houMια περιεκτική συνέντευξη της Προέδρου της “Ζωφόρος” και Γραμματέως της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κας Μαρίας Χουστουλάκη, φιλοξενεί η εφημερίδα Νέα Κρήτη όπου αποδίδεται η κατάσταση που επικρατεί με τα βαρελόσκυλα στην Κρήτη.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Μια απίστευτη πρακτική, που δυστυχώς ενδημεί στην Κρήτη, προκαλεί κάθε χρόνο “βροχή” καταγγελιών από επισκέπτες του νησιού. Πρόκειται για τα γνωστά “βαρελόσκυλα”, δηλαδή τα άμοιρα τετράποδα που βρίσκονται καθηλωμένα σαν αναλώσιμα εργαλεία χωρίς συναισθήματα και ανάγκες κάτω από τον ήλιο και τη βροχή το χειμώνα, δεμένα με μια κοντή αλυσίδα και δίπλα σε ένα σκουριασμένο βαρέλι το οποίο χρησιμεύει ως “σπίτι” τους.

Οι καταγγελίες τουριστών φτάνουν καθημερινά τόσο στην οργάνωση «Ζωφόρος» Ηρακλείου όσο και στην Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τα “βαρελόσκυλα”.
Μόνο προχθές η οργάνωση «Ζωφόρος» Ηρακλείου δέχθηκε τρεις καταγγελίες (δύο με μέιλ και μια τηλεφωνικά) για τις περιοχές Αγριανών Χερσονήσου, Αμμουδάρας και Βιάννου.

Και αυτές οι καταγγελίες ήταν από τουρίστες υπηκόους Τσεχίας, Αγγλίας και Γερμανίας. Μάλιστα, όπως τόνισε η πρόεδρος της οργάνωσης και γραμματέας της Ομοσπονδίας Μαρία Χουστουλάκη, οι δύο από τους καταγγέλλοντες ήταν άνδρες, που σημαίνει πως πλέον ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον και από την πλευρά των ανδρών, αν και οι ξένοι γενικά, όπως η ίδια επισημαίνει, έχουν άλλη κουλτούρα στο θέμα της φιλοζωίας.

«Σε καθημερινή βάση μάς καταγγέλλουν, τώρα το καλοκαίρι ως επί το πλείστον, τουρίστες για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα ζώα. Τουλάχιστον 21 καταγγελίες έχουμε δεχτεί μέσα στον Ιούλιο μόνο από τουρίστες, οι περισσότεροι Ολλανδοί, Εγγλέζοι και Γερμανοί, και αφορούν αρκετές περιοχές στο νομό Ηρακλείου, όπως στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου, στην Αγία Πελαγία και το Βουλισμένο Αλώνι, αλλά και από άλλες περιοχές του δήμου Ηρακλείου, όπως Βούτες, Κουνάβοι, ακόμη και Μεσαμπελιές. Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται πως είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι οι τουρίστες με τα βαρελόσκυλα και ειδικά με τα εγκαταλελειμμένα ζώα.

Έχουν φτάσει στα χέρια μας και ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες τουριστών της Κρήτης και αυτή τη στιγμή τρέχουν τρεις, από Ιταλία, Ολλανδία και Αγγλία για τα βαρελόσκυλα», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη “Ν.Κ.” η κ. Χουστουλάκη.

Η Κρήτη δυστυχώς αποτελεί ένα από τα πολλά τουριστικά νησιά στην Ελλάδα που κρύβουν ένα ζοφερό μυστικό – αφού τα σκυλιά είναι αναγκασμένα να ζουν αλυσοδεμένα με μια αλυσίδα κοντή, που δεν τους επιτρέπει να κινηθούν, με μόνη προστασία από τα στοιχεία της φύσης ένα παλιό σκουριασμένο βαρέλι. Ορισμένες φορές μάλιστα τα σκυλιά είναι αλυσοδεμένα χειμώνα-καλοκαίρι, δίχως καν βαρέλια ή οποιαδήποτε άλλη προστασία.

Τα λεγόμενα “βαρελόσκυλα” ζουν για να χρησιμεύουν ως «σκιάχτρα» ή «κουδούνια» στους αγρότες και τους ιδιοκτήτες σπιτιών, συνήθως εξοχικών. Συχνά το σκυλί είναι αλυσοδεμένο με μόνο ένα βρόμικο σκεύος με νερό και ελάχιστη τροφή, σε ένα εξοχικό όπου ο κάτοχός του πατά μόνο τα σαββατοκύριακα. Τα σκυλιά ζουν έτσι μια άθλια, βασανιστική ζωή, έχοντας ως ιδιοκτήτη έναν άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για το πώς περνάνε, αλλά τα θεωρεί καλά μόνο για “φύλακα” του σπιτιού, δίχως να τους προσφέρει το παραμικρό. Βεβαίως και στην Ελλάδα τα βαρελόσκυλα είναι παράνομα και εφόσον υπάρχει καταγγελία οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να επιληφθούν και να συλλάβουν τον ιδιοκτήτη-βασανιστή του ζωντανού.

BARELOSKYLO 2

Κατά την αρχή και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης έχει δώσει εντολές για ελέγχους στα αρμόδια αστυνομικά όργανα για την εφαρμογή του Νόμου 4039/12, ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης μίνιμουμ ενός έτους και πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο κακοποίησης.

Εξάλλου στις 2 του περασμένου Ιουνίου υπήρξε καταδικαστική απόφαση (πρόστιμο 5.000 ευρώ κι ένα χρόνο φυλάκιση) σε κάτοικο του χωριού Αβδού, ο οποίος δε συμμορφώθηκε μετά από καταγγελία συγχωριανού του.

Τα σκυλιά, σύμφωνα πάντα με το νόμο, όπως τονίζει η κ. Χουστουλάκη, μεταξύ άλλων θα πρέπει να παραμένουν δεμένα μόνο για λίγες ώρες και κυρίως θα πρέπει να βρίσκονται μέσα ή κοντά στην κατοικία του ιδιοκτήτη και να τελούν υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του κατόχου τους. Αν βρίσκεται σε ποιμνιοστάσιο το ζώο θα πρέπει να είναι ελεύθερο μέσα σε ένα χώρο περιφραγμένο και ποτέ σε δρόμους, μονοπάτια και δύσβατα μέρη.

barreldogs

Αξίζει να τονιστεί πως η Αστυνομία, εστιάζοντας στο πρόβλημα, ενημερώνεται και με σχετικά σεμινάρια. Μάλιστα, το τελευταίο πραγματοποιήθηκε μόλις χθες στα Χανιά (16/7) σε 70 διοικητές και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. του νομού. Μέσα στον Αύγουστο θα συνεχιστούν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, με στόχο πάντα την πάταξη της εγκληματικότητας εις βάρος των ζώων.

Στο μεταξύ, όπως παράλληλα ανέφερε, η κ. Χουστουλάκη βρίσκεται σε επαφή το τελευταίο δίμηνο με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ζώα, τον κ. Γκαβινέλι, προκειμένου να παρέμβει και για το θέμα των βαρελόσκυλων σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, διότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία και ευζωία τόσο για τα κατοικίδια όσο και για τα παραγωγικά ζώα.