

Οι ελλειπείς γνώσεις και οι λανθασμένες ιδέες που έχουν μερικοί για τη ψυχολογία των σκύλων. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

Πείτε ότι το σκυλί σας φοβάται τους κεραυνούς, τα πυροτεχνήματα ή τις μπαλωθιές (πιστολιές που ρίχνουν στην Κρήτη), οι καλές μας προθέσεις, αλλά και η άγνοια πολλές φορές αντί για να λύσουν τα προβλήματα, τα διαιωνίζουν. εάν κάθε φορά που το σκυλάκι κρύβεται στο άκουσμα κάποιου βρόντου εμείς πάμε και το χαϊδεύουμε τότε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να το επιβραβεύουμε για τη φοβία του αυτή.  

Πείτε ότι ο σκύλος δείχνει επιθετικότητα σε κάποιο άλλο σκύλο και εσείς το χαϊδεύετε για να ηρεμήσει και να αφήσει τον άλλο σκύλο. Στην περίπτωση αυτή και πάλι επιβραβεύετε μια λάθος συμπεριφορά.

Γι αυτό λοιπόν καλό είναι να διαβάζουμε σχετικά βιβλία και να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό, από το να προχωράτε σε μια τέτοια απόκτηση χωρίς δεύτερη σκέψη.

DogsPlus Training

Θετική εκπαίδευση σκύλων