Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ομοσπονδίας μας ματαιώθηκε – καταργήθηκε το μεσαιωνικό έθιμο της τελετουργικής σφαγής ζώων στα Αναστενάρια του νομού Σερρών λίγες μέρες μετά την κατάργηση του αντίστοιχου ειδεχθούς εθίμου στο Μανταμάδω της Λέσβου.

Η έγκαιρη κινητοποίησή μας σε συνεργασία με το εξουσιοδοτημένο σωματείο-μέλος της Ομοσπονδίας μας«Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών»,  είχε σαν αποτέλεσμα την έκδοση παραγγελίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών προς τους διοργανωτές των σφαγών – θυσιών η οποία και έβαλε τέρμα στην βαρβαρότητα των εκδηλώσεων.

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών, η Εισαγγελία Σερρών και η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ομοσπονδίας μας να σταματήσουν οι ενέργειες αυτές, που προσβάλλουν βαθιά τον πολιτισμό μας και ”απανθρωπίζουν” την ανθρώπινη υπόσταση.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η “τελετή” έγινε εν κρυπτώ και σε στενό κύκλο, πληροφορίες που ζητάμε η Εισαγγελία Σερρών να ερευνήσει και να προχωρήσει στα νόμιμα.

Παραφωνία στην όλη προσπάθεια η κατάπτυστη, για μια ακόμη φορά, στάση της κτηνιατρικής υπηρεσίας Σερρών που με απίστευτη κυνικότητα για τα μαρτύρια των ζώων γραπτά γνωμάτευσε για την συνέχιση της βαρβαρότητας ενώ με πρόδηλη επιμονή ζητούσε την συνέχιση της ζωοθυσίας .

Η στάση της δε αυτή με τον πιο ευαπόδεικτο τρόπο επιβεβαιώνει την θέση της Ομοσπονδίας μας οτι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν μπορούν να θεωρούνται αρμόδιες για την ευζωία των ζώων, απλά γιατί πρόκειται για γραφειοκράτες , κατά κύριο λόγο ζωοφοβικούς με καμία ευαισθησία απέναντι στα ζώα.

Παραθέτουμε σχετικές επιστολές για του λόγου μας το αληθές.

Τα θέματα της ευζωίας των ζώων θα πρέπει από την νέα ηγεσία του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. να ανατεθούν σε ειδική Επιτροπή Βιοηθικών Επιστημόνων με κυρίαρχη αντίληψη τον σεβασμό προς την ζωή, ανθρώπινη και μη, και βεβαίως με την συμβολή των Φιλοζωικών Οργανισμών .

Η χώρα μας χρειάζεται αλλαγή σελίδας και επαναπροσδιορισμό της σχέσης ανθρώπων και ζώων, η δε νέα αριστερή ηγεσία του υπουργείου έχει χρέος να προχωρήσει σε βαθιές τομές στα θέματα της προστασίας και των δικαιωμάτων τους.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Δείτε τις απαντητικές επιστολές στο site της ΠΦΠΟ