Ανοιχτή επιστολή της ΠΦΠΟ:

Είναι γνωστό ότι η Ομοσπονδία μας τον τελευταίο χρόνο εντείνει τις προσπάθειές της γύρω από την πληγή που λέγεται δημοτικά κυνοκομεία και με κάθε τρόπο επιδιώκει την αλλαγή της κατάστασης.

Ο Βόλος αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και αναδείχτηκε στην επικαιρότητα λόγω και της προκλητικής στάσης του Μπέου αλλά ή ίδια κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα δημοτικά κυνοκομεία με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων να είναι τραγικές και τις δημοτικές αρχές ανά την επικράτεια να παραβιάζουν εξοργιστικά την νομοθεσία, να αυθαιρετούν μη δίνοντας σημασία και λόγο σε κανένα ούτε καν  στους εκπροσώπους των 5μελών επιτροπών, τις οποίες σε πλείστες περιπτώσεις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους .

Η Ομοσπονδία  μας ξεκίνησε με μια καμπάνια ( http://www.pfpo.gr/faq/ ), που σκοπό είχε  και έχει την δημοσιοποίηση του προβλήματος και την ενεργοποίηση των  κρατικών, πολιτειακών  και των άλλων εμπλεκομένων αρχών, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην τραγικότητα και την αυθαιρεσία αλλά μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι από ανύπαρκτη έως ελάχιστη.

Εκπρόσωποί της επισκέφτηκαν αρκετά κυνοκομεία μίλησαν με  τους Δημάρχους και τα τοπικά σωματεία, πρότειναν βελτιώσεις, έκαναν προτάσεις.

Ενημέρωσε τους 300 βουλευτές της Βουλής και άλλους  πολιτειακούς παράγοντες, αναμένεται δε επερώτηση στη Βουλή.

Συνάντησε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και επίκειται άμεσα νέα συνάντηση.

Έστειλε επιστολές στους Δήμους υποδεικνύοντας την τήρηση της νομιμότητας καθώς και στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και συνεχίζει να το κάνει .

Κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές κατά των Δήμων για την κατάσταση στα κυνοκομεία, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τους τελευταίους μήνες δις απευθύνθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που είναι και η μόνη Αρχή που ευαισθητοποιήθηκε στην κορυφή μέσω της Εισαγγελέως του , αλλά  στην βάση οι Εισαγγελείς παρέμειναν αδιάφοροι με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Όσον αφορά την περίπτωση του Βόλου προχώρησε σε εκτενή ενημέρωση για την κατάσταση τόσο στα τοπικά ΜΜΕ όσο και στα εθνικής εμβέλειας, απέστειλε και στο παρελθόν και πρόσφατα επιστολές στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία επισείοντας τις εκ του νόμου ευθύνες της για την μη λειτουργία της 5μελούς επιτροπής και την προκλητική αυθαιρεσία του Δήμου επιφυλασσόμενοι για περαιτέρω δικαστικές ενέργειες .

Η τελευταία μας αυτή παρέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση σύγκλιση της 5μελούς επιτροπής και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της.

Το 2014 κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά του Δημάρχου και μέσω του τοπικού σωματείου μας ‘’Κόσμος και Φύση’’  κατατέθηκαν μέχρι στιγμής 3 μηνυτήριες αναφορές  κυρίως για κακοποίηση ζώων και παράνομη περισυλλογή αυτών.

Τέλος με τα πρόσφατα γεγονότα στο κυνοκομείο Βόλου προχώρησε στην μήνυση του διαχειριστή, ομοίως μέσω του τοπικού σωματείου μας, η οποία οδήγησε  στην καταδίκη του, συγκέντρωσε δε 500 ευρώ προκειμένου να στηριχτεί με παράσταση πολιτικής αγωγής η ως άνω μήνυση ενώ παρακολουθεί  συστηματικά τα μετά την καταδίκη τεκταινόμενα και παρεμβαίνει αναλόγως.

Εντός των ημερών δε αποστέλλεται επιστολή στην αρμόδια Επιτροπή στην Ε.Ε. εξηγώντας και ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση του Δήμου Βόλου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης .

Η Ομοσπονδία μας και εκ του καταστατικού της τάσσεται υπέρ του ακτιβισμού σε συνδυασμό όμως πάντα με  συνεχείς πράξεις και δράσεις  μέχρι την λύση του προβλήματος, διαφορετικά πρόκειται για πυροτεχνηματικές ενέργειες  χωρίς  προοπτική επίλυσης του όποιου θέματος.

Όταν τα φώτα και οι προβολείς σβήνουν αυτοί που καθημερινά αγωνίζονται για τα ζώα στο Βόλο είναι τα τοπικά σωματεία και οι εθελοντές, που  σηκώνουν όλο το βάρος των καθημερινών προβλημάτων.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

www.pfpo.gr