Στην αντεπίθεση πέρασε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων μετά από εξώδικη διαμαρτυρία της  της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και των σωματείων της Κρήτης, που επιδόθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το θέμα των αδέσποτων. Στην ανακοίνωσή του,που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα , ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κάνει λόγο για «ψευδείς δηλώσεις» εκ μέρους της κας Μπομπολάκη.

Σύμφωνα με το Γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαράκη, με επιστολή της από τις 4 Ιουλίου 2016 η κα Μπομπολάκη – Βυσσινού, ζητούσε, επί λέξει: «οδηγίες για τη διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς από φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο της Ελλάδας ή χώρας μέλους της Ε.Ε. και τη μετακίνησή του σε χώρες της Ε.Ε. με σκοπό την αλλαγή ιδιοκτήτη, ως νέου πλέον ιδιοκτήτη» και όχι «διευκρινίσεις για την παροχή του πιστοποιητικού trace» όπως «ανακριβώς αναφέρει στην από 10-8-2016 εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκλησή της». Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «η περιεχόμενη στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 141067/28-7-2016 έγγραφό μας απάντηση είναι σαφέστατη, βασιζόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως και καλύπτει απολύτως και επακριβώς το υποβληθέν αίτημα. Με τις συγκεχυμένες αναφορές της σε θέματα άσχετα, η κα Μπομπολάκη – Βυσσινού παρερμηνεύει και εντέλει αλλοιώνει πλήρως το περιεχόμενο και το νόημα του ως άνω εγγράφου μας.

Είναι καταφανέστατο δε, ότι, με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει την παραπλάνηση και την δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, προκειμένου να προσάψει στην Υπηρεσία ανυπόστατες κατηγορίες, συκοφαντώντας την ασυστόλως».

Το Γραφείο του κ. Βουλγαράκη υποστηρίζει ότι η κα Μπομπολάκη «επικαλείται γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και Υπουργική Απόφαση άσχετες με το τεθέν σ’ εμάς, με την από 4-7-2016 επιστολή της, ζήτημα, τις οποίες, μάλιστα, παρερμηνεύει και εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα». Στη συνέχεια παραθέτει, αυτολεξεί, την παρ. 12 του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης – Γεωργίας 280262 (ΦΕΚ Β΄ 1874/17.12.2003) σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που αναφέρεται: «Επιτρέπεται σε Δήμο ή ζωοφιλικό σωματείο, το οποίο δε διαθέτει την ανάλογη υποδομή, να συμβάλλεται με μέλος ζωοφιλικού σωματείου ή ομάδας ζωόφιλων που διαθέτει μικρό χώρο για ολιγοήμερη παραμονή ζώων μέχρι αποθεραπείας και επανένταξης. Οι συνθήκες νοσηλείας ελέγχονται από την επιτροπή παρακολούθησης του Δήμου που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του Προγράμματος».

Υπενθυμίζει ότι «σχετικά με τα κτηνιατρεία, ενδιαιτήματα ζώων και καταφύγια αδέσποτων ζώων, εξακολουθούν να ισχύουν και να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου 604 της 10/13.3.1977: Περί ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων – (Α΄ 163) και του Π.Δ. 463 της 3/14.6.1978: Περί των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων ζώων, καθορισμού υποχρεώσεων Κτηνιάτρων και τηρουμένων βιβλίων.- (Α’ 96)».

Η Αντιπεριφέρεια Χανίων υποστηρίζει ότι «η από 10-8-2016 εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκλησής της κας Μπομπολάκη – Βυσσινού Νατάσας διαλαμβάνει ισχυρισμούς ακατάληπτους και στερούμενους παντός λογικού και νομικού ερείσματος» και την καλεί «να παύσει την κακόβουλη κριτική και τους ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς σε βάρος της Υπηρεσίας και να επιρρίπτει ευθύνες σ’ αυτήν για την αδράνεια και τις παραλείψεις αυτών που εκ του νόμου οφείλουν να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθρ. 9 Ν. 4039/ 2012)». Καταλήγοντας «η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματος και προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω άδικη δυσφήμιση και διαβολή των Υπηρεσιών της από την εν λόγω κυρία»

.

