sfragidaΗ πολύμορφη δράση του Φ. Σ. Χανίων “Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ” συνεχίστηκε ακάματη και το περασμένο έτος. Η σημαντικότητα του έργου του Συλλόγου μας είναι ότι ανοίγουμε προοπτικές επίλυσης του θέματος των ζώων στην πόλη μας , και δεν αρκούμαστε μόνο στην περίθαλψη, στείρωση , φροντίδα, υιοθεσία των αδέσποτων , έχουμε κατορθώσει να ευαισθητοποιήσουμε και ενημερώσουμε την κοινή γνώμη , η οποία πλέον σε αρκετό βαθμό, και κυρίως στην πόλη, προβληματίζεται για την σχέση του ανθρώπου με τα ζώα ,έχουμε συμβάλλει τα μέγιστα στην αλλαγή της εικόνας που έχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας για τον πολίτη που ασχολείται με τα ζώα, στην αλλαγή συμπεριφοράς των αστυνομικών , δικαστικών και δημοτικών αρχών .

Έτσι περιληπτικά , σε ένα νομό μικρότερο από άλλους νομούς της Κρήτης, έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1. 2000 μαθητές στα σχολεία του νομού ενημερώθηκαν για τα ζώα με το πρόγραμμα ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ , σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, ενώ συνολικά τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε μιλήσει σε 8.000 μαθητές.

2. Πραγματοποιήθηκαν δύο Εκθέσεις – διάρκειας 10 ημερών η κάθε μια – μία έκθεση Ζωγραφικής και μία έκθεση Φωτογραφίας , με αποκλειστικό εικαστικό θέμα τα ζώα.

Μέσα από τις εκθέσεις αυτές ενημερώθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες , μίλησαν με τα μέλη μας , ενημερώθηκαν για τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας και των Φορέων της.

3. Συμμετείχαμε σε πορείες και συγκεντρώσεις μαζί με τα σκυλιά μας για διάφορα κοινωνικά-πολιτικά θέματα του νομού και της χώρας, κάτι που φέρνει πιο κοντά το φιλοζωικό κίνημα με τα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα της Χώρας μας.

4. Συμμετείχαμε στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με δικό μας περίπτερο και στην Γιορτή για να γίνει το πρώην Στρατόπεδο Μαρκόπουλου χώρος πρασίνου.

5. Είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις Εισαγγελικές, Αστυνομικές και Δημοτικές Αρχές για θέματα κακοποίησης ζώων.

Εκτός των άλλων θετικών μέσα από αυτές τις συσκέψεις κατορθώσαμε να εκδοθούν εγκύκλιοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης προς τα αστυνομικά τμήματα του νησιού για τον χειρισμό των θεμάτων των ζώων.

Επίσης πετύχαμε την έκδοση του Πρωτόκολλου Ευζωίας υπογεγραμμένο από τις Εισαγγελικές Αρχές.

6.   Διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία την Παγκρήτια Σύσκεψης Φορέων και Αρχών για τα θέματα κακοποίησης των ζώων και δραστηριοποίησης των Αρχών .

7.  Δόθηκαν τέσσερεις συνεντεύξεις Τύπου με θέματα , τις κακοποιήσεις και την αδράνεια των Δήμων.

8.  Συμμετείχαμε σε πολλές εκπομπές στην τοπική τηλεόραση για ενημέρωση γύρω από τα θέματα των ζώων.

9.  Συνεχείς παρεμβάσεις στα Δελτία Ειδήσεων των καναλιών του νομού.

10. Πάνω από 50 άρθρα στις τοπικές εφημερίδες.

11. Στηρίξαμε με διάφορους τρόπους τα εθελοντικά καταφύγια (προβλήματα μηνύσεων εναντίον τους κλπ) που λειτουργούν στον νομό.

12. Ενημερώσαμε -σε μορφή ημερίδας- τις Σχολές Αστυνομικών σε Σητεία και Ρέθυμνο , σύνολο αστυνομικών που ενημερώθηκαν 180 περίπου.

