Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα διαβάσαμε για την επιστολή που έστειλε η ΕTK Χανίων στον Δήμαρχο και αιτεί την “εδώ και τώρα” περισυλλογή τους μέσω των  φιλοζωικών σωματείων.

Δεν παραγνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει αλλά όπως επισημαίνει με επιστολή της η Πρόεδρος της ΠΦΠΟ κα Μπομπολάκη:

Θα προσπαθήσουμε  για μια ακόμη φορά να βάλουμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις ,  αυτές που η νομοθεσία ορίζει – ασχέτως αν  κάποιοι διαφωνούν –  και  αυτές που η λογική  και όχι το θυμικό επιβάλει.
Για να αποδώσουμε  λοιπόν τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν ,  δηλαδή  τα του Καίσαρος τω Καίσαρι  , ας αναφέρουμε τα παρακάτω:
Ο Δήμος Χανίων και  ο κάθε Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα να περισυλλέγει αδέσποτα ζώα  και να τα μαντρώνει, ώστε να μην υπάρχουν στα πόδια μας.
Αυτό απαγορεύεται.
Ο Δήμος έχει υποχρέωση να στειρώνει συνεχώς και στοχευμένα  τα αδέσποτα , να τα εμβολιάζει, να τα περιθάλπει εφόσον είναι τραυματισμένα ή άρρωστα ,να φροντίζει για την σίτισή τους ,να προσπαθεί να υιοθετηθούν-πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για τα χιλιάδες αδέσποτα  της καλλικρατικής πόλης των Χανίων – και αν δεν υιοθετηθούν να τα επαναφέρει μετά  την  στείρωση ή περίθαλψή τους στο σημείο όπου αυτά ζούσαν κατά την περισυλλογή τους, πλην ορισμένων εξαιρέσεων πχ σε σχολεία κλπ .
Ευθύνη επίσης του κάθε  Δήμου   υπάρχει   για την έλλειψη κτηνιατρείου , για την έλλειψη χώρου προσωρινής παραμονής τους αυστηρά μέχρι την αποθεραπεία τους από κάθε χειρουργική επέμβαση σε αυτά , για  την έλλειψη συνεχούς ενημέρωσης των δημοτών, για την μη συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές για ελέγχους των  κηδεμόνων των  ζώων για την πρόληψη  της εγκατάλειψης αυτών ή των ανεξέλεγκτων γεννήσεων .
Επίσης αν  κάποια από τα αδέσποτα  εκδηλώσουν  αδικαιολόγητη και απρόκλητη επιθετικότητα  , όπως αναφέρει η νομοθεσία μας , και δαγκώσουν – τις περισσότερες φόρες τα προκαλούμε και αυτά αμύνονται,επομένως δεν εμπίπτουν στην έννοια του επιθετικού – τότε η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση,αφού το θέμα έλθει προς συζήτηση στην αρμόδια 5μελή επιτροπή του Δήμου και αποφασιστεί ότι τεκμηριώνεται η επιθετικότητα- δάγκωμα  να τα περισυλλέξει , πάντα σύννομα ,σε ειδικό χώρο και  ο ειδικός εκπαιδευτής μετά από παρακολούθηση  να εισηγηθεί  αν  το ζώο με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει την επιθετική του συμπεριφορά και να υιοθετηθεί.
Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί τότε και μόνο τότε τα φιλοζωικά σωματεία έχουν ηθική υποχρέωση να αναλάβουν το ζώο προκειμένου να μην ευθανατωθεί .
Αυτές είναι οι ευθύνες των  Δήμων.
 
Αντίθετα για τα αδέσποτα ευθυνόμαστε εμείς , οι κηδεμόνες τω ζώων,ιδιώτες, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι , ευθύνονται οι παράνομοι έμποροι και εκτροφείς των ζώων, ευθύνεται η Πολιτεία για την έλλειψη κεντρικών δράσεων και δομών στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση .
Οι φιλοζωικοί σύλλογοι δεν είναι αποθήκες αδέσποτων ζώων και δεν πρέπει να είναι.
Η εποχή του μπόγια έχει περάσει ανεπιστρεπτί .
Αν λοιπόν μας ενοχλούν τα ζώα δεν έχουμε παρά να μην τα εγκαταλείπουμε .
Να τα στειρώνουμε.
Στην τελική να μην αποκτούμε κατοικίδια , αν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας έναντι αυτών.
Το να διαμαρτυρόμαστε με λάθος τρόπο και σε λάθος κατεύθυνση  δεν λύνει κανένα πρόβλημα αντίθετα το διαιωνίζει.
Αφού λοιπόν υπάρχουν γιατί να μην φροντίσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες από την,χωρίς την θέλησή τους, αδεσποτεία τους ;
Η σίτιση και η εν γένει φροντίδα  των αδέσποτων μειώνει τις συνέπειες.
Το να τα κλωτσάμε ,ή να τους πετάμε πέτρες κλπ  προκαλεί το δικαίωμα των ζώων να αμυνθούν ,  αυτό που εμείς μεταφράζουμε μετά ανεύθυνα σε επιθετικότητα .
Αλήθεια αν κάποιος  μας επιτεθεί εμάς θα σταυρώσουμε τα χέρια μας;
Αν αντεπιτεθούμε  προστατεύοντας την ζωή μας θα  μας αποκαλέσουν επιθετικούς;
Ποιος είναι αυτός που θα στερήσει από ένα άλλο έμβιο ον το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του;
Ζητά η Ένωση Ξενοδόχων την απομάκρυνση των ζώων.
Μπορεί να μας απαντήσει το που προτείνει  να πάνε αφού η νομοθεσία και ορθά απαγορεύει την ασυλοποίησή τους, το μάντρωμά τους ;
Σε άλλη γειτονιά;
Και η άλλη γειτονιά σε άλλη γειτονιά ;
Μακρυά απ τη πόρτα μας κι ας είναι όπου να ναι;
Αλλά έστω ότι τα απομακρύνει κάποιος .
Και τα επόμενα που θα έλθουν  τι θα γίνουν;
Τα μεθεπόμενα ;
Αντιλαμβανόμαστε τον αέναο και φαύλο κύκλο αυτής της αντίληψης ;
Αντιλαμβανόμαστε  οτι δεν οδηγούν πουθενά τέτοιες ” λύσεις ” εδώ και τώρα που ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων  ;
Αντιλαμβανόμαστε ότι με τέτοιες ” λύσεις ” η λογική πάει περίπατο ;
Ότι η λύση  αφορά πρώτα από όλα όλους εμάς, γιατί εμείς τα  εγκαταλείπουμε , δεν έρχονται  από το πουθενά.
Εμείς δεν τα στειρώνουμε και τα πετάμε συνέχεια.
Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί δεν υπάρχουν αδέσποτα στις προηγμένες χώρες της Ε.Ε. ;
Μήπως έχουν  τίποτα απέραντα κυνοκομεία και τα βάζουν εκεί ή το μπόγια και τα μαζεύει;
Όχι φυσικά ..
Δε θα κουραστούμε λοιπόν ποτέ να λέμε , ότι  λύση είναι  η ενημέρωση, η παιδεία, η στείρωση των κατοικιδίων μας, ή μη απόκτηση αν δεν μπορούμε,η πάταξη του παράνομου εμπορίου, η συνεχής στείρωση των υπαρχόντων αδέσποτων, η φροντίδα τους από τους Δήμους και όλους μας, ο έλεγχος των κηδεμόνων ζώων.
Λύση είναι η δική μας αλλαγή .
Διαφορετικά οι Δήμαρχοι του μέλλοντος θα εγκαλούνται μονίμως , οι δημότες -που τα εγκαταλείπουν -υποκριτικά θα διαμαρτύρονται για τις αγέλες, τα ζώα θα αμύνονται στην κακομεταχείριση, οι ξενοδόχοι θα ζητούν να τα μαζέψει ο δήμος ή τα φιλοζωικά και η ιστορία θα συνεχίζεται.
Λύση  εδώ και τώρα δεν υπάρχει.
Και δεν θα υπάρξει όσο οι αντιλήψεις μας  κινούνται στην “λογική ”  του  ” μαζέψτε ” τα.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι ξένοι, τους οποίους επικαλούνται άστοχα – κατά το επιεικέστερο-  οι ξενοδόχοι, δεν ενοχλούνται από τα αδέσποτα αλλά από την εξαθλίωσή τους.
Ας μη βάζουμε στο στόμα άλλων τις δικές μας απόψεις για να τις κάνουμε αληθοφανείς.