images-stories-photos-sfragida-170x191Η δράση των ενεργών πολιτών, ανεξάρτητα από το πεδίο δράσης τους, προκαλεί συχνά αντιδράσεις, τόσο άλλων πολιτών που διαφωνούν, όσο και των αρχών, οι οποίες λόγω της δράσης των ανωτέρω, είναι υπόλογες για την δική τους μη-δράση.

Στο πεδίο που δραστηριοποιούμαστε, δηλαδή στην εθελοντική προστασία των ζώων, ουκ ολίγες φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον χλευασμό, τις προσβολές, τις απειλές και τις επιθέσεις ακόμα, λεκτικές και σωματικές, από ανθρώπους οι οποίοι «ενοχλούνται», καθώς οι ίδιοι δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας των κατοικιδίων τους, τις περισσότερες φορές δυστυχώς, σε βαθμό κακοποίησης.

Είναι πολύ πρόσφατα το περιστατικό της βίαιης και χυδαίας επίθεσης κατά της Προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και το περιστατικό της καταδίωξης εθελοντών του συλλόγου στο Ψυχρό Πηγάδι, όπου επιδιώχθηκε η εκτροπή του αυτοκινήτου τους από τον δρόμο. Πριν από λίγες βδομάδες, είχαμε άλλο ένα κρούσμα χυδαίας εξύβρισης μέλους του συλλόγου μας, από άτομα τα οποία στο παρελθόν έχουν διωχθεί ποινικά για παραβάσεις του νόμου για την προστασία των ζώων.

Αναρωτιόμαστε συχνά, γιατί τόσες επιθέσεις σε εθελοντές, οι οποίοι, θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο, με τα δικά τους μέσα και με δικά τους χρήματα, βοηθούν τόσα ζώα στο νομό μας, βελτιώνοντας την ζωή τους και συμβάλλοντας στην ανατροπή της πολύ κακής εικόνας της χώρας μας και ιδιαίτερα του νησιού μας λόγω των φαινομένων κακοποίησης που βλέπουν οι επισκέπτες παντού, στις πόλεις και τα χωριά.

Ο  σύλλογος μας κάνει εδώ και χρόνια μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, μέλη του συλλόγου έχουν έρθει σε επαφή με εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ζητούν την βοήθεια του συλλόγου, για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα μη τήρησης των όρων ευζωίας και κακοποίησης των ζώων. Οι περισσότεροι από αυτούς που καταγγέλλουν, δεν επιθυμούν να «εκτεθούν», να «χαλάσουν τις σχέσεις τους με τον γείτονα», να «τρέχουν στην αστυνομία», κλπ. Για τον λόγο αυτό, πάντοτε, οι λίγοι ενεργοί εθελοντές μπαίνουν μπροστά και «εκτίθενται» και τελικά είναι αυτοί που στοχοποιούνται και δέχονται επιθέσεις.

agia

Πέραν του ότι οι εθελοντές μας έχουν το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν φαινόμενα κακοποίησης, αρκετές φορές εκτίθενται σε κίνδυνο από ορισμένους αστυνομικούς, οι οποίοι, στα παράπονα των παραβατών του νόμου για την προστασία των ζώων, απαντούν με σχόλια του τύπου: «δεν φταίμε εμείς, ο φιλοζωικός σύλλογος φταίει» και άλλα συναφή.
Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι με τον τρόπο αυτό, οι αστυνομικοί μεταθέτουν στα μέλη του συλλόγου μας την ευθύνη για την δίωξη που ασκείται, επιτρέπουν η προσωπική τους άποψη για τους συγκεκριμένους νόμους να τους επηρεάσει ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους και εν τέλει, μειώνει και ευτελίζει το έργο τους παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως εκτελούντες εντολές του φιλοζωικού συλλόγου και όχι ως όργανα τήρησης και επιβολής του νόμου.

Υπάρχει βέβαια παράλληλα με τα ανωτέρω και μια διάχυτη παραπληροφόρηση σε σχέση με την φύση του συλλόγου και το πεδίο δράσης του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο σύλλογος είναι μια δημόσια υπηρεσία, ότι τα μέλη του πληρώνονται για να παρέχουν «υπηρεσίες» , ότι χρηματοδοτείται από το κράτος, τους δήμους, ότι είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, κτλ.

Για μια φορά ακόμα λοιπόν, θέλουμε να αναφέρουμε ότι ο φιλοζωικός σύλλογος «Η Προστασία των Ζώων» είναι ένα σωματείο, τα μέλη του οποίου αγωνίζονται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, στα θέματα της προστασίας των ζώων, κατοικιδίων, παραγωγικών αλλά και άγριων ζώων.

Η δράση μας είναι αποτέλεσμα καθαρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην παιδεία και την ενημέρωση του κόσμου, καθώς μόνο μέσα από αυτές τις διόδους θα αλλάξει η κουλτούρα των Ελλήνων σε σχέση με τα ζώα. Παράλληλα βέβαια, ο σύλλογος επιδιώκει να ασκεί πίεση στις αρμόδιες αρχές για να αναλάβουν τις ευθύνες και τα καθήκοντά τους σε σχέση με την ευζωία των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων.

Με αφορμή λοιπόν και τα πιο πρόσφατα περιστατικά, εκφράζουμε την αγωνία για την ασφάλεια των μελών του σωματείου μας και ζητάμε από τα αστυνομικά όργανα να μας προστατεύσουν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της δίωξης όσων παραβαίνουν τους νόμους και κυρίως όταν πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Είναι όμως καιρός πλέον, και οι ίδιοι οι πολίτες, που έχουν ευαισθησία στο θέμα της προστασίας των ζώων, να πάψουν να φοβούνται και να αναθέτουν το βάρος κάθε καταγγελίας στον φιλοζωικό σύλλογο. Οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες ούτως ώστε κάθε πολίτης που είναι γνώστης περιστατικού κακοποίησης ζώου να το αναφέρει στις αρχές και οι αρχές να κάνουν το έργο τους.

Σκοπός του σωματείου μας είναι να μην υπάρχει πλέον ανάγκη να υπάρχει το σωματείο, με την έννοια ότι οι πολίτες θα σέβονται τα ζώα, θα στειρώνουν τα κατοικίδιά τους ούτως ώστε ο αριθμός τους να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες απορρόφησής τους μέσω υιοθεσιών, θα γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα και παράλληλα οι αρχές θα κάνουν σωστά το έργο τους ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι και να ευζωούν τα ζώα.