Με αφορμή δημοσίευμα στο flashnews.gr σχετικά με την αναβίωση του παλιού εθίμου των χοιροσφαγίων από τον Πολιτιστικό σύλλογο Σκορδαλού η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κα Μπομπολάκη έστειλε επιστολή στην  Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων,την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και Αστυνομικό Τμήμα Μουσούρων στην οποία αιτείται την τήρηση τησ νομοθεσίας.

Τι λέει η επιστολή:

Ενημερωθήκαμε απο δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου , ως κάτωθι  ,για μια εκδήλωση που διοργανώνει κάποιος πολιτιστικός σύλλογος το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης , όπου σύμφωνα με τα δημοσιεύματα :
  “Το έθιμο αυτό θέλει κάθε χρόνο την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα οι κάτοικοι ενός χωριού να μαζεύονται όλοι μαζί με αφορμή το σφάξιμο του οικόσιτου χοίρου (το χοιρινό είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της κρητικής κουζίνας) και να συμμετέχουν στο σφάξιμο του ζώου, στην επεξεργασία του κρέατος με διάφορους τρόπους, στο μαγείρεμά του και τέλος στην κατανάλωσή του “
Όπως είναι γνωστό απαγορεύεται η δημόσια σφαγή ζώων , η οποία γίνεται μόνο στα σφαγεία και κάτω απο ειδικές συνθήκες , ώστε το ζώο να  βιώνει όσο γίνεται πιο  ανώδυνα – γιατί την αγωνία του θανάτου την βιώνει έτσι κι αλλιώς-  την σφαγή του .
Είμαστε  υπέρ της παράδοσης και των εθίμων της χώρας μας , όταν αυτά διδάσκουν και προάγουν τον πολιτισμό, δηλώνουν την ανθρωπιά μας  και δεν αντίκεινται στις ηθικές αξίες μας.
Όμως πολλά έθιμα στο διάβα  του χρόνου  έχουν καταργηθεί ως αναχρονιστικά και βάρβαρα είτε αφορούν το ανθρώπινο είδος είτε τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.
 
Ζητάμε απο τις αρμόδιες Αρχές να  λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα ,ώστε να μην αναβιώσει το βάρβαρο αυτό έθιμο του δημόσιου και εξαιρετικά επώδυνου  βασανισμού του ζώου ή των ζώων  και σε διαφορετική περίπτωση να τηρηθεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία  ,εθνική και ενωσιακή.
.

Μετά την επιστολή από τον πολιτιστικό σύλλογο διευκρινίζεται πως “δεν τίθεται θέμα δημόσιας σφαγής χοίρων στον χώρο της εκδήλωσης.Σύμφωνα με το σύλλογο, αναβιώνει ένα έθιμο μόνο ως προς τα παρασκευάσματα και τίποτε άλλο.

Τα κρέατα έχουν αγοραστεί από πιστοποιημένη και νόμιμη μονάδα χοιροτροφείου με τα σχετικά παραστατικά και δεν τίθεται θέμα δημόσιας σφαγής.

Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει κατ’ επανάληψη ότι δεν τίθεται θέμα χοιροσφαγίων και η ουσία είναι η ιδιαίτερη παρασκευή των εδεσμάτων.

Αναφορικά δε με την ονομασία του εθίμου, αυτή δε μπορεί να αλλάξει.

Επισημαίνεται ότι κανένας επαγγελματικός χώρος δε θα δεχόταν να σφαγούν χοιρίδια δημόσια, αλλά και επίσης να δεχθεί μη πιστοποιημένα ήδη σφαγμένα χοιρίδια.”

Διαβάστε επίσης:

10 πράγματα που δε γνωρίζετε για τα γουρούνια