bareloskyloΜετά από πρόσφατο αλλά και διαχρονικό αίτημα των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας μας προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, σε σημερινή συνάντηση εκπροσώπων μας με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ Κρήτης αποφασίστηκε η διεξαγωγή συνεχών και μαζικών ελέγχων κατά περιοχές και στους 4 νομούς της Κρήτης.

Η προσπάθεια αυτή , που χρειάστηκε πολύ επιμονή και υπομονή εκ μέρους μας εδώ και 2 χρόνια ,θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα.

Κατά την διάρκεια των ελέγχων αυτών θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και επιτόπια η νομοθεσία , όπως δήλωσε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Παραβολιδάκης , η οποία προβλέπει την ποινική δίωξη των παραβατών αλλά ταυτόχρονα και την επιβολή διοικητικών προστίμων για κάθε έκνομη κατάσταση σε σχέση με την ευζωία των ζώων, ιδίως αυτών στα βαρέλια ή αυτών χωρίς κατάλυμα που βρίθουν σε όλη την Κρήτη.
Οι σύλλογοί μας έχουν κάνει επανειλημμένες κινήσεις ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ευζωία των ζώων αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, αφού οι λίγες εθελοντικές δυνάμεις δεν επαρκούσαν για την έκταση της παραβατικής κατάστασης και βεβαίως ο εθελοντισμός θα πρέπει να συνεπικουρεί προς την Πολιτεία και όχι να την υποκαθιστά.

Κατά την διάρκεια των ελέγχων θα δίδεται ενημερωτικό υλικό για την συμμόρφωση των ιδιοκτητών ζώων σύμφωνα με την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία προβλέπει και την οριστική αφαίρεση των ζώων. Τα σημεία ελέγχου κυρίως θα αφορούν στην ύπαρξη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας των ζώων, στην ηλεκτρονική σήμανση αυτών- ας σημειωθεί ότι ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων χάρισε για τις ανάγκες του ελέγχου γενικότερα στο Α.Τ. Χανίων ένα ανιχνευτή ( scanner) της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης (τσιπ)- , στο κατάλληλο κατάλυμα προστατευμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στη σωστή διατροφή και καθαρό νερό, σ την καθημερινή εκγύμναση των ζώων – τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν καθηλωμένα και αλυσοδεμένα σε όλη τους την ζωή- , και γενικότερα σε ό,τι προβλέπουν τα άρθρα 1 και 5 του νόμου 4039/12 αλλά και του νόμου 2017/92 με τον οποίο επικυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων από την χώρα μας.

barreldogs

Για όσους, λόγω έλλειψης πολιτιστικών αξιών και διαχρονικής ελλειμματικής φιλοζωικής κουλτούρας , δυσανασχετούν με τα παραπάνω ,θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο πλανήτης μας εκτός από τους ανθρώπους κατοικείται και από τους βιολογικούς μας εταίρους τα ζώα, στα οποία οφείλουμε σεβασμό και φροντίδα και προπάντων δεν έχουμε το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούμε ως αντικείμενα χρήσης για τις δικές μας ανάγκες.
Όσοι συμπολίτες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις αρχές και ιδανικά , και στις ανάγκες ευζωίας των ζώων ,απλά , ας μην έχουν ζώα συντροφιάς.
Όσοι δεν δύνανται να στειρώσουν ή να προφυλάσσουν τα ζώα τους κατά τις δύο ετήσιες περιόδους αναπαραγωγής τους, απλά , ας μην αποκτούν ζώο.

Είναι εγκληματική η εγκατάλειψη των ζώων μας, είτε αυτά τα έχουμε για τις ανάγκες της βόσκησης των ποιμνίων, είτε για το « ευγενές» χόμπυ του κυνηγιού είτε για φύλακα είτε για να αντιμετωπίσουμε τα παρακάλια των παιδιών μας και πια δεν μας κάνουν καθώς και το πέταμα των νεαρών κουταβιών και γατιών παντού.
Οι πράξεις αυτές θα έπρεπε να μας δυσανασχετούν και όχι οι προσπάθειες για την τήρηση στοιχειωδών αναγκών και παραμέτρων ευζωίας.
Τέλος όσοι δυσανασχετούν με τα ανωτέρω επικαλούμενοι την οικονομική κρίση θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι και κατά την εποχή της «ευμάρειας» , την ίδια άθλια αντιμετώπιση επιφυλάσσαμε στα ζώα μας.

Οι Φιλοζωικοί Σύλλογοι
Η Προστασία των Ζώων και Ζωφόρος και η
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία