Επιστολή για τη σύγκληση σύσκεψης σχετικά με το καθεστώς των αλόγων στο λιμάνι αλλά και τις τελευταίες καταγγελίες,έστειλε ο σύλλογός μας και η Ομοσπονδία μας στον Λιμενάρχη κο Ζαίμη.

Στη επιστολή,αιτούμαστε τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: του Λιμεναρχείου,του Δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Χανίων,του γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης και του αστυνομικού Διευθυντή Χανίων,της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,της Κτηνιατρικής,του Λιμενικού ταμείου Χανίων,της Ομοσπονδίας μας  και των φιλοζωικών σωματείων της πόλης
.

η επιστολή μας

Κάθε χρόνο κατακλυζόμαστε  από καταγγελίες τουριστών για τις εξαιρετικά κακές  συνθήκες που βιώνουν τα άλογα των αμαξάδων ενώ τα περιστατικά κυρίως λιποθυμίας των ζώων επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο .

Η Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και ο Φιλοζωικός  Σύλλογος  Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» σχεδόν κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ζητά την σύγκληση των αρμοδίων Αρχών προκειμένου να μπει μια τάξη και να τηρηθούν κάποια στάνταρ, που έχουν κυρίως να κάνουν με την ευζωία των ζώων αυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο .

Όμως δυστυχώς αυτά δεν τηρούνται, τα άλογα βασανίζονται και οι επισκέπτες μας διαμαρτύρονται έντονα .

Τελευταία μάλιστα διεξάγονται συνεχή δρομολόγια μέχρι αργά την νύκτα μέσα στην πόλη, με τα άλογα κατάκοπα, τα δε δρομολόγια ξεκινούν από διάφορες αφετηρίες εκτός του λιμανιού .

Για το θέμα αυτό έχουμε ήδη ενημερώσει τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων κ. Λυμπινάκη , ώστε να σταματήσουν τα δρομολόγια πέραν  του ωραρίου που έχει αποφασιστεί είτε με αφετηρία το λιμάνι είτε άλλες αφετηρίες  μέσα στη πόλη .

Δυστυχώς για τα Χανιά τον πολιτισμό τους   στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί ψήφισμα  από αλλοδαπούς (https://www.change.org/p/please-help-us-to-protect-the-horses-in-chania-from-unnecessary-suffering-and-cruelty) με 8.500 υπογραφές μέχρι στιγμής  μετά την πρόσφατη λιποθυμία άλογου στο λιμάνι των Χανίων (https://animalscare.gr/%cf%84%ce%b9-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%ad/) , που έγινε γνωστή σε όλη

την Ευρώπη μέσω των τουριστών , το οποίο απευθύνεται στον Δήμαρχο Χανίων κ. Βάμβουκα και την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κα Αναστασία Μπομπολάκη  ,ζητώντας να σταματήσει η κακομεταχείριση  , χρησιμοποιούμε μια πολύ ήπια  σχετικά λέξη- των υπέροχων αυτών ζώων  αλλά και  έχει αποσταλεί πλήθος επιστολών  στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ομοσπονδίας , που είναι στην διάθεσή σας ,  στις οποίες δηλώνεται ο αποτροπιασμός των  αποστολέων  για την κατάσταση των αλόγων στο λιμάνι των Χανίων .

Σήμερα είδαμε επίσης σε  δημοσίευμα στο zarpa.gr ( http://www.zarpanews.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ad%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b5-%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%cf%84/)  ένα άλογο να έλκεται από τον κοτσαδόρο αυτοκινήτου και μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται οτι αυτό γίνεται συνέχεια μέσα στη πόλη .

Θα  χρησιμοποιήσουμε μια αδόκιμη έκφραση   λέγοντας , ότι το ” το τερματίσαμε” το θέμα.

Λάβαμε επίσης καταγγελία , ότι ένα από τα άλογα εγκυμονεί και η καταπόνησή του είναι εμφανής , γεγονός που θα πρέπει να ελεγχθεί αρμοδίως και υπό την εποπτεία σας .

Ζητάμε δε να συσχετιστούν το φετινό και περυσινό περιστατικό  κατάρρευσης των αλόγων  και ελπίζουμε να μην ισχύουν τα όσα λέγονται , ότι δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη του αλόγου ανάμεσα σε 10 περίπου άτομα που είναι όλοι και όλοι οι αμαξάδες και   να προχωρήσετε άμεσα στην ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη ή των ιδιοκτητών  για κακοποίηση ζώου σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4039/12 ,όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 4235/14 άρθρο 46 και να βεβαιώσετε  άμεσα τα  προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα .

Αλλά και για το σημερινό θέαμα με το άλογο να σέρνεται από κοτσαδόρο η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων να σχηματίσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, δικογραφία  κατά του οδηγού του αυτοκινήτου και του αλόγου καταλογίζοντας τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με τους ίδιους νόμους για την προστασία των ζώων .

Κύριε Λιμενάρχα,

Ζητάμε με την παρέμβασή μας αυτή να αναλάβετε άμεσα  να συντονίσετε την σύγκληση  σύσκεψης των εμπλεκομένων αρχών   στο Δημαρχείο Χανίων ήτοι   της δική σας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, της Αρχαιολογίας, του Δήμου,   της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας  και βεβαίως  των  φιλοζωικών  οργανισμών  της πόλης, ώστε να ακουστούν οι απόψεις όλων  και να καθοριστεί ένα πλαίσιο για το 2018 αλλά και για το εναπομείναν χρονικό διάστημα  μέχρι και τον Οκτώβριο, ώστε ούτε  τα άλογα  -και κυρίως αυτά- να  υποφέρουν  , και οι αμαξάδες να βγάζουν τον επιούσιο αλλά και ο  πολιτισμός μας  να  μην βάλλεται πανταχόθεν ..

Σας ευχαριστούμε και είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση .

Με εκτίμηση

Για την πρωτοβουλία σύγκλησης των αρμoδίων

Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Εφη Τσεκμέζογλου

Πρόεδρος Φ.Σ. Χανίων “Η Προστασία των Ζώων”