voulinatassaΤο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που ψηφίστηκε επί της αρχής και κατ ΄άρθρον από την Ολομέλεια της Βουλής σύντομα θα αποτελέσει τον νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς.

Ο αγώνας του συλλόγου μας για τα βαρελόσκυλα , που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και που αποτέλεσε σημαία της προσπάθειά ς μας για την ντροπή αυτή της Κρήτης αλλά και σε άλλες περιοχές της νότιας Ελλάδας , μετά από πρόταση και ανάδειξη του θέματος μέσα στην ίδια την Βουλή από την Προέδρου του συλλόγου μας και Προέδρο της μεγαλύτερης Φιλοζωικής Ομοσπονδίας , της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και σε ένα μήνα θα αποτελεί νόμο, επιτ’ελους δικαιώνεται.

Σε όλους τους βουλευτές μοιράστηκαν φωτογραφίες τέτοιων δύστυχων ζώων και η προταση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Μένει πλεόν στις αρμόδιες αρχές, με την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ να τον εφαρμόσουν παντού και να σταματήσουν να υπάρχουν τα βαρελόσκυλα που έχουν ξεσηκώσει παγκόσμια κατακραυγή και δεν τιμά την Κρήτη και την κοινωνία μας.

Πιο αναλυτικά στο άρθρο 1 , β του νομοσχεδίου αναφέρεται.

β)” Ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, και αφορά στην αναφορικά με την προστασία τους και στην καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, στην παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα σε ακατάλληλες κατασκευές, πχ μεταλλικές , στη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, στην καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά στη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους των ζώων. “

Να αναφέρουμε δε , οτι πέραν του ότι η κακή μεταχείρηση του ζώου, που εδώ περιλαμβάνεται και ο τροπος διαβίωσής του αποτελέι ποινικό αδίκημα , υπάρχει στον νόμο και διοικητικό προστιμο ύψους 300 ευρώ , άμεσα καταβλητέο.

Σε άλλο άρθρο μας θα αναφερθούμε στα αρνητικά του νομοσχεδίου αυτού.

Αξίζει όμως να τονίσουμε επίσης ότι ενα πάγιο αίτημα όλων των φιλοζωικών συλλόγων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας , η αύξηση δηλαδή των ποινών αυτών που κακοποιούν ζώα, έγινε επίσης αποδεκτό.

Ετσι η κατώτερη ποινή για την κακοποίηση κλπ ζώου ξεκινά από το ενα έτος .

Το άρθρο 20 έχει ως εξής.

Ποινικές κυρώσεις

1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, ανά ζώο

1. 2.Οι παραβάτες της διάταξης του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από ένα έτος μέχρι πέντε έτη και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως τριάντα χιλιάδες (15.000) ευρώ.

2. 3.Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.

3. 4.Οι παραβάτες της διάταξης της περ. β της παρ. 8 του άρθρου 5 καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ.

4. 5. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία ή άλλο αρμόδιο όργανο, διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο δήμο για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.

5. 6.Σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές, που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3, διπλασιάζονται.

Τέλος στην σημερινή μας αναφορά θα κλείσουμε με μία άλλη σχετική με τις κακοποίησεις διάταξη . ήτοι

Άρθρο 19

Συμπληρωματικές διατάξεις προστασίας των ζώων

1. Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 περιπτ. α, β και γ και του άρθρου 16 και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική. Ο εισαγγελέας μπορεί επίσης με διάταξή του να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.