Πριν λίγες μέρες ζητήσαμε διευκρινήσεις από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Χανίων και τον Αντιδήμαρχο κο Νικηφοράκη,σχετικά με τη διαχείριση ενός περιστατικού,για το οποίο δεν είχε λάβει γνώση η Πενταμελής επιτροπή και το ζώο βρέθηκε στο δρόμο στην οποία λάβαμε μια απαξιωτική απάντηση που δε θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη..

ΦΣΧ 970/Χανιά, 06-01-2021

            Δε θα μπορούσαμε πλέον να ισχυριστούμε ότι μας εκπλήσσει το ύφος της δημοτικής αρχής, όπως εκπροσωπείται εν προκειμένω από τον αντιδήμαρχο κ. Νικηφοράκη. Ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας αντιληφθήκαμε την έπαρση με την οποία σκοπεύατε να διοικήσετε, χαρακτηριστικά τα οποία αποκρύψατε κατά τις προεκλογικές συναντήσεις των εκπροσώπων των φιλοζωικών φορέων μαζί σας.

            Ως εκπρόσωποι φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται επί δεκατέσσερα έτη σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με κύρια εστία δράσης τον Δήμο Χανίων, με αμέτρητα περιστατικά διάσωσης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, με θεσμικές παρεμβάσεις και δράσεις με θετικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και μέχρι πρόσφατα εκπροσωπούμενου στην 5μελή επιτροπή του Δήμου Χανίων για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, απευθύναμε συγκεκριμένα ερωτήματα για την διαχείριση ενός περιστατικού από τον Δήμο Χανίων.

            Συγκεκριμένα, στις 12/12, ημέρα Σάββατο, βρέθηκε σε περιοχή των Χανίων μικρόσωμος σκύλος δίπλα σε κάδο σκουπιδιών που έκανε κύκλους γύρω από τον εαυτό του, γεμάτο ψύλλους και τσιμπούρια. Θεωρώντας ότι το ζώο είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο, ο πολίτης που το βρήκε το πήρε μαζί του και επικοινώνησε μαζί μας, καθώς ο Δήμος δεν παράσχει σχετικές υπηρεσίες το Σαββατοκύριακο, ακόμα και όταν πρόκειται για κατεπείγοντα περιστατικά. Την Δευτέρα κατόπιν παρότρυνσής μας, ο πολίτης κάλεσε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, για να λάβει την απάντηση ότι ο Δήμος ΔΕ διαθέτει πρόγραμμα και να κρατήσει το ζώο μέχρι να αρχίσει το πρόγραμμα.

Δεδομένης της κακής κατάστασης του ζώου και της αδυναμίας του Δήμου να ανταποκριθεί, αναλάβαμε με δικό μας κόστος την κλινική εξέταση του ζώου, από την οποία προέκυψε ότι το ζώο είναι 15 ετών, φέρει παλιό κάταγμα, έχει νευρολογικό πρόβλημα, αλλά και ότι είχε πρόσφατα στειρωθεί από τον Δήμο Χανίων! Ταυτόχρονα, με την δημοσίευση του περιστατικού, επικοινώνησε μαζί μας μια κυρία η οποία μας ενημέρωσε ότι φιλοξενούσε το συγκεκριμένο ζώο κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Χανίων,κάτι το οποίο γράφτηκε και δημόσια στη σελίδα μας στο facebook.

Εύλογα λοιπόν τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα, γιατί δηλαδή το συγκεκριμένο σοβαρό περιστατικό δεν τέθηκε υπόψη της αρμόδιας 5μελούς επιτροπής ώστε να αναζητηθεί υιοθεσία (δεν δημοσιεύθηκε καν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου), γιατί δεν υπήρξε παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας του ζώου, αλλά και ποιος τελικά και με ποιο κριτήριο αποφασίζει για τις φιλοξενίες των αδέσποτων ζώων, όταν ο Δήμος επίσημα έχει σηκώσει ένα τείχος ενάντια στην δυνατότητα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων από εθελοντές, έχοντας για τον λόγο αυτό ακυρώσει προγράμματα δωρεάν στειρώσεων δεκάδων αδέσποτων ζώων, αλλά και έχοντας αφήσει ζώα στα κλουβιά των κτηνιατρείων να ταλαιπωρούνται επί εβδομάδες, ενώ για τα ζώα αυτά είχαν προσφερθεί εθελοντές να τα φιλοξενήσουν.

Ως συνήθως, καμία απάντηση δεν λάβαμε στα ερωτήματά μας, δεν αντισταθήκατε όμως να επιδείξετε την ειρωνική σας διάθεση απέναντι σε όλους εμάς τους εθελοντές:

            Ισχυρίζεστε ότι η γυναίκα που μας κάλεσε και μας ενημέρωσε ότι φιλοξενούσε το ζώο κατόπιν συνεννόησης μαζί σας, το φαντάστηκε, καθώς εσείς αποφασίσατε – ακόμα χειρότερα! – να τοποθετήσετε το υπέργηρο ζώο με τα τόσα προβλήματα υγείας στον δρόμο (του βάλατε όμως μπλουζάκι για να μην κρυώνει), χωρίς καμία ενημέρωση των φιλοζωικών σωματείων, της αρμόδιας 5μελούς επιτροπής και χωρίς να γίνει προσπάθεια για την φιλοξενία ή την υιοθεσία του ζώου, το οποίο σίγουρα δεν μπορεί να επιβιώσει στον δρόμο (ακόμα και αν είναι 11 ετών).

