Μετά από πολύμηνες προσπάθειες του συλλόγου μας και της Ομοσπονδίας μας (ΠΦΠΟ) ξεκινά επιτέλους από αύριο η καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε βάση δεδομένων του Δήμου Χανίων όπως αυτό ορίζεται από τη νομοθεσία.

Η καταγραφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον περιορισμό των αδέσποτων καθώς αυτό αποτελεί ένα μέτρο για την αλόγιστη εγκατάλειψή τους που έχει αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδέσποτων ζώων να αυξάνεται διαρκώς.

Σαν δεύτερο μέτρο είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από την αστυνομία.

Η ανακοίνωση του Δήμου Χανίων

Ο Δήμος Χανίων, έχοντας σκοπό να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, και κατά συνέπεια να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας μητρώου δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Ν. 4039/2012, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 46 του Ν. 4235/2014, “ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.”

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Χανίων καλεί τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, από 2-7-2015 μέχρι και 30-9-2015, να προσέλθουν στην Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου (Κριάρη 40 – Μέγαρο Πάνθεον), καθημερινά από 8:30 π.μ. – 15:00 μ.μ., προσκομίζοντας το βιβλιάριο υγείας του ζώου μαζί με το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής σήμανσης.