13. Δημιουργήσαμε την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με 34 σωματεία αυτή την στιγμή, την μεγαλύτερη Ομοσπονδία της Χώρας με σημαντικότατες παρεμβάσεις σε επιτελικό αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο

14. Είχαμε – μέσω της Προέδρου του Συλλόγου μας – συνεχείς επαφές με πολιτικούς , βουλευτές και υπουργούς για το νομοσχέδιο.

Επίσης πραγματοποιήσαμε επαφές για διάφορα θέματα με τα υπουργεία Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών για τις μετακινήσεις ζώων με τα ΚΤΕΛ.

15. Συμβάλαμε στη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημερίδας για την φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα.

15. Βοηθήσαμε – μέσω της Προέδρου μας- σε πάνω από 100 περιπτώσεις θεμάτων άλλων φιλοζωικών συλλόγων της χώρας

Ζώα Συντροφιάς.

1. Έγιναν 150 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων και γατών.

2. Περισυλλέξαμε , χειρουργήσαμε και περιθάλψαμε 100 περίπου τραυματισμένα και άρρωστα ζώα.

Εμβολιάσαμε , αποπαρασιτώσαμε, ή θεραπεύσαμε περίπου 80 κουτάβια

3. Σιτίζουμε σε καθημερινή βάση περισσότερα από 150 ζώα.

4. Υιοθετήθηκαν περίπου 70 ζώα , κυρίως στα Χανιά, με τσιπ, συμβόλαιο υιοθεσίας, έλεγχο των συνθηκών διαβίωσής τους, με συζήτηση και ενημέρωση των νέων ιδιοκτητών.

5. Κατεβάσαμε από τα βουνά πάνω από 30 ζώα αλυσοδεμένα σε βαρέλια ή χωρίς κατάλυμα και σιτίζουμε άλλα.

6. Ασχοληθήκαμε με πλέον των 150 περιπτώσεων ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης ζώων και με εντολή εισαγγελέα πήραμε αρκετά από αυτά.

Κατορθώσαμε όλα τα αστυνομικά τμήματα του Νομού να επιλαμβάνονται και να ασχολούνται αμέσως με τις κακοποιήσεις ζώων.

Κατορθώσαμε όλο και πιο πολλοί συμπολίτες μας να μην φοβούνται να καταγγέλλουν επώνυμα τις κακοποιήσεις των ζώων.

Τηλεφωνικές παρεμβάσεις και σε αθηναϊκά κανάλια για τις κακοποιήσεις στην Κρήτη.

7. Υποβάλλαμε πάνω από 25 μηνύσεις και πετύχαμε αρκετές συλλήψεις με την διαδικασία του αυτόφωρου.

8. Συγκέντρωση των μελών του συλλόγου πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα.

9. Συμμετοχή του συλλόγου μας στο Πρόγραμμα Yιοθεσίας ζώων της Pedigree.

Άλλα ζώα

1. Σε συνεργασία με τον ΑΝΙΜΑ περιθάλψαμε τραυματισμένα πουλιά και άλλα άγρια ζώα.

2. Συνδιοργανώσαμε εκδήλωση (ταινία- συζήτηση) σε πλατεία της πόλης για τα δικαιώματα των ζώων.

3. Συμβάλλαμε να φύγουν οι κρητικοί αίγαγροι από το δημοτικό πάρκο και να μεταφερθούν στο μικρό νησί Θοδωρού , απέναντι από την πόλη όπου βρίσκονται ελεύθεροι και σιτίζονται οι κρητικοί αίγαγροι.

4. Αντιδράσαμε με ανακοινώσεις και άρθρα για μουσικές εκδηλώσεις σε παραλίες της πόλης στην περίοδο ωοτοκίας των καρέτα -καρέτα

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                    Η Αντιπρόεδρος                     Η Γραμματέας

Α. Μπομπολάκη             Έφη Τσεκμέζογλου                  Δ. Λαντζανάκη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ.

Ευχαριστούμε την Κωστούλα Στούπη, την Λίντα Λούκας και την Σιλκε Βρόμπελ , την Ρεγγίνα Σμιντ για την συνεργασία και αλληλοβοήθεια και τον γερμανικό σύλλογο ARCHE-NOAH ΚRETA για τις τροφές που μας στέλνει.