Συνεχίζονται τα ειδωλολατρικά έθιμα με τελετουργικές θυσίες ζώων για τύχη και ευμάρεια.

Αυτή τη φορά η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Φλώρινας το αποτρόπαιο έθιμο στο χωριό Αγίος Παντελεήμονας της Φλώρινας όπου στις 27 Ιουλίου θα “θυσιαστεί” ένα ακόμη μοσχάρι την παραμονή της γιορτής του πολιούχου.

Στην καταγγελία της η Ομοσπονδία αναφέρει:

“Έχουμε πληροφορηθεί ότι στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας, κατά την ημέρα της εορτής του πολιούχου ομώνυμου Αγίου στις 27 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί τελετουργική θανάτωση – θυσία ζώων παρουσία κατοίκων και επισκεπτών. Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή της πανήγυρης του χωριού, οι κάτοικοι, αφού έχουν κάνει έρανο αγοράζουν ένα μοσχάρι, το οποίο θυσιάζουν σφάζοντας το δημοσίως, πίσω από τον αυλόγυρο της Εκκλησίας και στη συνέχεια  το προσφέρουν σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες.

   Σας επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο και ότι η δημόσια σφαγή ζώων αποτελεί παράβαση της Ελληνικής νομοθεσίας :

α) Περί κακοποίησης των ζώων (Ν.4039/2012, άρθρο 16) που προστατεύει την ευζωία όλων των ζώων αναφορικά με την καλή μεταχείριση τους, ώστε να μην πονούν και υποφέρουν. Σύμφωνα με το άρθρο 23 ν. 4039/2012 καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα του νόμου αυτού ή αντίκειται στις διατάξεις του.

β) Περί σφαγής ζώων (Π.Δ. 327/1996, «Προστασία των ζώων κατά την σφαγή και θανάτωσή τους», Κεφάλαιο ΙΙΙ «Θανάτωση εκτός σφαγείου»), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εκτός σφαγείου σφαγή των ζώων (σε στάβλους, μαντριά, αγρούς) και συνιστά παράβαση των υγειονομικών διατάξεων περί προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά και τη σφαγή.

Γ) Περί υγειονομικού – κρεοσκοπικού ελέγχου των σφαγίων ζώων (Π.Δ. 40/77), περί προστασίας του περιβάλλοντος (Ν. 1650/86) και σε σχέση με τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων (ζωικών αποβλήτων) που προκύπτουν από τις παράνομες σφαγές (Π. Δ. 211/ 2006)

  Επειδή, το να πραγματοποιείται σφαγή ζώου παρουσία κοινού, μεταξύ αυτών και παιδιών, πέραν του παράνομου της πράξης, προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού, καθώς είναι ένα βάρβαρο και αποκρουστικό θέαμα που μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει.

  Επειδή, είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να προάγει την φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων πολιτών.

  Επειδή, το να γίνεται λόγος εν έτει 2016 δημόσια «θυσία» ζώου ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης στο όνομα της οποίας τελείται το συγκεκριμένο έθιμο.

   Επειδή σύσσωμη η Φιλοζωική – και όχι μόνο – κοινότητα καταδικάζει κάθε έθιμο που περιέχει κακοποίηση ζώου, πολύ περισσότερο δε, τη δημόσια κακοποίηση αυτού.

   Επειδή ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και σας ενημερώνουμε ότι ανάλογα έθιμα κρίθηκαν παράνομα και απαγορεύθηκαν με παρέμβαση εισαγγελέων στην Λέσβο, στις Σέρρες και αλλού ανά την Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 Παρακαλούνται όπως όλες οι παραπάνω αρχές παρέμβετε και μεριμνήσετε, ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμιά δημόσια σφαγή-θυσία ζώου στην περιοχή σας στα πλαίσια θρησκευτικών εθίμων.”

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

*η επιστολή κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς:

Αστυνομική Διεύθυνση Αμυνταίου,Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας-Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής,Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης