Πριν από μια εβδομάδα περίπου, πολίτης κάλεσε μέλος του συλλόγου μας και ζήτησε την παρέμβασή μας γιατί συνάντησε έναν δεσποζόμενο σκύλο ράτσας ντόπερμαν, σε κακή κατάσταση. Ο σκύλος, πέραν του ότι ήταν ακρωτηριασμένος στα αυτιά και στην ουρά (κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο και θεωρείται σοβαρής μορφής κακοποίηση), ήταν ιδιαίτερα απισχνασμένος, με δερματικά προβλήματα και πληγές.

Αναζητήσαμε και βρήκαμε τον κηδεμόνα του σκύλου, του εξηγήσαμε ότι η εικόνα του ζώου του δηλώνει ότι είναι εδώ και καιρό παραμελημένο και χρειάζεται άμεσα κτηνιατρική περίθαλψη και του ζητήσαμε να επισκεφθεί κτηνίατρο για κλινική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Ο κηδεμόνας δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει την επόμενη μέρα. Μετά από δυο μέρες τον αναζητήσαμε για να μας ενημερώσει, καθώς από την εμπειρία μας, ο συγκεκριμένος σκύλος θα έπρεπε να λάβει άμεσα θεραπεία. Μετά από άκαρπες προσπάθειες να μιλήσουμε μαζί του, απευθυνθήκαμε στην αστυνομία, καθώς η παραμέληση ενός ζώου με σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι και ποινικό αδίκημα.

Ο αστυνομικός υπηρεσίας ο οποίος έλαβε την αναφορά του περιστατικού, έδρασε άμεσα, αντιλαμβανόμενος ότι ο σκύλος έπρεπε επειγόντως να λάβει κτηνιατρική περίθαλψη. Ο κηδεμόνας του ζώου συλλήφθηκε και την επόμενη μέρα παρουσιάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία. Υπό την πίεση του αυτοφώρου, φρόντισε για την κλινική εξέταση του σκύλου, τον εμβολιασμό αλλά και την ηλεκτρονική του σήμανση.

Στο δικαστήριο ζήτησε την αναβολή της υπόθεσης, προκειμένου να ξεκινήσει την θεραπεία του σκύλου του, ώστε σε λίγους μήνες να μπορεί να παρουσιάσει στο δικαστήριο τα αποτελέσματα αυτής. Ο σκύλος πάσχει από λεισμανίαση, το γνωστό «καλαζάρ» το οποίο μεταδίδεται από το τσίμπημα της σκνίπας. Η θεραπεία και η προστασία του ζώου αυτού από τις σκνίπες  (με εντομοαπωθητικό κολλάρο, αμπούλες κλπ) θα προστατεύσει τόσο τον ίδιο όσο και την ευρύτερη περιοχή από την μετάδοση της ασθένειας.

Μετά την αναβολή της υπόθεσης, μιλήσαμε με τον κηδεμόνα, του εξηγήσαμε εκ νέου τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ζώο που έχει επιλέξει να έχει ως κατοικίδιο και συμφωνήσαμε να μας ενημερώνει για την πορεία της υγείας του αλλά και για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του (κατάλληλο κατάλυμα, άσκηση, κλπ).

Οι περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης ζώων είναι δυστυχώς πάρα πολλές στα Χανιά, άλλοτε από άγνοια, άλλοτε από αμέλεια και αδιαφορία των κηδεμόνων. Σύμφωνα με το άρθρο 5§1περ. γ’ του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει σήμερα, ο κηδεμόνας ζώου συντροφιάς υποχρεούται: «να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης».

Σύμφωνα με το άρθρο 20§2 του ίδιου νόμου, «2. Οι παραβάτες των διατάξεων των περιπτώσεων γ και ε της παραγράφου 1 του άρθρου 5, των περιπτώσεων γ` και δ` της παραγράφου 3 του άρθρου 6, της παραγράφου 4 του άρθρου 7, καθώς και των παραγράφων α` και β` του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.»

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012, προβλέπονται και τα εξής διοικητικά πρόστιμα:

1. Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη, τον κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισης τους και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών απαιτήσεων της περ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξης τους. άρθρο 1 περ.β – 500 ευρώ για κάθε ζώο

2. Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς. άρθρο 4 παρ.7 – 300 ευρώ για κάθε ζώο

3. Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας. άρθρο 5 παρ. 1 – 300 ευρώ για κάθε ζώο

4. Απουσία εν ισχύ αντιλυσσικού εμβολιασμού άρθρο 5 παρ. 1 -100 ευρώ για κάθε ζώο

5. Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του Πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης άρθρο 5 παρ. 1 περ. η- 300 ευρώ για κάθε ζώο.

6. Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου – άρθρο 16 παρ. α – 30.000ευρώ 

Ευχαριστούμε θερμά το Α.Τ. Γαλατά για την άμεση ανταπόκρισή του και την διενέργεια των προβλεπόμενων από το νόμο ενεργειών, καθώς συνετέλεσαν καθοριστικά, στην απόφαση του κηδεμόνα του ζώου να το περιθάλψει ως όφειλε. Ο σύλλογός μας θα παρακολουθεί την πορεία της υγείας του ζώου και την εν γένει βελτίωση των συνθηκών ζωής του.