Πολλοί συμπολίτες μας έχουν την άποψη ότι ο μοναδικός ρόλος των φιλοζωικών σωματείων είναι συνυφασμένος με την έννοια του “μπόγια” και θεωρούν ότι η δράση τους είναι να περισυλλέγουν όλα τα ζώα που εγκαταλείπουν οι ανεύθυνοι κηδεμόνες.Θεωρούν ότι με ένα μαγικό ραβδάκι οι ελάχιστοι εθελοντές θα “καθαρίσουν” την πόλη από τα χιλιάδες αδέσποτα.Η ειρωνία και η απαξίωση της προσφοράς του καθενός -που δεν είναι μετρήσιμη όταν το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει προ πολλού-είναι σε βάρος όλων μας.

Η δράση όμως του σωματείου μας είναι πολυεπίπεδη και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλει ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Αναφερόμενοι στο σχόλιο ανώνυμου συντάκτη που δημοσιεύθηκε στα Χανιώτικα Νέα με τίτλο

«τα καμώματα του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων» στις 02.12.2015, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των ζώων» δραστηριοποιείται σε διάφορα επίπεδα (πρακτικά και θεσμικά) για την προστασία των ζώων στα Χανιά. Μια εκ των δράσεων είναι και η καταπολέμηση της παράνομης εκτροφής και του παράνομου εμπορίου ζώων, το οποίο δυστυχώς έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις πανελλαδικά, αποφέρει σημαντικά αδήλωτα κέρδη για τους εκτροφείς – εμπόρους, ενώ τα ζώα τα οποία «χρησιμοποιούνται» για εκτροφή και εμπόριο δεινοπαθούν, καθώς αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα και δεν τηρείται κανένας κανόνας ευζωίας τους, αντιθέτως συνήθως υφίστανται σοβαρή κακοποίηση, ενεργητική και παθητική και πολύ συχνά, όταν πια δεν αποφέρουν κέρδος ή αρρωσταίνουν και άρα «κοστίζουν» στον «κηδεμόνα» εγκαταλείπονται στους δρόμους. Όλα τα καταφύγια των Χανίων αλλά και οι εν γένει φιλόζωοι πολίτες δεινοπαθούν σήμερα από τον μεγάλο αριθμό «καθαρόαιμων» ζώων (ντόπερμαν, ροτβάιλερ, μπόξερ, πιτμπουλ, κούρτσχααρ, πόιντερ κ.α.) που εγκαταλείπονται καθημερινά.

Το φαινόμενο της παράνομης εκτροφής και του παράνομου εμπορίου ανθεί στα Χανιά: σε αφίσες που συναντούμε παντού, σε αγγελίες στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Πρόκειται αφενός για μια πηγή εύκολου και γρήγορου κέρδους, αφετέρου για έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο απόκτησης κάποιου σκύλου δημοφιλούς και ευπώλητης ράτσας, η αγορά του οποίου από νόμιμο έμπορο και εκτροφέα θα ήταν πολλαπλάσιας αξίας.

Δυστυχώς, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η πλειοψηφία όσων αγοράζουν σκύλο δημοφιλούς και ευπώλητης ράτσας, γίνονται στην συνέχεια και οι ίδιοι εκτροφείς και έμποροι, παρά το νόμο, αναπαράγοντας τους σκύλους τους με σκοπό την «απόσβεση» του ποσού που πλήρωσαν για την αγορά τους.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας αέναος κύκλος παρανομιών, ανεύθυνων κηδεμόνων, αδήλωτων ζώων που εγκαταλείπονται λόγω μεγέθους, γήρατος, ασθενειών, μη απόδοσης κλπ.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της παράνομης εκτροφής και του παράνομου εμπορίου, ο σύλλογός μας απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Χανίων, προσκομίζοντας δημοσιευμένες αγγελίες, αιτούμενος την διερεύνηση της νομιμότητας της πώλησης/εκτροφής των ζώων αλλά και της τήρησης της νόμιμης διαδικασίας καταγραφής του νέου κηδεμόνα στον ΠΚΣ, κλπ.

Η αναφορά μας στην αρμόδια αρχή, όπως γνωρίζετε, καθώς σας ενημερώσαμε για το περιεχόμενό της, δεν καταγγέλλει την εφημερίδα σας, δεν είσαστε αρμόδιοι άλλωστε ούτε έχετε υποχρέωση να γνωρίζετε εάν κάθε διαφημιζόμενος έχει ή δεν έχει την αντίστοιχη απαραίτητη άδεια εκτροφής/πώλησης ζώων. Αντίστοιχα ούτε στον σύλλογό μας αναγνωρίζουμε τον ρόλο ανακριτή ή διώκτη. Υπάρχουν αρμόδιες αρχές για να διερευνήσουν και να επιβάλλουν τη νομιμότητα, τις οποίες σεβόμαστε και αναζητούμε την συνεργασία τους.

