images-stories-photos-sfragida-170x191Μετά από πολύμηνες συνεργασίες , κωλύματα , υπομονή και επιμονή ξεκίνησε το πρόγραμμα για την στείρωση και περίθαλψη αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών του Δήμου Χανίων, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στα Χανιά.

Η πρωτοβουλία του προγράμματος ανήκει στον σύλλογό μας και βεβαίως ο Δήμος Χανίων απεδέχθη και υλοποίησε την πρότασή μας.
Αποτελεί δε συνέχεια μια σειράς άλλων πρωτοβουλιών και προτάσεων του Συλλόγου μας που ήδη έχουν υλοποιηθεί από τον Δήμο όπως:

1.Μαθήματα ευαισθητοποίησης των μαθητών με το πρόγραμμα του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή παιδιών , με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, κατά το σχολικό έτος 2012-13 και συνεχίζεται και φέτος.

2.Φυλλάδιο ευαισθητοποίησης για τα παιδιά.

3. Φυλλάδιο ευαισθητοποίησης για ενήλικους.

4. Αφίσα ευαισθητοποίησης με θέμα « Και εμείς διψάμε».

5. Τέλος έχει ορισθεί και αποφασισθεί ο χώρος , όπου θα λειτουργήσει το Δημοτικό Κτηνιατρείο , έχει ελεγχτεί απόν Κτηνιατρική Διεύθυνση Χανίων και επίκειται η τεχνική μελέτη του χώρου.
Η πρόσληψη κτηνιάτρου και η εθελοντική προσφορά Ελλήνων και Ευρωπαίων κτηνιάτρων σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία θα αποτελέσει κομβικό σημείο, παράλληλα με την παιδεία και την ενημέρωση, για την ουσιαστική αντιμετώπιση και δραστικό περιορισμό του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.

Το πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Στειρώσεις, κήλες, ορθοπεδικά κατάγματα, δηλητηριάσεις, ανοιχτά τραύματα, εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και ούρων, βιοχημικές εξετάσεις, λεισμάνια τεστ, κλινική εξέταση και αφαίρεση ξένου σώματος.

Οι πολίτες των Χανίων για τα ανωτέρω θα πρέπει να απευθύνονται τις ώρες εργασίας στο τηλέφωνο του Δήμου με αριθμό 2821341645 για να ενημερώνονται για την ακολουθούμενη διαδικασία.

Για τις απογευματινές ώρες και αργίες για τα τραυματισμένα ή άρρωστα σοβαρά ζώα θα επικοινωνούν με τα φιλοζωικά σωματεία που ανήκουν στην θεσμοθετημένη και υποχρεωτική 5μελή επιτροπή του Δήμου, βάσει του νόμου 4039/12.
Το πρόγραμμα αυτό, λογω των δυσκολιών που αντιμετώπισε μέχρι την υλοποίησή του λήγει στις 15 Δεκεμβρίου ενεστώτος έτους.
Για το έτος 2014 υπάρχει νέος προϋπολογισμός του Δήμου , ώστε να συνεχισθεί η προσπάθεια αυτή που μαζί με το δημοτικό κτηνιατρείο, που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο , θα δώσει μια ανάσα στο τεράστιο ζήτημα των χιλιάδων αδέσποτων, που με ευθύνη των πολιτών δυστυχώς υπάρχουν στην πόλη μας.

sym

Είναι αναγκαίο και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού Χανίων να ξεκινήσουν κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα τόσο στον τομέα της περίθαλψης όσο και στον νευραλγικό τομέα της παιδείας και ενημέρωσης.
Ο Σύλλογός μας είναι πρόθυμος να βοηθήσει όσο μπορεί και ήδη έχουμε έλθει σε επικοινωνία με τους Δήμους Πλατανιά και Αποκορώνου χωρίς όμως απτά αποτελέσματα εκ μέρους τους παρά το οξυμένο πρόβλημα το οποίο υπάρχει στον ορεινό όγκο της περιοχής της δικαιοδοσίας τους.

Για μια ακόμη φορά προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να μην υιοθετούν ζώο, ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ανταποκριθούν στις ανάγκες του , διότι η εγκατάλειψη και η μη στείρωσή τους είναι μια από τις κύριες αιτίες των αδέσποτων θεωρούμε δε άκρως υποκριτική την διαμαρτυρία αυτών που ενοχλούνται από την ύπαρξή τους γιατί είναι οι ίδιοι που τα δημιουργούν.
Τα αδέσποτα δεν τα φέρνουν εξωγήινοι ούτε πέφτουν απέ τον ουρανό, είμαστε εμείς που τα δημιουργούμε, τα κακοποιούμε και κακομεταχειριζόμαστε.

Ας κατανοήσουμε ότι στον πλανήτη αυτό δεν ζούμε μόνοι μας αλλά συμβιώνουμε με τους βιολογικούς μας εταίρους, τα ζώα, στεριάς ,αέρος και θαλάσσης, ούτε ο άνθρωπος είναι το κέντρο αυτού του κόσμου όπως αρεσκόμαστε να πιστεύουμε για ίδιον όφελος του δικού μας είδους.

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων
Η Προστασία των Ζώων