        ο σκυλάκος στο σπίτι φιλοξενίας

            Επιμένετε στην παράνοια των «παράνομων» φιλοξενιών, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμος επιτρέπει – καλώς- τις φιλοξενίες αδέσποτων ζώων από πολίτες, αρκεί αυτοί οι πολίτες να μην είναι εθελοντές φιλοζωικών σωματείων που ενδεχομένως να το αναφέρουν στα σωματεία, τα οποία μάχονται για την καθιέρωση των δωρεάν στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους και αντιτίθενται στην δημιουργία καταφυγίου, ως της πλέον αλυσιτελούς αντιμετώπισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.

            Μήπως θα πρέπει να κάνουμε μια δημόσια καταγραφή όσων ζώων φιλοξενούνται από δημότες κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Χανίων, μήπως και σταματήσετε αυτή την υποκρισία (όπως π.χ. τα ζώα των Αγίων Αποστόλων); Αν δε, συμπεριλάβουμε και όσους εκβιαστικά «υιοθέτησαν» αδέσποτα ζώα, προκειμένου αυτά να τύχουν περίθαλψης από τον δήμο Χανίων, ο αριθμός θα ανέβει στα ύψη.

Η ειρωνεία σας φτάνει στο σημείο να απαξιώσετε ακόμα και το ιδιωτικό κτηνιατρείο από το οποίο λάβαμε γνωμάτευση, ως εάν μοναδικός αρμόδιος για να αξιολογεί και να αποφασίζει για την σωστή ιατρική αντιμετώπιση αδέσποτου ζώου είναι ο εκάστοτε κτηνίατρος που έχει σύμβαση με τον δήμο.(Παρεμπιπτόντως οι κτηνίατροι μίλησαν μεταξύ τους τηλεφωνικά την ώρα που ήμασταν στο κτηνιατρείο). Από πού προκύπτει αυτό άραγε;

            Ασύλληπτο που ενάμισι χρόνο μετά την ανάληψη της θητείας σας, αναρωτιέστε γιατί ζητάμε την συνδρομή του Δήμου για την περίθαλψη αδέσποτου ζώου: Μήπως γιατί ο Δήμος είναι εκ του νόμου υπόχρεος για την περίθαλψη και την ευζωία των αδέσποτων ζώων; Μήπως γιατί ο Δήμος διαθέτει κονδύλια για τον σκοπό αυτό, ενώ το σωματείο μας δεν έχει πόρους, οι δε εθελοντές έχουμε εξαντληθεί οικονομικά;

            Αστείο που προσφέρετε «δωρεάν» τον έλεγχο της ηλεκτρονικής σήμανσης ενός ζώου, την στιγμή που ο Δήμος διαθέτει Scanner για τον έλεγχο αυτό στο – απαξιωμένο από την θητεία σας – δημοτικό κτηνιατρείο, όπως αντίστοιχα την συσκευή αυτή διαθέτουν και η αστυνομία και οι εθελοντές όλων των σωματείων,αλλά και ο περισυλλόγέας.

            Σοβαρό θέμα η άγνοιά σας ως προς την λειτουργία της υπηρεσίας «σας». Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε ότι Σαββατοκύριακα και απογεύματα η υπηρεσία δεν ανταποκρίνεται σε περιστατικά; Όπως επίσης συνήθως δεν ανταποκρίνεται και τα πρωινά των καθημερινών, όταν δεν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα.

            Θράσος από πλευράς σας να μας ρωτάτε με ποια ιδιότητα παίρνουμε θέση για ένα ιατρικό περιστατικό, όταν γνωρίζετε ότι διαθέτουμε χρόνια εμπειρίας στην διαχείριση πολύ σοβαρών περιστατικών, σε συνεργασία πάντοτε με τους επιστήμονες.

Το θράσος σας δε είναι τέτοιο που φτάνετε στο σημείο να μας κατηγορήσετε για σκοπιμότητα. Ας είχατε τουλάχιστον το θάρρος να μην περιορίζεστε σε υπονοούμενα.

Δεν ξαφνιαζόμαστε που δε σέβεστε τους εκπροσώπους μας.

Δεν ξαφνιαζόμαστε που δε σέβεστε τους εθελοντές.

Ο Δήμος Χανίων, επί της θητείας σας δεν είναι αρωγός στην φιλοζωία των πολιτών, όπως ισχυρίζεσθε, αντίθετα, έχετε αποπειραθεί ουκ ολίγες φορές να μπλοκάρετε κάθε πράξη σχετική με την φιλοζωία (προγράμματα δωρεάν στείρωσης αδέσποτων ζώων, φιλοξενία αδέσποτων ζώων από εθελοντές, κλπ) και υποχωρείτε μόνο όταν βλέπετε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Δεν έχετε σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, εξ ου και η κακοδιαχείριση των πόρων και η πολιτική της δημιουργίας εντυπώσεων.

Σας ενοχλεί ιδιαίτερα οποιαδήποτε κριτική, έχετε γυρίσει την πλάτη σας σε οποιονδήποτε δε σας χειροκροτά, γι’ αυτό άλλωστε έχετε δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στους δημότες που ασχολούνται με την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, σε βάρος των τελευταίων, δυστυχώς.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνετε τους λόγους για τους οποίους παραιτηθήκαμε.

ΥΓ:Δεν θα σας χαλάσουμε το χατίρι, και θα δημοσιεύσουμε την επιστολή μας αυτή, όπως και την δική σας, για την ενημέρωση των πολιτών.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»

.

Διαβάστε την “απάντηση” του δήμου Χανίων στην αρχική επιστολή μας

20201230140002186_ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Κακοδιαχείριση προγράμματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς από την υπηρεσία του δήμου Χανίων