Πότε κάνουμε ευθανασία σε ένα ζώο;
Ποιος αποφασίζει τελικά για τη ζωή ή το θάνατο;
Tι προβλέπει ο νομοθέτης;
Eπιστολή στην Αθηνά Τραχήλη-Πρόεδρο του Π.Κ.Σ. και τους κτηνιάτρους Νομού Χανίων,η οποία κοινοποιείται στο σύνολο των δημάρχων, έστειλε η ΠΦΠΟ προκειμένου να αποσαφηνιστούν κάποια ερωτήματα.
Η επιστολή
“Με αφορμή περιστατικό αυθαίρετης ευθανασίας αδέσποτου σκύλου στα Χανιά, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης – στον Εύοσμο κατατέθηκε μήνυση κατά παντός υπευθύνου – αλλά και σε άλλα μέρη ανά την επικράτεια επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω:
Βάσει την νομοθεσίας μας στην Ελλάδα , σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η ευθανασία των ζώων συντροφιάς απαγορεύεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Συνοπτικά προβλέπονται τα εξής:
1. Απαγορεύεται η ευθανασία υγιούς σκύλου ή γάτας, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεσποζόμενου ή αδέσποτου.
Ειδικότερα για τα αδέσποτα ζώα βάσει της νομοθεσίας η ευθανασία αποφασίζεται αποκλειστικά και μόνο από την 5μελή επιτροπή που υπάρχει σε κάθε Δήμο.
Η απόφαση για ευθανασία της 5μελούς πρέπει να είναι ομόφωνη.
Αν δεν είναι ομόφωνη τότε η υπόθεση παραπέμπεται στην 3μελή επιστημονική επιτροπή , που έχει συσταθεί νομίμως σε κάθε Δήμο.
2. Ο νομοθέτης θέλοντας να προλάβει τυχόν αυθαιρεσίες στην ευθανασία ενός ζώου επιπλέον ορίζει, οτι αυτή γίνεται με τον τρόπο που προαναφέραμε και εφόσον αρνηθούν να παραλάβουν το ζώο τα συνεργαζόμενα με τον Δήμο Φιλοζωικά Σωματεία.
Παρακαλούμε την Πρόεδρο του Π.Κ.Σ όπως ενημερώσει όλα τα μέλη του για τα ανωτέρω και ζητούμε την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας”
Διαβάστε επίσης το κείμενο της κας Ρεγγίνας Αργυράκη:
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.