Σας θεωρούμε συναγωνιστές και αρωγούς στην προσπάθειά μας για την προστασία των ζώων στα Χανιά, η δε μέχρι σήμερα προσφορά σας στην ενημέρωση των πολιτών είναι αδιαμφισβήτητη και είναι πάγια πεποίθησή μας η θετική επίδραση της πληροφορίας όταν επιφέρει ορθή και αντικειμενική γνώση από οποιοδήποτε μέσο διαθέτει αυτό το βήμα.

Σας καλούμε λοιπόν, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, να συνεχίσετε να συνδράμετε στην προσπάθεια αυτή, συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες αρχές για την διερεύνηση της νομιμότητας στο εμπόριο ζώων στην πόλη μας.

Με τον τρόπο αυτό, βάζετε έναν θεμέλιο λίθο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που, όπως και οι ίδιοι διαπιστώνετε, εθελοντές, σύλλογοι και τοπικοί άρχοντες δεν κατάφεραν να λύσουν μέχρι σήμερα.

Οι κυρίες (και οι κύριοι) του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων “Η προστασία των ζώων”

Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας

Τα καμώματα του Φιλοζωικού Συλλόγου

Τούτη η εφημερίδα, εδώ και χρόνια, έχει κάνει αγώνα για τη λύση του προβλήματος των αδέσποτων σκυλιών στην πόλη και γενικά στο Νομό Χανίων. Και όχι μόνον αυτό. Εχει βοηθήσει και βοηθά το έργο των ανθρώπων που αγωνίζονται επί πολλά χρόνια, για το θέμα αυτό (περίπτωση κας Βρόμπελ).
Εκατοντάδες τα δημοσιεύματα, οι καταγγελίες. Μέχρι σήμερα οι άρχοντες και παράγοντες του τόπου (παλιοί και νέοι) δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύση.
Μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια εμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων.
Αξιος ο μισθός και το έργο τους, μόνο που ξαφνικά θέλει να μετατρέψει την εφημερίδα σε αστυνομία ή εισαγγελία. Και καταγγέλλει την εφημερίδα ότι δημοσιεύει αγγελίες για πώληση σκύλων (κυρίως κουταβιών).
Και πράγματι κάτι τέτοιο γίνεται. Οι αγγελίες όμως που επικαλείται (έχουν δημοσιευτεί τα δύο τελευταία χρόνια) αφορούν σκυλάκια που κατά κανόνα είναι ελεγμένα, έχουν μικροτσίπ και κυρίως το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη τους. Τι σημαίνει αυτό; Οι κυρίες του Φιλοζωικού Συλλόγου θα μπορούσαν να βρουν άνετα τους ιδιοκτήτες και να διαπιστώσουν αν παράνομα προβαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες και όχι να ζητούν από την εφημερίδα να κάνει ανάκριση σ’ αυτόν που θέλει να ανακοινώσει κάποια πώληση κουταβιού. Τα στοιχεία αυτών που παραδίδουν αυτές τις αγγελίες, δίδονται στην εφημερίδα και αποδείξεις νόμιμες κόβονται για την πληρωμή των καταχωρίσεων αυτών.
Τα υπόλοιπα ας τα αναλάβουν οι κυρίες του Φιλοζωικού και αν μας φέρουν τα ονόματα των παράνομων πωλητών, εμείς δεν θα επιτρέψουμε καταχωρίσεις τους στην εφημερίδα.
Πρέπει όμως να γίνει, πριν από κάθε κίνηση, αντιληπτό το εξής: Αυτός που πουλάει ή αγοράζει ένα κουτάβι συνειδητά συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αδέσποτων. Δεν πληρώνω για ένα σκυλάκι και μετά το πετάω… στον δρόμο.
Και ένας περιστασιακός πωλητής προβαίνει στην ενέργεια αυτή, γιατί προφανώς πιστεύει ότι αν το κουτάβι πωληθεί και δεν δοθεί δωρεάν, θα έχει άλλη τύχη. Δύσκολα θα βρεθεί μελλοντικά στον δρόμο.
Ακρότητες, αφορισμοί δεν χρειάζονται. Ηρεμα να δουλέψουμε όλοι για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος. Και ηρεμία δεν υπάρχει -αλλά μόνο εκνευρισμός- όταν ο Φιλοζωικός Σύλλογος μας στέλνει την εισαγγελία ή την αστυνομία, να απολογηθούμε, και να γίνουμε καταδότες… αυτών που καταχώρισαν αγγελίες για πώληση κουταβιών.
Εχουμε πολλά βάσανα και δουλειές, ως επιχείρηση, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, για να μας μείνει χρόνος να αντιμετωπίζουμε τις εμμονές των κυριών του Φιλοζωικού Συλλόγου. Οι οποίες -επαναλαμβάνουμε- έχουνε κάνει πολύ λιγότερα απ’ όσα η εφημερίδα εδώ και μερικές δεκαετίες για τα αδέσποτα σκυλιά.
                                                             Τα “Χανιώτικα νέα”

Διαβάστε επίσης

Αυξάνονται οι εγκαταλείψεις καθαρόαιμων σκύλων..