images-stories-photos-sfragida-170x191Παρόλες τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη των βαρελόσκυλων που αποτελούν σχεδόν θεσμό στην Κρήτη,εξακολουθούμε να δεχόμαστε καθημερινά καταγγελίες από Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες.

Σε όλη την επικράτεια του νομού,Χρυσοσκαλίτισσα,Ταυρωνίτη,Κεραμειά,Σφακιά,βρίθουν τα βαρελόσκυλα.

Μετά τις τελευταίες καταγγελίες στείλαμε επιστολές στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα για την ποινική δίωξη των “ιδιοκτητών”.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

….στον δρόμο , που οδηγεί στο λιμάνι της Χρυσοσκαλίτισσας και 70 περίπου μέτρα πριν φτάσουμε σε αυτό, υπάρχουν δεξιά και αριστερά του δρόμου 2 βαρελοσκυλα σε πολύ κακές συνθήκες  , ενάντια σε αυτά  που ορίζει ο νόμος 4039/12  αλλά και η Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου τα οποία  κατά τα λεγόμενα ανήκουν  στον κτηνοτρόφο …………, οποιος μας έχει απασχολήσει  για παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.

Το ένα σκυλί είναι μαλλιαρό το άλλο κοντότριχο , διαβιούν μέσα στα απαγορευμένα βαρέλια  στον καυτό ήλιο  και  την παγωνιά  και αντιξοες συνθήκες του χειμώνα , τρέφονται με  βρώμικα νωπά εντόσθια  άλλων ζώων,  δεν είχαν νερό  και όταν τους έδωσαν να πιουν έπιναν  για  ένα τέταρτο περίπου  κατά  δε την μαρτυρία  προς την δημοσιογράφο , κατοίκου  της περιοχής  της ανέφερε ότι το ένα  από αυτά  είχε τυλιχτεί με την αλυσίδα  του  μέχρι το λαιμό  και κινδύνεψε να πεθάνει, αν δεν το έβλεπε  ο κάτοικος  αυτός να το απελευθερώσει…..

…Επιθυμούμε να ενημερώσετε για λογαριασμό μας τον ιδιοκτήτη να πάει αυτός να ζήσει αλυσοδεμένος μέσα στα βαρέλια του, μέσα στον ήλιο , χωρίς νερό και φαγητό….

 

….στα μέσα της διαδρομής Άνυδροι-Προδρόμι στην δεξιά πλευρά του δρόμου υπάρχει ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους, λευκό μαλλιαρό τύπου γκριφόν σε πολύ κακές συνθήκες. 
Διαβιεί ολομόναχο μέρα νύχτα, μέσα σε βαρέλι- απαγορευμένο πλέον νομοθετικά- στον καυτό ήλιο και την παγωνιά και τις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα , τρέφεται με βρώμικα νωπά εντόσθια άλλων ζώων, ίχνη των οποίων εντοπίστηκαν από την καταγγέλλουσα, δεν είχε νερό και όταν του έδωσε να πιεί έπινε για ένα τέταρτο , μέσα σε κόπρανα και ηλίου φαεινότερο χωρίς καμία κτηνιατρική φροντίδα…

…στον Ταυρωνίτη , στην ταβέρνα ……… υπάρχει εγκαταλελειμμένο ένα σκυλί που ανήκει στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, 100 μέτρα περίπου πίσω από την ταβέρνα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ,του ιδίου μάλλον.
Είναι στον ήλιο όλη ημέρα με αλυσίδα ένα μέτρο, όπου εκεί λερώνει και τρώει τα περιττώματά του, έχει κουβάδες νερού αναποδογυρισμένου μόνιμα οπότε το σκυλί κινδυνεύει άμεσα από αφυδάτωση.
Εννοείται ότι δεν έχει καμία απολύτως κτηνιατρική φροντίδα , έστω για τους ψύλλους , που του τρώνε το κορμί.
Το σκυλί είναι δεμένο σε ένα σπιτάκι διαλυμένο και στενό σαν κουστούμι απάνω του και υποφέρει από βαρεμάρα και μοναξιά….

bar11

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ζητάμε την άμεση εφαρμογή του νόμου 4039/12 και της εγκυκλίου του Α.Π , ήτοι την ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη για σοβαρή παθητική κακοποίηση του ζώου και την αυτόφωρη σύλληψή του βάσει των άρθρων 1, 5 , 16 ,πρωτίστως δε την ΑΜΕΣΗ και ΠΛΗΡΗ αποκατάσταση τω συνθηκών διαβίωσής τους, όπως και την απόσυρσή τους από τον δρόμο, όπου απαγορεύεται ούτως ή άλλως η παρουσία ζώων.

Τέλος παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή μας επί των ενεργειών σας και κυρίως για την τύχη των ζώων, θα πρέπει δε ιδιαιτέρως να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης ότι η τυχόν απομάκρυνσή του από το σημείο και αδυναμία απόδειξης για το που βρίσκεται, επισείει εκτός των άλλων και μήνυση για εγκατάλειψη ή και θανάτωσή του βάσει του νόμου 1197/81.
Είμαστε δε εις θέση να πάρουμε τα ζώα από τα σημεία ουυ μαρτυρίου τους, αν χρειαστεί , με την αυστηρή προειδοποίηση εκ μέρους σας να μην τοποθετήσει ΠΟΤΕ ξανά άλλο.