Είναι γνωστό ότι η 4η Οκτωβρίου ορίστηκε σαν Παγκόσµια Ηµέρα των Ζώων σε ένα οικολογικό συνέδριο στη Φλωρεντία το 1931. irma

Η ηµέρα αυτή επιλέχθηκε τιµώντας παράλληλα τη µνήµη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, προστάτη των ζώων, µε σκοπό να τονίσει τη δεινή θέση των ειδών υπό εξαφάνιση.

Μια ημέρα για την προστασία των ζώων η σημερινή και ευκαιρία για να διαπιστώσουμε τι κάνει η ανθρωπότητα σε αυτά τα πλάσματα του πλανήτη.

Έτσι, τα ζώα του κόσµου µπορεί να απέκτησαν τη δική τους µέρα, όµως 80 χρόνια αργότερα, δεν κατέκτησαν ακόµα τα βασικά τους δικαιώµατα στη ζωή, την ελευθερία και την ευζωία.

Είναι καιρός λοιπόν το κίνημα για την προστασία και την υπεράσπιση των ζώων στην χώρα μας αλλά και σε κάθε γωνιά της γης να απομακρυνθεί από την μετριοπάθεια, να πεί τα πράγματα με το ονομά τους,να γίνει ιδιαίτερα δυναμικό και με πολλά ακτιβίστικα χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται να επενεξετάσουμε την θέση και την σχέση μας με την φύση και τα ζώα, ξεκινώντας από τα ίδια τα θεμέλια του> πολιτισμού μας, που έχει κτιστεί πάνω στην εκμετάλλευση ανθρώπων, ζώων, παιδιών, γυναικών, άλλων φυλών και γενικότερα των οικονομικά, βιολογικά και κοινωνικά ασθενέστερων και διαφορετικών.

Αθελά μας κληρονομήσαμε μια σχέση ανθρώπου προς τα ζώα , που λειτουργεί εκμεταλλευτικά και εξουσιαστικά προς τα ζώα.

vambΑπό αυτή την λάθος σχέση ξεκινά όλο το κακό , ξεκινά η άθλια συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα.

Θεωρoύμε χρέος του καθενα μας να συνειδητοποιήσει,αμφισβητήσει,επανεξετάσει,εμπλουτίσει ή να απορρίψει , όσα μάθαμε και κληρονομήσαμε> διαχρονικά μέσα από την κοινωνία για την φύση και τα ζώα και οχι μόνο και να παραδώσουμε μια άλλη πιο υπεύθυνη θέση και φιλοσοφία στους επόμενους.

Καμιά ριζική αλλαγή δεν γίνεται με ημίμετρα και χωρίς συνεχείς αγώνες.

Αυτό είναι το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, αλλά και για κάθε ημέρα, χρόνο,δεκαετία, αιώνα.

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