atsΠρο καιρού, η Διοίκηση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων παραπονέθηκε στον φιλοζωικό σύλλογο «Η Προστασία των Ζώων» για ένα δήθεν επικίνδυνο σκύλο, ο οποίος «έπρεπε να απομακρυνθεί» από τον χώρο του. Τότε, η Πρόεδρος του συλλόγου, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Διοίκησης, επισκέφθηκε το Θεραπευτήριο όπου διαπίστωσε ότι κανένα από τα αδέσποτα που διαβιούσαν εκεί δεν ήταν επικίνδυνο.

Αντιθέτως, τα μικρόσωμα και άκακα ζώα ήταν πλήρως εξοικειωμένα με τους ανθρώπους και φίλοι με τα παιδιά του Θεραπευτηρίου. Ανέλαβε μάλιστα την ευθύνη για την στείρωση και τον εμβολιασμό των ζώων αυτών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με το πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και την βοήθεια των εθελοντών του συλλόγου, οι οποίοι περισυνέλεξαν και φιλοξένησαν τα ζώα στα σπίτια τους μέχρι την επανατοποθέτησή τους.

 

Την Πέμπτη, 30.01.2014, η Πρόεδρος του συλλόγου ειδοποιήθηκε από την Διοίκηση του Θεραπευτηρίου, ότι απομονώθηκε ο «επικίνδυνος» σκύλος και ζητήθηκε εκ νέου η απομάκρυνσή του.

Το Σάββατο 01.02 εθελοντής του συλλόγου πήγε στον χώρο του Θεραπευτηρίου για να περισυλλέξει τον «επικίνδυνο» σκύλο. Το θέαμα που αντίκρυσε ήταν σκληρό:
Ο σκύλος είχε απομονωθεί μέσα σε μια αποθήκη χωρίς φως επί τρία σχεδόν εικοσιτετράωρα.. Μάθαμε ότι έκλαιγε ασταμάτητα, μέχρι που εξαντλήθηκε. Όταν άνοιξαν την πόρτα, ήταν φοβισμένος, κουλουριασμένος σε μια γωνία. Σαν φυλακισμένος που μετά από μέρες στην απομόνωση που έχει χάσει την ελπίδα ότι θα βγει έξω. Όταν τον πιάσαμε στην αγκαλιά μας, η καρδιά του χτυπούσε δυνατά και από τον φόβο του κατουρήθηκε..

Αυτό λοιπόν ήταν ο σκύλος – απειλή, ο σκύλος – φόβος και τρόμος του Θεραπευτηρίου; Γιατί; Επειδή από χαρά και παιχνίδι γαύγιζε στα αυτοκίνητα και στα μηχανάκια που έμπαιναν στον χώρο του Θεραπευτηρίου; Τα παιδιά πάντως τον φωνάζουν Ατσίδα και ζήτησαν να τον επιστρέψουμε πίσω.

ats1

Κι εμείς πιστεύουμε ότι έως ότου βρεθεί σπίτι να τον υιοθετήσει, ο Ατσίδας πρέπει να παραμείνει στον φυσικό του χώρο. Εκεί που έχει μεγαλώσει. Ελεύθερος όμως, όχι κλεισμένος σε μια αποθήκη. Τους τελευταίους μήνες όμως, έξι σκυλιά (μεταξύ των οποίων τέσσερα κουτάβια) έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τον χώρο αυτό, με άγνωστη κατεύθυνση. Μόνο ένα από αυτά βρήκε τον δρόμο για να γυρίσει πίσω, μέχρι να «ξαναεξαφανιστεί».

Τα αδέσποτα ζώα που για κάποιους είναι αναλώσιμα και ανεπιθύμητα, για τα παιδιά του Θεραπευτηρίου είναι η Λίζα, ο Ατσίδας, η Λιλίκα.. Όλα στειρωμένα και εμβολιασμένα, φιλικά και παιχνιδιάρικα. Τόσο αθώα, που όταν τα φορτώνουν στα αυτοκίνητα με άγνωστη κατεύθυνση ή τα κλείνουν στις αποθήκες, δεν αντιδρούν ούτε αντιστέκονται, γιατί δείχνουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους.

Ο Ατσίδας από χθες είναι κουρνιασμένος και φοβισμένος και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν βρίσκεται στον χώρο του. Εκεί όμως δεν μπορεί να επιστρέψει γιατί κινδυνεύει. Παρακαλούμε να του βρούμε ένα σπίτι, γιατί διαφορετικά, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο..

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τον Αύγουστο ο Ατσίδας-πλέον Σταύρος-υιοθετήθηκε στην Αγγλία.

Έχουμε συνεχή επαφή με την οικογένεια.Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον Ατσίδα και αυτός απόλυτα ευτυχισμένος.

Σε ένα από τα e-mail η Κάθυ μας περιγράφει:

 Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οποιοσδήποτε θα θεωρούσε ποτέ τον Σταύρο επικίνδυνο! Είναι το πιο ευγενικό σκυλί! Είναι υπέροχος με την τρίχρονη εγγονή μας και πάντοτε θα είμαι ευγνώμων που τον σώσατε και είναι τώρα μαζί μας. Συνήθως τα σκυλιά μας ανήκουν στον σύζυγό μου – πηγαίνουν μαζί του στην δουλειά κάθε μέρα και είναι ο αρχηγός τους. Αλλά ο Σταύρος είναι δικός μου και πραγματικά τον αγαπώ. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ. Υπόσχομαι ότι θα έχει την καλύτερη ζωή μαζί μας.”

atsnew