Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 958/18.11.2020 έγγραφο του συλλόγου μας προς τον Δήμο Χανίων ανακοινώσαμε την συλλογική απόφασή μας, να παραιτηθούν οι δυο εκπρόσωποί μας από την 5μελή επιτροπή του Δήμου Χανίων για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκεκριμένα η Έφη Τσεκμέζογλου, πρόεδρος του συλλόγου που συμμετείχε ως τακτικό μέλος στην επιτροπή και η Στέλλα Κοτσιφάκη, γραμματέας, που συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος, καθώς ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής δε συνάδει με τις αρχές του συλλόγου μας, ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε ότι οι αδιάκοπες προσπάθειές μας να εισακουστεί η φωνή μας στην επιτροπή έχουν πλέον εξαντληθεί. Ειδικότερα, οι λόγοι της παραίτησής μας συνοψίζονται στους εξής:

Αυθαίρετη σύνθεση της 5μελούς επιτροπής

Από την ανακοίνωση της συγκρότησης της 5μελούς επιτροπής από τον Δήμαρχο στις 29.10.2019, επισημάναμε την αυθαιρεσία του να παραβλέψει την απόφαση των φιλοζωικών σωματείων σχετικά με την εκπροσώπησή τους στην επιτροπή και από μέλη του σωματείου «Το Νησί» και να επιβάλει δικής του επιλογής άτομα, τα οποία παραμένουν στην επιτροπή μέχρι σήμερα.Παρόλα αυτά υποχωρήσαμε και παραμείναμε ώστε να υλοποιηθούν δράσεις για τη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού.

Απαξίωση της 5μελούς επιτροπής

Ο ρόλος της επιτροπής σύμφωνα με το νόμο είναι η παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εκπονεί ο Δήμος. Ο Δήμος Χανίων όμως έχει επιλέξει να κρατάει την επιτροπή «στο σκοτάδι» ως προς κάθε βήμα του, το οποίο γίνεται γνωστό είτε όταν απαιτείται κάποιου τύπου δημοσιότητα-είτε εκ των υστέρων μέσω δελτίων τύπου, αποκλείοντας την κατάθεση γνώμης και την διαλογική συζήτηση.

.

Η εγκατάλειψη του Δημοτικού Κτηνιατρείου Χανίων

Ο Δήμος έχει εγκαταλείψει πλήρως το έτοιμο, εξοπλισμένο Δημοτικό Κτηνιατρείο το οποίο μετά κόπων και βασάνων παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, απαξιώνοντας την προσπάθεια αλλά και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, ενώ έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στην υλοποίηση του δημοτικού καταφυγίου, χωρίς βέβαια να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο πλάνο (ως προς το κόστος ολοκλήρωσης αλλά και λειτουργίας, στελέχωσης, κλπ). Όλα στο περίπου, «βλέποντας και κάνοντας», γεγονός το οποίο, όταν αφορά ζωντανά πλάσματα, δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα, την οποία εμείς οι εθελοντές γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, ενώ εύλογα αναρωτιόμαστε εάν ο Δήμος αδυνατεί να πραγματοποιήσει το έλασσον, που είναι η στελέχωση και λειτουργία του υπάρχοντος δημοτικού κτηνιατρείου, θα καταφέρει να υλοποιήσει το πολύπλοκο και μεγαλεπίβολο έργο του καταφυγίου, όπως ιδανικά (αλλά και αόριστα) περιγράφεται σε πρόσφατο δελτίο τύπου;

Δίωξη των εθελοντών

Παρότι ως μέλη της 5μελούς επιτροπής είμαστε οι μόνοι που προσπαθούμε να βρούμε – και βρίσκουμε – τις βέλτιστες λύσεις για τα ίδια τα ζώα και για την τοπική κοινωνία, έχουμε βρεθεί παραπάνω από μια φορές υπόλογοι στον Εισαγγελέα, λόγω της ιδιότητάς μας ως μέλη της 5μελούς επιτροπής, καθ’ υπόδειξη της ίδιας της υπηρεσίας του Δήμου που από τη μια λειτουργεί κατά το δοκούν, από την άλλη δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες της και ταυτόχρονα παρουσιάζει το έργο των εθελοντών ως δικό της έργο, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Στους λόγους της παραίτησής μας δεν πρέπει να παραλείψουμε και τα πρόσφατα «γυμνάσια» που μάς επεφύλαξε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Χανίων, στην προσπάθειά της να ακυρώσει (για μια ακόμη φορά) ένα διήμερο δωρεάν στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους, ενώ η ανάγκη για στειρώσεις αδέσποτων σκύλων και γατών είναι αδιανόητα έντονη στην πόλη μας. Το ζήτημα λύθηκε χάρη στην παρέμβαση της Π.Φ.Π.Ο. απευθείας στο Υπουργείο, ενώ από πλευράς του Δήμου παρόλο που υπήρξε δέσμευση για παρέμβαση στην Περιφέρεια, αυτό δεν συνέβη.

 Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει τη δράση του και τις δυναμικές παρεμβάσεις του με κύριο μέλημα και στόχο πάντοτε μια πόλη δίχως αδέσποτα ζώα, και εξακολουθούμε να παραμένουμε ανοιχτοί σε διαλογική συζήτηση, συνεργασία και συνεισφορά, όσο οι δυνάμεις μας μάς το επιτρέπουν.

 

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»

Διαβάστε το κείμενο της παραίτησης