Μια καταδίκη που ήρθε πολύ αργά για να σώσει τους θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα.

Καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης των θαλάσσιων λεόντων «κλόουν» σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, με τριετή αναστολή με το ελαφρυντικό «ότι στην πράξη του ωθήθηκε από όχι ταπεινά αίτια» για την καταγγελία του 2016!

Αποκάλυψη-σοκ στο Δικαστήριο: Ο κατηγορούμενος έχει αθωωθεί για τις αντίστοιχες καταγγελίες του 2012 και του 2016 καθώς δεν προσκλήθηκαν στο δικαστήριο οι μάρτυρες κατηγορίας!

Μετά από καταγγελία το καλοκαίρι του 2016 της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και φιλόζωων πολιτών, στις 5 Μαρτίου 2018 το Β’ Μονομελές Πρωτοδικείο Κερκύρας, καταδίκασε τον κατά νόμο υπεύθυνο της εταιρίας τουριστικών περιηγήσεων KALYPSO STAR, με έδρα την Κέρκυρα, για τη χρήση δύο θαλάσσιων λεόντων οι οποίοι πραγματοποιούσαν παραστάσεις ενώπιον του κοινού στα πλαίσια τουριστικής περιήγησης, σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών (με τριετή αναστολή) για παράβαση του Ν.4039/2012, Άρθρο 12 «Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες», όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014, Άρθρο 46.

Παρά την ποινή-χάδι, η σημερινή απόφαση αποτελεί σταθμό και δικαίωση για όσους αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να σταματήσει η εκμετάλλευση των θαλάσσιων θηλαστικών στην Κέρκυρα και την Ελλάδα. Δυστυχώς αυτή η δικαίωση ήρθε πολύ αργά για τους δύο θαλάσσιους λέοντες καθώς, όπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο, τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο 2017, άγνωστοι έκοψαν τα δίχτυα της θαλάσσιας φυλακής των ζώων και αυτά διέφυγαν στην ανοικτή θάλασσα –και πρέπει πλέον να θεωρούνται νεκρά αφού δεν γνωρίζουν πώς να επιβιώνουν.

Οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος δεν είναι άλλοι από τη Δνση Κτηνιατρικής Κερκύρας και δικαστικές αρχές στην Κέρκυρα.

Οι μεν γιατί επί χρόνια, όπως έχουμε αναδείξει, δεν αντιδρούσαν στην παρανομία—φτάνοντας μέχρι το σημείο να στέλνουν ελλιπή στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία. Οι δε γιατί προχώρησαν στην εκδίκαση των αντίστοιχων καταγγελιών του 2012 & 2017 χωρίς να καλέσουν τους μάρτυρες κατηγορίας, με αποτέλεσμα ο «θιασάρχης» των ζώων-κλόουν να αθωωθεί. Όπως ασφαλώς θα συνέβαινε ΚΑΙ τώρα αν δεν υπήρχε η παράσταση πολιτικής αγωγής των φιλοζωικών σωματείων η οποία κατέθεσε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (2-8-2017, Α.Π. 154561/2006) προς την Δνση Κτηνιατρικής Κερκύρας στο οποίο αναδεικνύεται ξεκάθαρα και η παρανομία και η προσπάθεια συγκάλυψης:

Κατόπιν ενημέρωσης της υπηρεσίας μας και της εξέτασης σχετικού με το θέμα οπτικοακουστικού κ.λπ. υλικού (βίντεο, φωτογραφίες και παλαιότερα έγγραφα), καθώς και του αριθμ. 2132.22/4616/16/5-9-2016 εγγράφου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, όπως μας απεστάλησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από τη Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, διαπιστώνεται ότι οι θαλάσσιοι λέοντες πραγματοποιούν παράσταση, όπως εμφαίνεται στο συνημμένο σύνδεσμο στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία διαφημίζεται σχετικά – και δεν αποτελεί μια απλή έκθεση ζώων ιδιώτη, χωρίς άμεσο επιχειρηματικό όφελος, όπως με βάση τα αρχικά δεδομένα που τέθηκαν υπόψη μας λανθασμένα θεωρήθηκε.

Μετά την καταδίκη των φυσικών αυτουργών η ΠΦΠΟ σε συνεργασία με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία και πολίτες θα συνεχίσει τον αγώνα της για να λογοδοτήσουν και οι ηθικοί αυτουργοί.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία