Αρ. πρωτ.: ΦΣΧ 958 /Χανιά, 18-11-2020

 Προς: Aντιδήμαρχο & Πρόεδρο της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου Χανίων για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κο Ι.Νικηφοράκη

Κοιν: Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Χανίων

Θέμα: Παραίτηση εκπροσώπων συλλόγου «η Προστασία των ζώων» από την 5μελή Επιτροπή του Δήμου Χανίων για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Κύριε Αντιδήμαρχε και Πρόεδρε της 5μελούς Επιτροπής,

Όπως γνωρίζετε, στην 5μελή επιτροπή του Δήμου Χανίων για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς συμμετέχουν, ως εκπρόσωποι όλων των φιλοζωικών σωματείων του Δήμου Χανίων, ως τακτικό μέλος, η πρόεδρος του συλλόγου, κα Έφη Τσεκμέζογλου, και ως αναπληρωματικό μέλος, η γραμματέας του συλλόγου κα Στέλλα Κοτσιφάκη.

Με την παρούσα, σας γνωστοποιούμε ότι, κατόπιν διαλογικής συζήτησης μεταξύ των μελών του συλλόγου μας, αποφασίσθηκε τα δυο ως άνω μέλη να παραιτηθούν από τις θέσεις αυτές, καθώς ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής δε συνάδει με τις αρχές του συλλόγου μας. Συνοπτικά αναφέρουμε τους λόγους:

Σύνθεση της 5μελούς επιτροπής

Από την ανακοίνωση της συγκρότησης της 5μελούς επιτροπής από τον Δήμαρχο στις 29.10.2019, επισημάναμε την αυθαιρεσία του να παραβλέψει την σύμφωνα με το νόμο ειλημμένη απόφαση των φιλοζωικών σωματείων σχετικά με την εκπροσώπησή τους στην επιτροπή από μέλη των συλλόγων «η προστασία των ζώων» και «Το Νησί» και να επιβάλει στα σωματεία δικής του επιλογής «εκπροσώπους». Παρά τις έντονες προσπάθειες των σωματείων να επικρατήσει ο νόμος αλλά και η λογική, το σωματείο «Το Νησί» παρέμεινε εκτός επιτροπής. Παρόλα αυτά υποχωρήσαμε με γνώμονα τη συνεχή προσπάθειά μας για μια πόλη χωρίς αδέσποτα και με κάθε διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας προς αυτόν το σκοπό.

Λειτουργία της 5μελούς επιτροπής

Ο ρόλος της επιτροπής σύμφωνα με το νόμο είναι η παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εκπονεί ο εκάστοτε Δήμος. Ο Δήμος Χανίων όμως έχει επιλέξει να κρατάει την επιτροπή «στο σκοτάδι» ως προς κάθε βήμα του, το οποίο γίνεται γνωστό είτε όταν απαιτείται κάποιου τύπου δημοσιότητα-είτε εκ των υστέρων μέσω δελτίων τύπου, αποκλείοντας την κατάθεση γνώμης και την διαλογική συζήτηση.

Ο ρόλος της επιτροπής, έχει περιοριστεί, στη διαχείριση των δήθεν – συνήθως – επιθετικών ζώων καθώς και των άρρωστων και τραυματισμένων, τα οποία, σημειωτέον, ενώ «επίσημα» απαγορεύεται να φιλοξενούμε οι εθελοντές, στην πραγματικότητα και αναλαμβάνουμε και φιλοξενούμε και διατρέφουμε και περιθάλπουμε και καταβάλουμε έντονες προσπάθειες για να τους βρούμε οικογένειες, ώστε να μην επιστρέψουν στον δρόμο. Με λίγα λόγια: Επιτυχημένη Διαχείριση Περιστατικών Αδέσποτων Ζώων που «πιστώνεται» αποκλειστικά ο δήμος, με μηδενική αναφορά στην συνεισφορά των εθελοντών.

Η εγκατάλειψη του Δημοτικού Κτηνιατρείου Χανίων και η απαξίωση της 5μελούς επιτροπής