Η απάντηση της Προέδρου της Ομοσπονδίας μας, κας Μπομπολάκη :

Ου προτρεχέτω η γλώσσα της διανοίας σου, έλεγε ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος , ένας απο τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας.
Αυτό απαντάμε κατ αρχήν  εμείς στον κ. Βουλγαράκη ,ο  οποίος και στο παρελθόν διέπραξε το λάθος να μην εντρυφήσει στα λεγόμενα των υφισταμένων του σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι κτηνιατρικό κέντρο στις εγκαταστάσεις της Κτηνιατρικής Χανίων και όταν κλήθηκε να αποδείξει στις αλλεπάλληλες επιστολές μας το αυταπόδεικτο , ότι υπάρχει δηλαδή ,  προτίμησε την σιωπή.
Το δις εξαμαρτείν ,  έλεγαν επίσης οι αρχαίοι μας, ουκ ανδρός σοφού .
Σε λίγο δε θα τους απαντήσουν και οι Βρυξέλλες με  την καμπάνα , που ετοιμάζεται για την Ελλάδα για το θέμα αυτό.
Και τώρα μερικά απλά μαθήματα κατανόησης των νόμων.
Ναι ζητήσαμε να μας απαντήσουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στα Χανιά για την διαδικασία που απαιτείται , ώστε ένα ζώο συντροφιάς  να υιοθετηθεί  σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.
Τι μας απαντάει η Κτηνιατρική;
Όχι δεν μπορεί κάποιος να περισυλλέξει ένα αδέσποτο ζώο για να το υιοθετήσει , διότι ούτε ο Δήμος Χανίων έχει εγκαταστάσεις ούτε και κάποιο φιλοζωικό σωματείο .
Τι λέει , η μισή νομοθεσία την οποία  παρερμηνεύουν  ,γιατί την υπόλοιπη την αγνοούν ; 
Ότι οι Δήμοι και τα φιλοζωικά σωματεία για να περισυλλέξουν ένα ζώο για οποιοδήποτε λόγο , είτε πρόκειται για  στείρωση είτε για  περίθαλψη είτε για υιοθεσία  κοκ πρέπει να έχουν  εγκαταστάσεις
(η μισή δική τους ερμηνεία ) ..
Άρα αφού δεν έχουν εγκαταστάσεις  δε μπορούν  να περισυλλέξουν ένα αδέσποτο ούτε για υιοθεσία, ούτε για να το σώσεις, ούτε γιατί είναι τραυματισμένο ή άρρωστο, ούτε αν είναι νεογέννητο ούτε για κανένα  λόγο, απλά γιατί κατά την γνώμη τους απαγορεύεται να το περισυλλέξεις , κοινώς να το αγγίξεις.
Ιδού λοιπόν η ταφόπλακα της φιλοζωίας
Που τα είδε τα ψεύδη ο κ. Βουλγαράκης ;
Γι αυτό λέμε στην αρχή του κειμένου μας να μην προτρέχει η γλώσσα του μυαλού.
Γιατί όταν προτρέχει μιλάμε για λάθη , τα οποία μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Στο εξώδικό μας λοιπόν τους απαντάμε , ότι έχουν μισή γνώση της κείμενης νομοθεσίας και παραθέτουμε το γιατί. 
Ο κ. Βουλγαράκης , άκριτος θεματοφύλακας των λεγομένων των  υφισταμένων του υπηρεσιών θα ήταν πιο σώφρον να μιλήσει και με τους φορείς μας  και με τους κορυφαίους νομικούς μας συμβούλους ,ώστε  να έχει μια σφαιρική άποψη ,πριν μας κατακεραυνώσει .
Τέλος αφού αναφέρουμε , ότι απο απειλές και μηνύσεις έχουμε ” βάψει” και ουδόλως μας  φοβίζουν   αλλά και ότι  και οι άλλοι έχουν το δικαίωμα του μηνύειν για πλείστα όσα θέματα προκύπτουν απο τις σημερινές αναφορές του κ. Βουλγαράκη , θα κλείσουμε με ένα άλλο αρχαίο ρητό .
Κρείττον του λαλείν το σιγάν.
Και η συνέχεια σύντομα.
Υ.Γ.
Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχουμε ούτε με τον κ. Βουλγαράκη ούτε με τις κυρίες της Κτηνιατρικής Χανίων, αντίθετα και οι τρεις μας είναι πολύ συμπαθείς , ως άτομα.
Πρόβλημα έχουμε με τις γραφειοκρατικές  τυπολατρίες και τις αγκυλώσεις  του δημόσιου τομέα.
To εξώδικο είναι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με 65 σωματεία και με την συντριπτική πλειοψηφία των κρητικών συλλόγων στην δύναμή της  και όχι της Προέδρου της .
Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Διαβάστε επίσης