Στις 26 Ιουλίου η Ομοσπονδία μας είχε προγραμματισμένες, διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας κ.Γιάννη Τσιρώνη για την προώθηση θεμάτων, που αφορούν φυσικά τα ζώα.

Στον υπουργό Δικαιοσύνης θέσαμε δύο πολύ σημαντικά θέματα ήτοι αυτό του να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις υποθέσεις κακοποίησης ζώων καθώς επίσης και την τροποποίηση των ποινών στα ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα κατά των ζώων, όπως η μη αναστολή των ποινών, η μη εξαγορά της ποινής κλπ.

Ο κ. Υπουργός ήταν απόλυτα θετικός στο πρώτο θέμα, όπως και ο νομικός του σύμβουλος, που παρίστατο στην συνάντηση, και δεσμεύτηκε οτι η σχετική τροπολογία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Ως προς το δεύτερο θέμα απο την πλευρά του υπουργείου ετέθη ένας άλλος προβληματισμός, τον οποίο και θα επεξεργαστούμε, ώστε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΦΠΟ και ο Νομικός της Σύμβουλος Βασίλης Παπαγεωργίου
στο υπουργείο δικαιοσύνης.

Δυστυχώς όμως στην δεύτερη συνάντηση με τον κ.Τσιρώνη η εξέλιξη δεν ήταν θετική.
Η πρόταση της Ομοσπονδίας, που αποτελεί και καθολική πρόταση του φιλοζωικού κινήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η απαγόρευση δηλαδή της αιχμαλωσίας των κητωδών, λυπούμαστε, που θα πούμε, ότι σκόνταψε στις πολιτικές πιέσεις, κατά δήλωση του Υπουργού, που δέχεται το υπουργείο και το θέμα έχει παγώσει.

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη τα δελφινάρια κλείνουν στην Ελλάδα τα οικονομικά συμφέροντα ενός επιχειρηματία έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους κυβερνώντες από την υπεράσπιση του αγαθού της ζωής και του μη βασανισμού των δελφινιών.

Εσχάτως μάλιστα ο υπουργός κ.Σκουρλέτης, παραβλέποντας τις παρανομίες του Γάλλου επιχειρηματία, τις αποφάσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών, και ιδίως τον ίδιο τον νόμο του κράτους για την «προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίησή τους με κερδοσκοπικό σκοπό» έδωσε άδεια λειτουργίας στο Αττικό Πάρκο, που δεν είχαν τολμήσει να δώσουν οι προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις.

Εύγε του !

Η Ομοσπονδία με το νομικό της επιτελείο ετοιμάζεται να προσβάλει την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε κάθε άλλο Δικαστήριο ή Δημόσια Αρχή.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία