Με αφορμή περιστατικό ζώου που βρέθηκε σε κακή κατάσταση,παρόλο που ήταν υπό την εποπτεία του δήμου,χωρίς να ενημερωθεί η πενταμελής επιτροπή,όπως ορίζει ο νόμος,στείλαμε επιστολή (αρ.πρωτ 965/16-12-20) στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου και στον αντιδήμαρχο ζητώντας διευκρινήσεις.

Ο σύλλογός μας παραιτήθηκε από την πενταμελή επιτροπή,εξαιτίας της επιλεκτικής ενημέρωσης από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για το πρόγραμμα διαχείρισης και την απαξίωση των εθελοντών των φιλοζωικών σωματείων.

Μπορεί ο δήμος να μετράει νούμερα,αλλά πόσο ενδιαφέρεται για την ευζωία των περιστατικών που διαχειρίζεται;

H επιστολή

Το Σάββατο 12/12/20,αργά το βράδυ, συμπολίτης μας,βρήκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών,μικρόσωμο σκύλο,σε άθλια κατάσταση,γεμάτο ψύλλους και τσιμπούρια,δεν περπατούσε,έκανε κύκλους γύρω από τον εαυτό του και δε μπορούσε να περπατήσει,λόγω κατάγματος στο πόδι.(σας επισυνάπτω φωτογραφία).

Θεώρησε ότι το ζώο είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο και το πήρε μαζί του,ενώ επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά.

Επειδή τα κτηνιατρεία ήταν κλειστά λόγω σαββατοκύριακου και επειδή έχουμε αναλάβει πάρα πολλά περιστατικά τελευταία,τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας,τον παρέπεμψα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου,να επικοινωνήσει τη Δευτέρα 14/12.

Πράγματι επικοινώνησε και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα και να το κρατήσει μέχρι να αρχίσει.Σε ερώτημά του,πόσο θα περιμένει,γιατί το ζώο χρειαζόταν άμεσα κτηνίατρο,δεν πήρε απάντηση,αλλά του είπαν ότι μπορεί να πάει σε κτηνίατρο να δει αν έχει τσιπάκι,αφιλοκερδώς(!).

Επικοινώνησε ξανά μαζί μου και φυσικά έκλεισα αμέσως ραντεβού σε κτηνιατρείο γιατί το ζώο ήταν σε κακή κατάσταση και αναρτήθηκε στη σελίδα μας στο fb.

Στο κτηνιατρείο διαπιστώθηκε ότι το ζώο έχει τσιπάκι του δήμου,έχει καταχωρηθεί στις 29/9/20,έχει νευρολογικό πρόβλημα,παλιό κάταγμα με ήλους και έχει στειρωθεί πρόσφατα,παρόλο που είναι 15!!!!ετών και περπατάει με δυσκολία.(επισυνάπτεται η ιατρική γνωμάτευση).

Αργότερα επικοινώνησε μαζί μας συμπολίτης μας, και μας είπε ότι το ζώο το φιλοξενεί αυτή στην αυλή της–μέσω δήμου-και να της το πάμε,πράγμα που δεν κάναμε γιατί βρέθηκε σε άθλια κατάσταση γεμάτο παράσιτα και αρκετά μακριά από την περιοχή που μένει,ενώ ήταν θέμα χρόνου να σκοτωθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Παρακαλώ θα ήθελα -με δεδομένο ότι στις 29/9 ήμουν τακτικό μέλος της πενταμελούς επιτροπής-να μου απαντήσετε :

  1. γιατί αυτό το περιστατικό δεν τέθηκε υπόψη της πενταμελούς που είναι αρμόδια να αποφασίζει για ένα περιστατικό που δε μπορεί να επανατοποθετηθεί;
  2. Ποιος αποφάσισε -και με ποιο κριτήριο- ότι το ζώο μπορεί να φιλοξενηθεί από την κυρία,όταν για όλα τα ζώα που αναλαμβάνει ο δήμος και φιλοξενούμε οι εθελοντές,υπάρχει απόφαση και η κτηνίατρος δε μας τα δίνει για φιλοξενία,αν δεν υπάρχει απόφαση.Υπάρχουν πολλά περιστατικά που ενώ είχε βρεθεί φιλοξενία,παρέμεναν στο κτηνιατρείο γιατί δεν είχε συνεδριάσει η πενταμελής.
  3. Πέρυσι ακυρώθηκε πρόγραμμα εθελοντικών στειρώσεων-παρόλο που είχε ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο-και η επιχειρηματολογία του Δήμου ήταν ότι είναι παράνομο να φιλοξενούν οι εθελοντές.Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ή αφορά μόνο στους εθελοντές του συλλόγου μας?
  4. Αφού το ζώο δόθηκε για φιλοξενία με τόσα προβλήματα υγείας,δεν υπήρχε έλεγχος της πορείας του μετά;
  5. Γιατί δεν έγινε προσπάθεια για εύρεση υιοθεσίας αφού η συμπολίτης μας το «φιλοξενούσε» και δεν το είχε υιοθετήσει;
  6. Γιατί στειρώθηκε ένα ζώο 15 ετών,με πολλαπλά προβλήματα υγείας,που με το ζόρι περπατάει και με εγκεφαλικό πρόβλημα με μεγάλες πιθανότητες να μην επιβιώσει της νάρκωσης;

Aυτή τη διαχείριση κάνει η υπηρεσία σας;

Eίμαι δε σίγουρη ότι είναι +1 στους αριθμούς των ζώων που διαχειρίζεστε και ανακοινώνετε στα δελτία σας και στα δημοτικά συμβούλια.

Σε αναμονή της απάντησής σας,

Για το σύλλογο «η προστασία των ζώων»

Η Πρόεδρος

Έφη Τσεκμέζογλου