BLATOSΠρος το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου Χανιά                        12.09.2011

Κύριε Διοικητά,

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού λάβαμε στα τηλεφώνα του συλλόγου μας ένα μήνυμα από κάποια αλλοδαπή τουρίστρια, Ιταλίδα μάλλον στην καταγωγή, μία καταγγελία για παθητική και πιθανόν και ενεργητική κακοποίηση σκύλου.

Ζητήσαμε από την αλλοδαπή τουρίστρια να μας στείλει στο e-mail του συλλόγου μας περισσότερα στοιχεία για το που βρίσκεται το σκυλί , προκειμένου να αποταθούμε στο σωστό αστυνομικό τμήμα.

Πρόσφατα λάβαμε το παρακάτω e-mail καθώς και φωτογραφία του σκύλου.

Προς διευκόλυνσή σας , σας στέλνουμε και την μετάφραση του μηνύματός της., που αποτελεί κόλαφο για το νησί μας και δυστυχώς είναι εκατοντάδες οι τουρίστες , που μας γράφουν ή μας τηλεφωνούν για τέτοιες καταστάσεις , που μας κατατάσσουν στις τριτοκοσμικές χώρες.

Παρακαλούμε πολύ για τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους σας οι οποίες, σύμφωνα με τις εντολές της ΕΛ.ΑΣ, του Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης και το Πρωτόκολλο ευζωίας , βάσει της επιστολής της Αντεισαγγελέως Εφετών Κρήτης, και όπως συνάγεται από την ελληνική νομοθεσία , είναι οι παρακάτω.

– Εύρεση του ιδιοκτήτη του σκύλου και συστάσεις προς αυτόν , σύμφωνα με το πρωτόκολλο ευζωίας.

– Αντίκειται στην μόνιμη αλυσόδεση η ευζωία του ζώου και όλοι γνωρίζουμε , οτι αυτή είναι μόνιμη.

-Απαγορεύεται η μη ύπαρξη κατάλληλου καταλύματος και το συγκεκριμένο σκυλί δεν έχει κατάλυμα.

-Απαγορεύονται τα ωμά τρόφιμα, εντόσθια κλπ.

– Είναι απαραίτητη η ύπαρξη καθημερινά καθαρού πόσιμου νερού.

-Είναι απαραίτητη η ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας του ζώου, από όπου να συνάγεται ο απαραίτητος και πρόσφατος εμβολιασμός και αποπαρασίτωσή του.

-Είναι απαραίτητος ο καθημερινός καθαρισμός του χώρου , όπου διάγει το ζώο.

-Είναι απαραίτητη η σήμανση του σκύλου με την τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας

Θα πρέπει κατά την σύσταση συμμόρφωσής του να του διευκρινισθεί με κάθε τρόπο, οτι τυχόν εξαφάνιση του ζώου από το σημείο εκείνο, επισείει υποχρέωση του ιδιοκτήτη να επιδείξει που βρίσκεται το σκυλί, διαφορετικά εκτός από τα παραπάνω που συνιστούν κακοποίηση ζώου και διώκεται ποινικά , επιβαρύνεται και με το αδίκημα της εγκατάλειψης ή και θανάτωσης του ζώου.

Το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή αυτή και να μεταφερθεί στην οικία του ιδιοκτήτη του και με τις συνθήκες που επιβάλλει η ευζωία του.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του θα επιδιώξουμε να αφαιρεθεί από τον άνθρωπο αυτό το ζώο, να μην αποκτήσει ξανά , και προπάντων η ποινική δίωξη, η σύλληψη του και η καταδίκη του.

Παρακαλούμε ιδιαίτερα να επιληφθείτε άμεσα διότι τέτοιες άθλιες συνθήκες διαβίωσης , πέραν και κυρίως του ότι δεν αρμόζουν σε ζώντα πλάσματα αποτελούν και αμαύρωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας επί των αποτελεσμάτων των ενεργειών σας

Αναστασία Μπομπολάκη

Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ και της

Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

Κον Παραβολιδάκη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΑΝΙΩΝ

κον Μουρτζανό

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Αντεισαγγελέα κα Ειρήνη Χρυσογιάννη

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ

Έπεται το κείμενο της καταγγελίας της αλλοδαπής, η μετάφρασή του και η φωτογραφία του σκύλου.

Αγαπητή Άντζελα,

Εδώ είναι το σκυλί κοντά στο Βλάτος. Βρίσκεται αμέσως μετά την ταμπέλα “Milia 2.2 km” στον δρόμο από το Βλάτος προς την Μηλιά ακριβώς μπροστά από το “Park of Peace” (Πάρκο της Ειρήνης). Πολύ εύκολο να βρεθεί.

Το σκυλί είναι δεμένο με μια κοντή αλυσίδα και έχει πολύ λίγο χώρο για να κινηθεί. Τον ταΐζουν με σάπια απομεινάρια ζώων, στο χώμα, γεμάτα από έντομα. Ζει μέσα στα κόπρανά του. Είναι μόνο του μέρα και νύχτα. Φοβάται τα ραβδιά, που σημαίνει ότι πολύ πιθανόν το δέρνουν.

Παρά τις φρικτές συνθήκες διαβίωσής του, είναι πολύ εύκολο να τον πλησιάσεις και πολύ γλυκός. Αναζητά απελπισμένα φροντίδα και στοργή.

Προφανώς αυτός ο τρόπος μεταχείρισης του ζώου είναι σκληρός και αδικαιολόγητος. Η Κρήτη είναι ένα θαυμάσιο νησί με μακρά ιστορία θετικής σχέσης με την φύση. Παρόλα αυτά όμως είναι πολύ δύσκολο να έρθει κανείς για διακοπές ή/και να συστήσει σε άλλους να έρθουν, ακριβώς λόγω του απίστευτου κακού τρόπου μεταχείρισης των ζώων.

Στην πραγματικότητα έχω ακούσει πολύ κόσμο, από διάφορα κράτη, να λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να έρθουν στην Κρήτη για διακοπές επειδή δεν αντέχουν να βλέπουν τον τρόπο μεταχείρισης των ζώων, ειδικά των σκυλιών. Έχω να πω ότι και εγώ επίσης έχω επηρεαστεί άσχημα κατά την διάρκεια της διαμονής μου, βλέποντας κάθε μέρα αυτό το δύστυχο ζώο (και πολλά άλλα χαμένα ή σκοτωμένα από αυτοκίνητα ή δεμένα, παντού).

Ελπίζω αυτό το σκυλί να απελευθερωθεί και να δοθεί σε υπεύθυνους ανθρώπους ο δε ιδιοκτήτης του να τιμωρηθεί δικαίως. Ελπίζω επίσης και πιο γενικά νέοι νόμοι να εφαρμοστούν για να αποφευχθούν αυτές οι καταχρήσεις-υπερβάσεις. Ένας υγιής και υπεύθυνος τουρισμός δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί στην Κρήτη, εάν δεν επιτευχθούν τα ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα των ζώων.

Παρακαλώ, ενημέρωσέ με για την εξέλιξη της κατάστασης.

Ευχαριστώ για την βοήθειά σου, Αλίς