chrΟι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς για μας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα κατοικίδια μας.

Αυτό το διάστημα αναστατώνεται η καθημερινή τους ρουτίνα (άνθρωποι πηγαινοέρχονται σπίτι, λείπουμε από το σπίτι μας παραπάνω ώρες) και βρίσκονται αντιμέτωπα με πολλούς κινδύνους, κυρίως τροφικούς.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα προφυλάξετε.

-Περιμένετε να καταφθάσουν οι καλεσμένοι σας. Εάν δεν έχει συνηθίσει τη διαδικασία κουδούνι-κόσμος-χαρές, καλό είναι να τον περιορίσετε το σκύλο σας για ν’ αποφύγετε την δραπέτευσή του, αλλά και την πιθανότητα να δημιουργήσει προβλήματα. Μπορείτε να βάλετε σε ένα δωμάτιο, όπου θα βρίσκεται όσο διαρκεί το πάρτι, γιατί η αναστάτωση και η ένταση μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Εάν έχει συνηθίσει με κόσμο στο σπίτι μπορείτε να τον αφήσετε ελεύθερο μόλις ηρεμήσει για να γνωρίσει τους καλεσμένους σας.

-Μην αφήνετε φάρμακα στα τραπέζια, τις καρέκλες ή σε ανοιχτά ντουλάπια. Πέστε στους καλεσμένους σας, που παίρνουν κάποιο φάρμακο, να μην το αφήνουν εκτεθειμένο εκεί γύρω για κανένα λόγο.

-Διατηρήστε όσο μπορείτε την καθημερινή του ρουτίνα σίτισης και άσκησης.

-Τοποθετήστε τις μυστηριώδεις συσκευασίες σε μέρη, που δεν μπορεί να φτάσει. Οι σκύλοι που θα μυρίσουν φαγητό σε κάποιο δέμα, είναι γνωστό ότι θα το σκίσουν και θα το ανοίξουν. Θυμηθείτε ότι τα τρόφιμα είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τους σκύλους στις γιορτές.

-Πείτε στους καλεσμένους σας να μην ταΐσουν το σκύλο σας με φαγητά που σερβίρετε στο δικό σας γεύμα.

-Κρατήστε τα οινοπνευματώδη ποτά μακριά από τα ζώα σας. Ακόμη και 30 γραμμάρια αλκοόλ μπορούν να ρίξουν ένα μικρό σκυλί σε κώμα.

-Συμμαζέψτε τα ζαχαρωτά, τις σοκολάτες και τα μπισκοτάκια μακριά από την εμβέλειά τους.

-Στερεώστε τα μεγάλα δέντρα στον τοίχο για ν’ αποφύγετε την ανατροπή τους.

chrdog

 -Ασφαλίστε τα απορρίμματα μέσα στους κάδους, κλείνοντας ερμητικά τα καπάκια τους.

-Αγοράστε μόνο διακοσμητικά προϊόντα (συντηρητικό νερού για ζωντανές συνθέσεις και τεχνητό χιόνι) που οι ταμπέλες τους δηλώνουν ότι είναι μη τοξικά.

-Απομακρύνετε τα παιχνίδια των παιδιών μετά το άνοιγμά τους. Μπορεί η κατάποσή τους να προκαλέσει πνίξιμο ή εντερική απόφραξη και συνήθως πρέπει ν’ αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.

 

-Φιγουράρετε τα κηροπήγιά σας στα ψηλά ράφια, για ν’ αποφύγετε επίπονα εγκαύματα και καψαλισμένα μουστάκια.

-Σιγουρευτείτε ότι δεν μπορούν να φτάσουν τα καλώδια και τα σχοινιά που τα στερεώνουν. Ακόμη καλύτερα καλύψτε όλα τα ηλεκτρικά καλώδια με ελαστική μονωτική προφύλαξη. Τα κουταβάκια και τα γατάκια μασούν οτιδήποτε κινούμενο εντοπίσουν, ακόμα κι αν είναι ηλεκτροφόρο.

-Κρεμάστε με ασφαλή τρόπο όλα τα στολίδια του δέντρου, βάζοντας τα πιο εύθραυστα προς την κορυφή. Αν οι σκύλοι μασήσουν τέτοια αντικείμενα θα υποστούν κοψίματα στη στοματική κοιλότητα.

-Μην τοποθετείτε τα χριστουγεννιάτικα φυτά σε προσιτά σημεία και σκουπίζετε συχνά με την ηλεκτρική σκούπα. Όταν τα ζώα φάνε τις βελόνες από αληθινά ή τεχνητά δέντρα μπορεί επίσης να τους συμβούν εντερικά προβλήματα.

-Φέρτε μέσα τα κατοικίδια σας, όταν η θερμοκρασία φτάσει στον -1 βαθμό Κελσίου. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να πάθουν κρυοπαγήματα στα αυτιά, τη μύτη και τα πόδια, αν μείνουν έξω.

-Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να λιώσουν το χιόνι στα πεζοδρόμια μπορούν να ενοχλήσουν τα πόδια των κατοικίδιων ζώων.

Dogs Plus Training

Θετική εκπαίδευση σκύλων

http://dogsplustraining.wordpress.com/