images-stories-photos-sfragida-170x191Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο σύλλογός και η Ομοσπονδία μας με Αστυνομικές και Δημοτικές αρχές σε μια ακόμη προσπάθεια για αποτελεσματικές ενέργειες για τα θέματα των αδέσποτων ζώων.

Έτσι την προηγούμενη βδομάδα συναντήσαμε τον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης κ. Ανδρέα Δασκαλάκη από τον οποίο ζητήσαμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια της αστυνομίας στα θέματα της κακοποίησης των ζώων, του παραδώσαμε δε πρόσφατη εγκύκλιο της ΕΛ.ΑΣ , η οποία αναφέρεται στα πρόστιμα του νόμου 4039/12 , όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4235/14

Θίξαμε το ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων των ιδιόκτητων ζώων με ευθύνη των ιδιοκτητών τους και το παράτημα στην συνέχεια αυτών.

Ζητήσαμε να συγκαλέσει η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων όλους τους Δημάρχους του νομού μας ,ώστε να προχωρήσουν σε αποτελεσματικά έργα για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων μέσω και της επιβολής των προστίμων στους ιδιόκτητες που τα αφήνουν συνεχώς να γεννούν , σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία μας για το ζήτημα αυτό.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Σταθάκη και την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Βαρουχάκη είχαμε την περασμένη Τρίτη στο Δημαρχείο Κισάμου και την Πέμπτη με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Βάμβουκα, αναμένονται δε συναντήσεις με τους υπόλοιπους Δημάρχους του νομού.

Και στους δυο δημοτικούς άρχοντες θέσαμε την αδήριτη αναγκαιότητα δράσεων ,που να αποσκοπούν στη μη δημιουργία νέων αδέσποτων , αν θέλουν να επιλύσουν , έστω μακροπρόθεσμα το φαινόμενο αυτό, και όχι μόνο δράσεων διαχείρισης αυτού .

Τονίσαμε την απαραίτητη ανάγκη να κατανοηθεί η ρίζα της δημιουργίας των αδέσποτων που είναι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό είτε τα εγκαταλείπουν ,είτε δεν τα στειρώνουν ή δεν τα προφυλάσσουν κατά την περίοδο του οίστρου τους με αποτέλεσμα την γέννηση χιλιάδων νέων κουταβιών και γατιών.
Τονίσαμε την υποκρισία πολλών δημοτών μας , οι οποίο ενώ είναι αυτοί που δημιουργούν τα αδέσποτα , παραπονούνται για την υπάρξή τους με αποτέλεσμα να ενοχοποιούνται αυτά ποικιλοτρόπως ενώ στην ουσία αποτελούν τα θύματα αυτής της υπόθεσης.

koytkalamaki

Τι προτείναμε :

Δυο είναι οι κατευθύνσεις πρέπει να κινηθούν οι δημοτικές αρχές.

Η πρώτη, αυτή που αποσκοπεί στην μη δημιουργία νέων αδέσποτων .
Να αρχίσει να κλίνει η κάνουλα που τα δημιουργεί.

Συνεχής και αδιάλειπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, γύρω από τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών απέναντι στα ζώα τους για το τι ισχύει στην νομοθεσία μας, συνεχή μαθήματα στα σχολεία , εκδηλώσεις, ημερίδες κλπ.

Συνεχής συνεργασία με την αστυνομία για τη εφαρμογή του νόμου και την επιβολή των νόμιμων προστίμων σε όσους δημότες αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους να γεννούν καθώς και για την υποχρέωσή τους να δηλώνουν τα κατοικίδιά τους καθώς και τις μεταβολές αυτών στην διαδικτυακή βάση που οφείλουν οι Δήμοι να δημιουργήσουν , ομοίως με την επιβολή του προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.

Επισημάναμε ότι αν αυτές οι δύο παράμετροι ενεργοποιηθούν τότε θα έχουμε πραγματικά σημαντική πρόοδο στον περιορισμό των αδέσποτων διαφορετικά καμία αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στο θλιβερό αυτό γεγονός.

dhmos

Τέλος με τον κ. Βάμβουκα συζητήθηκε εκ νέου η αναγκαιότητα δημοτικού κτηνιατρείου , όπου σε συνεχή βάση θα μπορούν να στειρώνονται αδέσποτα ζώα καθώς και δεσποζόμενα ευπαθών ομάδων, ΑΜΕΑ κλπ.
Ο κ. Δήμαρχος διαφώνησε με την επιλογή του κτιρίου της προηγούμενης δημοτικής αρχής και αναζητεί νέα τοποθεσία.
Ενημερώσαμε τον κ. Βάμβουκα ότι το κυνοκομείο με τη έννοια που τίθεται στην νομοθεσία μας δεν μπορεί να στοιβάζει ζώα, είναι περιορισμένης χωρητικότητας και ότι υπάρχει μια στρεβλή εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι ένα κυνκομείο θα λύσει το πρόβλημα.

Δεν θα το λύσει , όπως δεν το έλυσε και το γειτονικό μας Ηράκλειο, το οποίο έχει επίσης χιλιάδες αδέσποτα , μολονότι έχει κυνοκομείο αλλά και όλοι οι Δήμοι της χώρας που διαθέτουν τέτοιο, αν δεν παρθούν τα ανωτέρω προτεινόμενα μέτρα.
Τέλος ζητήσαμε για όσο διάστημα δε θα υπάρχει κτηνιατρείο να προϋπολογιστεί ένα ικανό ποσό για πρόγραμμα περίθαλψης των αδέσποτων για ολο το χρόνο και όχι για 10 ημέρες , όπως διήρκεσε το φετινό.

Ζητήσαμε επίσης ενίσχυση όλων των φιλοζωικών συλλόγων της πόλης σε τροφές και αντιμετώπιση των πάγιων εξόδων των συλλόγων, που έχουν ιδιωτικό-εθελοντικό καταφύγιο ζώων.
Αναφορά έγινε και στα ζώα του Δημοτικού Κήπου , για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την μη αναπαραγωγή τους ώστε ο μη ηθικός εγκλεισμός τους να σταματήσει δια της φυσικής οδού.

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη