Έκπληξη και θυμηδία προκαλούν οι σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις της ηγεσίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου μετά την πρόσφατη παράδοση της βάσης δεδομένων της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής των ιδιόκτητων ζώων, που 4 χρόνια την κατείχαν παράνομα παρά την ρητή διάταξη του νόμου.

Το γιατί θίγονται τόσο και μάλιστα σε βαθμό να καταφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό την επανάκτηση της βάσης το αφήνουμε στην κρίση του καθενός.

Αν και ως Ομοσπονδία μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει περισσότερο η σωστή λειτουργία της βάσης και όχι ο φορέας αυτής δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα παρακάτω, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Π.Κ.Σ και την “αγωνία” του για τα αδέσποτα (φυσικά υπάρχουν και φωτεινές αρκετές εξαιρέσεις ανάμεσα στα μέλη του ΠΚΣ) :

1. Άπειρες ήταν οι περιπτώσεις που μολονότι είχαν σταλεί τα στοιχεία της ηλεκτρονικής ταυτότητας ενός κατοικίδιου για πάρα πολλούς μήνες ο Π.Κ.Σ. δεν τα καταχωρούσε λόγω φόρτου εργασίας (!!!) όπως μας ανέφεραν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία ενός ζώου.

2. Πλείστοι όσοι κτηνίατροι δεν έστελναν καν τα στοιχεία στην βάση δεδομένων με τα γνωστά αποτελέσματα για την τύχη του ανευρεθέντος ζώου.

3. Δεν καταχωρούσαν ποτέ την ηλεκτρονική σήμανση των αδεσποτων ζώων, που τοποθετούσαν οι Δήμοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους με τα ίδια ως άνω αποτελέσματα.

4. Δεν έδιναν ποτέ στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου στα φιλοζωικά σωματεία με αποτέλεσμα να μένουν ατιμώρητοι χιλιάδες ιδιοκτήτες που τα εγκατέλειπαν ή τα κακοποιούσαν στις δε αιτιάσεις μας για τα παρατημένα αυτά ζώα απαντούσαν, ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα.

5. Πολλοί κτηνίατροι (αλλά ευτυχώς όχι όλοι) έχουν προχωρήσει σε μια παραπληροφόρηση για την ανταπόκριση του Υπουργείου στις υποχρεώσεις του για την βάση δεδομένων φθάνοντας μέχρι το σημείο να δίνουν ψευδείς πληροφορίες με κορωνίδα το θέμα του Α.Φ.Μ.

6. Και για να πούμε και του στραβού το δίκαιο, η μέχρι τώρα εμπειρία μας από την ανταπόκριση του Υπουργείου στην παροχή πληροφοριών για ανευρεθέντα ζώα που φέρουν microchip είναι άμεση και ουσιαστική και μακράν καλύτερη από αυτή του Π.Κ.Σ, παρά τις δυσκολίες προσαρμογής του συστήματος στα νέα δεδομένα.

Μάλλον νομίζει ο Π.Κ.Σ, ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς, που δεν γνωρίζουν την εξαιρετικά ελλειπή και εις βάρος των ζώων ανταπόκρισή τους, όσο κατείχε τα παραπάνω στοιχεία.

Για να μην αναφερθούμε στις μεγάλες ευθύνες μερίδας κτηνιάτρων για σωρεία πελατών τους που δεν τοποθετούσαν την ηλεκτρονική σήμανση στα κατοικίδιά τους με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.

Προς τι λοιπόν η τόση ανησυχία τους;

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία