Την αναγκαιότητα του κλεισίματος του ιδιωτικού καταφυγίου της Κάινας καθώς δεν υπάρχει αδειοδότηση  επεσήμανε σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Αποκορώνου κος Κουκιανάκης που παραχώρησε την Τετάρτη μαζί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κα Μπομπολάκη και την αρμόδια αντιδήμαρχο και πρόεδρο της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων κα Τερεζάκη.

Κάλεσε δε την ευρύτερη κοινωνία του Αποκόρωνα να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του προβλήματος του κυνοκομείου και να σταματήσουν οι δημότες να εγκαταλείπουν ζώα είτε στο καταφύγιο είτε γενικότερα. Επίσης, έκανε γνωστό ότι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου.
H  κα Τερεζάκη, επεσήμανε ότι, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής ο Δήμος θα αναλάβει τη σωστή σίτιση (υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 2.500 κιλά ξηράς τροφής τον μήνα) και καθαριότητα του χώρου του καταφυγίου.

Επίσης, θα υπογραφεί σύμβαση με κτηνίατρο για τη σήμανση και καταγραφή των σκυλιών και την κτηνιατρική παρακολούθησή τους. «Ο Δήμος Αποκορώνου θα αναλάβει όλα τα έξοδα που θα προκύψουν, ενώ αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο είναι ότι πρέπει να σταματήσει η εγκατάλειψη νέων ζώων στον χώρο ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να σταματήσει και η λειτουργία του», ανέφερε η κα Τερεζάκη.
Εκ μέρους των φιλοζωικών οργανώσεων η κα Νατάσα Μπομπολάκη τόνισε ότι τα περίπου 170 σκυλιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη υιοθεσία τους: «Θέλουμε να συγχαρούμε τον κ. Κουκιανάκη και την κα Τερεζάκη γιατί επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα ζώα που διαβιώνουν στο καταφύγιο κάτω από ένα σωστό πρίσμα. Τα ζώα αυτά θα γίνει προσπάθεια να μην επανατοποθετηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά να υιοθετηθούν στο σύνολό τους και ήδη για τον σκοπό αυτό υπάρχουν συνεργασίες με άλλα φιλοζωικά σωματεία τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω εξελίξεις  προέκυψαν έπειτα από εισαγγελική διάταξη η οποία ορίζει τον Δήμο Αποκορώνου ως συνδιαχειριστή του κυνοκομείου μαζί με την ιδιοκτήτρια του χώρου Linda Lukas.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του δήμου  υπολογίζεται ότι περίπου σε ένα χρόνο θα παύσει οριστικά η λειτουργία του  καταφυγίου ζώων στην Κάινα Αποκορώνου που φιλοξενεί περίπου 170 σκυλιά. Μέχρι το οριστικό κλείσιμο, το καταφύγιο δεν θα δέχεται άλλα ζώα, ενώ, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν καταρτίσει ο Δήμος Αποκορώνου και τα φιλοζωικά σωματεία, τα σκυλιά που είναι μέσα σε αυτό θα γίνει προσπάθεια ώστε να υιοθετηθούν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Εξήγησε επίσης ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις διαφοροποίησαν τη στάση τους για στο συγκεκριμένο καταφύγιο καθώς -λόγω και της οικονομικής κρίσης- είχαν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων και δεν παρέπεμπαν στην έννοια της ευζωίας που όλοι οι φορείς και οι πολίτες θα πρέπει να επιδιώκουν να προσφέρονται στα ζώα αφού παρόλες τις υιοθεσίες και τις δύο μαζικές δηλητηριάσεις, δεν μειωνόταν ο αριθμός των ζώων εξαιτίας των συνεχών εγκαταλείψεων ζώων έξω από το χώρο του καταφυγίου.

Γιατί το οξύμωρο είναι ότι οι κάτοικοι “επεδίωκαν τη νομιμότητα”,αλλά παρόλα αυτά εγκατέλειπαν εκεί τα ζώα τους αδιαφορώντας για τους πόρους συντήρησης του καταφυγίου -που στηριζόταν αποκλειστικά σε δωρεές εθελοντών- και την ευζωία των ζώων.

Πρότεινε δε ο Δήμος Αποκορώνου να τιμήσει τη Linda Lukas που επί χρόνια πρόσφερε πολύτιμο έργο στον τομέα της περίθαλψης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Αποκόρωνα.

Είναι καιρός οι πολιτειακοί φορείς , άρα και οι δήμοι, να τιμήσουν τους ακούραστους εθελοντές των φιλοζωικών συλλόγων για το έργο τους χωρίς καμία υλική  ανταμοιβή, παρά  τις κακοήθειες και ανευθυνότητες  που ακούγονται κατά καιρούς , αλλά και για την γενικότερη προσφορά τους στην κοινωνία αφου την μπολιάζουν με αξίες και ιδανικά ξεχασμένα , όπως αυτό του σεβασμού στην ίδια την έννοια της ζωής, της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης  και αφήνουν πλούσια παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές