Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Cordoba Ισπανίας με σκοπό τα αίτια της επιθετικότητας των σκύλων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κύριος λόγος για την επιθετικότητα των σκύλων είναι η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη προς το σκύλο και όχι η ράτσα του σκύλου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει επιθετικότητα στις εξής περιπτώσεις:
Ο ιδιοκτήτης είναι αρχάριος
Δεν έχει ακολουθήσει βασική υπακοή
Ο ιδιοκτήτης δίνει υπερβολική προσοχή (παραχαϊδεμένος)
Απουσία διόρθωσης συμπεριφοράς, όταν απαιτείται
Το σκυλί αγοράστηκε ως δώρο
Το σκυλί αγοράστηκε για φύλακας
Το σκυλί αγοράστηκε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη
Το σκυλί δεν έχει υποβληθεί σε στείρωση
Συνεχής ύπαρξη φαγητού στο μπολ του σκύλου
Το σκυλί μένει μόνο του για πολλές ώρες
Οι βόλτες του σκύλου είναι λιγοστές
Εκπαίδευση σκύλου από εκπαιδευτή με απουσία ή μη συμμετοχή του ιδιοκτήτη.
Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 711 σκυλιά (354 αρσενικά και 357 θηλυκά) από τα οποία τα 594 ήταν καθαρόαιμα και τα 117 ημίαιμα, όλα μεγαλύτερα του ενός έτους. Μερικές από τις ράτσες που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη ήταν: Bull terie, Pitbull, Boxer, Rottweiler, Dopermann, Dalmatias, irish setter, Golden Retriever, Labrator Retriever, miniature Poodle, Tsiouaoua και Franch pulldog.
Οι παράγοντες κληρονομικότητας που επηρεάζουν την επιθετικότητα των σκύλων, ελάχιστα όμως σε σύγκριση με την συμπεριφορά των ιδιοκτητών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι παρακάτω:
Η Ράτσα
Το αρσενικό φύλο
Το μικρό μέγεθος
Η Ηλικία μεταξύ 5 και 7 χρονών
*Εξαίρεση αποτελεί η επιθετικότητα λόγω προβλήματος υγείας.
Ο συγκεκριμένος ερευνητής προτείνει ως λύση, για την πρόληψη και θεραπεία της επιθετικότητας, το ξεκαθάρισμα των ρόλων και την άσκηση αποτελεσματικής ηγεσίας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια μέθοδος να ακολουθείτε για να πετύχει αυτό.
Μια άλλη όμως έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην Αμερική μας δείχνει τον τρόπο.
Ο σκοπός της έρευνας ήταν η ανακάλυψη των αποτελεσμάτων της χρήσης επιθετικών μεθόδων επίδειξης κυριαρχίας, στην συμπεριφορά επιθετικών σκύλων και να διερευνήσει τα επίπεδα ασφάλειας αυτών που τις χρησιμοποιούν.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι μέθοδοι εκπαίδευσης που περιλαμβάνουν ευθεία αντιπαράθεση με το σκύλο και χρήση επιθετικών κινήσεων για επίδειξη κυριαρχίας ή διόρθωση, δε βελτιώνουν την κατάσταση και προκαλούν έντονα επιθετικές αντιδράσεις τουλάχιστον στο 25% αυτών.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έγινε σε 140 ιδιοκτήτες επιθετικών σκύλων (41 ράτσες). Η πλειοψηφία των σκυλιών αυτών ήταν στειρωμένα, μόνο το 4% των αρσενικών και το 4% των θηλυκών δεν ήταν στειρωμένα. Αρχικά ρωτήθηκαν για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν και υπολογίστηκε το ποσοστό των σκύλων που δηλώθηκε ότι αντιδρούν επιθετικά σε αυτές.
χτυπάμε ή κλωτσάμε τον σκύλο για την ανεπιθύμητη συμπεριφορά που επέδειξε
(43% )
γρυλίζουμε στον σκύλο (41%)
προσπαθούμε να πάρουμε με την βία ένα αντικείμενο από το στόμα του (39%)
πιέζουμε τον σκύλο να καθίσει ανάσκελα ( 31%)
κοιτάζουμε επίμονα στα μάτια τον σκύλο (30%)
πιέζουμε τον σκύλο να μείνει ξαπλωμένος στο πλάι (29%)
πιάνουμε τον σκύλο από την μουσούδα/λαιμό και τον ταρακουνάμε/τινάζουμε (26%)
τον τιμωρούμε (20%)
φωνάζουμε δυνατά «όχι» (15%)
τον πιέζουμε να εκτεθεί σε ερέθισμα που φοβάται(πολύ κόσμο, αυτοκίνητα, κτλ) (12%)
χρησιμοποιούμε πνίχτη (11%)
Η Meghan E. Herron, επικεφαλής της έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι παραπάνω μέθοδοι προκαλούν φόβο στο σκύλο και αυξάνουν τις πιθανότητες να επιτεθεί ο σκύλος , όχι μόνο στους ιδιοκτήτες του, που επιδεικνύουν αυτή την συμπεριφορά, αλλά και σε άλλους ανθρώπους. Διαβάζοντας αυτή την έρευνα βλέπουμε πως οι σκύλοι που μεγάλωσαν με επιθετικές μεθόδους εκπαίδευσης, έγιναν επιθετικοί. Οι επιθετικοί ιδιοκτήτες έχουν επιθετικούς σκύλους, τονίζει η έρευνα. Όταν στους ίδιους αυτούς επιθετικούς σκύλους χρησιμοποιήθηκαν θετικές μέθοδοι εκπαίδευσης, το ποσοστό επιθετικής αντίδρασης ήταν πολύ μικρό.
Χρησιμοποίηση φαγητού για συναλλαγές/ανταλλαγή (6%)
Ανταμείβουμε τον σκύλο, όταν μας κοιτάζει στα μάτια(0%)
Αύξηση χρόνου άσκησης/βόλτας/ενασχόλησης (0%)
Ζητάμε από το σκύλο να καθίσει για κάθε πράγμα που θέλει(2%)
Άρα η συμπεριφορά μας απέναντι στο σκύλο ευθύνεται πολύ περισσότερο από την κληρονομικότητα για την επιθετικότητα των σκύλων, που χαρακτηρίζουμε ως επικίνδυνους. Με επιθετικές μεθόδους αντιμετώπισης το πρόβλημα της επιθετικότητας δεν λύνεται, αντίθετα προκαλείται και στο 25% των περιπτώσεων κινδυνεύουμε πολύ σοβαρά να υποστούμε επίθεση, επιδεινώνοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα. Αντίθετα, η εκπαίδευση με κλίκερ δεν προκαλεί επιθετικότητα και ακόμη και τα επιθετικά σκυλιά δεν αντιδρούν επιθετικά σε αυτή.
Θετική Εκπαίδευση Σκύλων
Τηλ: 6981996343. 6989719312
dogsplustraining.wordpress.com
Dogs Plus Training
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.