Με την προσχηματική αναζήτηση κτηνιάτρου μέσω προκηρύξεων που εκ των προτέρων γνωρίζει ότι οι όροι είναι ασύμφοροι (είχαμε ενημερώσει σχετικά ήδη από το καλοκαίρι του 2019), ο Δήμος έχει εγκαταλείψει πλήρως το έτοιμο, εξοπλισμένο Δημοτικό Κτηνιατρείο το οποίο μετά κόπων και βασάνων παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία, απαξιώνοντας την προσπάθεια αλλά και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αυτόν τον σκοπό. Η στελέχωση και λειτουργία του υπάρχοντος δημοτικού κτηνιατρείου με πρόσληψη κτηνιάτρου (μέσω κάποιου από τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, προκειμένου να προταθεί ένας ικανοποιητικός μισθός) και οι συστηματικές στειρώσεις από τον δημοτικό κτηνίατρο και τους εθελοντές κτηνιάτρους, υπήρξαν προτάσεις για τις οποίες υπήρξαν σαφείς προεκλογικές δεσμεύσεις. Η παράλληλη συνεργασία με τους ιδιώτες κτηνιάτρους μόνο για εξειδικευμένες χειρουργικές πράξεις όπως τα ορθοπεδικά χειρουργεία, η δωρεάν στείρωση των ζώων που ανήκουν σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες, τα κίνητρα στους δημότες για να σημάνουν, να δηλώσουν και να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους, ήταν κάποιες μόνο από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί και γίνει αποδεκτές, αλλά ουδέποτε δρομολογήθηκαν. Και παρόλο που υπάρχουν κονδύλια για τα αδέσποτα ζώα,ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται σήμερα ,δεν είναι σίγουρα ο βέλτιστος, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Με απογοήτευση λοιπόν διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος Χανίων αφενός αρνείται να συνεχίσει το όποιο έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών, αφετέρου έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στην υλοποίηση του δημοτικού καταφυγίου, ενώ ενδιάμεσα απλώς διαχειρίζεται τα χρήματα που διατίθενται, μέχρι να τελειώσουν, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης, χωρίς στόχο και χωρίς προφανώς το θέμα αυτό να έχει τεθεί προς συζήτηση ή έστω απλή ενημέρωση στην πενταμελή επιτροπή.

Και φυσικά, την όποια εξέλιξη στο θέμα του δημοτικού καταφυγίου, το οποίο θα επιδοτηθεί από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, την μαθαίνουμε από δελτία τύπου και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα οποία μαθαίνουμε επίσης και την «αγαστή» συνεργασία του Δήμου με σωματεία όμορων Δήμων.

Μέχρι σήμερα βέβαια, κανένα συγκεκριμένο πλάνο (ως προς το κόστος ολοκλήρωσης αλλά και λειτουργίας, στελέχωσης, κλπ) δεν έχει βγει στον δημόσιο διάλογο. Όλα στο περίπου, βλέποντας και κάνοντας, γεγονός το οποίο, όταν αφορά ζωντανά πλάσματα, δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα,την οποία εμείς, οι εθελοντές γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα κληθούμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε.

Δίωξη των εθελοντών

Παρότι ως εθελοντές και ως μέλη της 5μελούς επιτροπής είμαστε οι μόνοι που προσπαθούμε να βρούμε – και βρίσκουμε – τις βέλτιστες λύσεις για τα ίδια τα ζώα και για την τοπική κοινωνία, έχουμε βρεθεί παραπάνω από μια φορές υπόλογοι στον Εισαγγελέα, λόγω της ιδιότητάς μας ως μέλη της 5μελούς επιτροπής, καθ’ υπόδειξη της ίδιας της υπηρεσίας του Δήμου που από τη μια λειτουργεί κατά το δοκούν, από την άλλη δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες της, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει το έργο των εθελοντών, ως δικό της έργο, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Αναρωτιόμαστε τελικά, ένας δήμος που αδυνατεί να πραγματοποιήσει το έλασσον, που είναι η στελέχωση και λειτουργία του υπάρχοντος δημοτικού κτηνιατρείου, ή έστω η παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση δωρεάν στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους, θα καταφέρει να υλοποιήσει το μεγαλεπίβολο έργο του καταφυγίου, όπως ιδανικά (αλλά και αόριστα) περιγράφεται στο πρόσφατο δελτίο τύπου;

Ο Δήμος Χανίων φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο να καταγράφει νούμερα (υιοθεσιών, στειρώσεων, κλπ), απαξιώνοντας τους εθελοντές, χωρίς την συνεισφορά των οποίων ελάχιστα μπορούν να γίνουν. Δεν είναι δε λίγες οι φορές που υιοθεσίες που «καταγράφονται» στα νούμερα του δήμου, δεν είναι παρά αποτέλεσμα πίεσης της υπηρεσίας προς τους φιλόζωους πολίτες, ότι δηλαδή εάν δεν καταχωρίσουν το αδέσποτο ζώο στο όνομά τους, περίθαλψη δεν προσφέρεται!

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα μέλη μας παραιτούνται από την 5μελή επιτροπή του Δήμου Χανίων. Ο σύλλογός μας θα συνεχίσει τη δράση του και τις δυναμικές παρεμβάσεις του με κύριο μέλημα και στόχο πάντοτε, μια πόλη δίχως αδέσποτα ζώα, παραμένοντας ανοιχτός σε διαλογική συζήτηση, συνεργασία και συνεισφορά, όποτε οι δυνάμεις μας, μας το επιτρέπουν.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων