Χρόνια τώρα το νοσοκομείο Χανίων αποτελεί σταθερό σημείο μαζικής εγκατάλειψης κατοικιδίων.

Χρόνια τώρα επίσης,οι εθελοντές του συλλόγου μας,φροντίζουν τα ζώα που εγκαταλείπονται και κάνουν εντατικές προσπάθειες ώστε να στειρωθούν και να υιοθετηθούν,σεβόμενοι και τα ζώα και τους συνανθρώπους τους.

Χρόνια τώρα η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την αποφυγή των εγκαταλείψεων.

Χρόνια τώρα η τοπική κοινότητα δεν έχει λάβει καμία μέριμνα και καμία δημοτική αρχή δεν έχει λάβει μέτρα περιστολής του φαινομένου.

Χρόνια τώρα οι πολίτες διαμαρτύρονται-δικαίως-για την ύπαρξη των ζώων στο νοσοκομείο Χανίων,αν και τα νοσοκομεία είναι προσφιλές μέρος εγκατάλειψης δεσποζόμενων πανελλαδικά,αλλά ποτέ δεν έχουμε ακούσει για αναφορές εγκατάλειψης,ποτέ κανείς δεν αναγνώρισε κανένα ζώο,παρόλο που η πλειοψηφία των σκύλων φέρουν περιλαίμια,ακόμα και περιστήθια.

Ο σύλλογός μας έχει “αδειάσει” πολλές φορές το νοσοκομείο Χανίων,αλλά αυτό δεν είναι η λύση καθώς σε λίγο διάστημα ξαναγεμίζει αφού οι εγκαταλείψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Πέρυσι το Νοέμβριο,η πενταμελής επιτροπή αποφάσισε να κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να απομακρυνθούν όλα τα αδέσποτα από τον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος της πενταμελούς κος Μαυρολέων ,επιμελήθηκε ένα ωραίο βίντεο και αφίσες,έγινε πλήρης καταγραφή των ζώων-που ήταν 15 τη δεδομένη χρονική στιγμή- και αναζητήσαμε εντατικές φιλοξενίες/υιοθεσίες,μια τελευταία προσπάθεια  από μέρους μας, που επισημάναμε ότι δεν είναι αρκετή,εάν δεν υπάρξουν ταυτόχρονες ενέργειες από την πλευρά του δήμου και της Διοίκησης του νοσοκομείου,αφού ήμασταν σίγουροι ότι οι εγκαταλείψεις θα συνεχιζόταν..

Δημιουργήθηκε και ξεχωριστή σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πληροφορίες για τα ζώα και πολλοί φιλόζωοι ανταποκρίθηκαν.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια,υπήρχαν νέες εγκαταλείψεις,με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν -όχι 15 που ήταν αρχικά-αλλά 29 σκυλιά-πολλά δε από αυτά φιλοξενούνταν,εκτός από τα σπίτια των εθελοντών, σε χώρους με αμοιβή,τα έξοδα των οποίων κάλυπταν εθελοντές.

Τα ενήλικα ζώα ήταν δύσκολο να υιοθετηθούν και παρέμεναν μήνες στους χώρους φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα ενημερωθήκαμε για την υιοθεσία -τουλάχιστον 8 ακόμη- κουταβιών από συμπολίτες μας που επισκέπτονται το νοσοκομείο,ενώ εγκαταλείπονται συνέχεια και γατάκια που καθώς δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στείρωσης πολλαπλασιάζονται συνεχώς..

Ένα χρόνο μετά,η προσπάθειά που κάναμε με τη βοήθεια και άλλων εθελοντών,που κάλυψαν έξοδα φιλοξενίας και αναζητούσαν εντατικά υιοθεσίες και τους ευχαριστούμε θερμά, απέβησε άκαρπη,αφού στο νοσοκομείο υπάρχουν πολλά καινούρια ζώα,κουτάβια και γατάκια,αστείρωτα θηλυκά, που στειρώνονται με έξοδα εθελοντών για να αποφύγουμε τα φαινόμενα της εξαγριωμένης αγέλης και τα νέα κουτάβια και γατάκια.

Για άλλη μια φορά στοχοποιήθηκαν εθελοντές που τα φροντίζουν και όχι αυτοί που τα εγκαταλείπουν.

Ο νόμος απαγορεύει την επανένταξη,όχι τη σίτιση.

Η εγκατάλειψη ζώων στο νοσοκομείο είναι μια πράξη πρωτίστως ανήθικη,γιατί πέραν της παράνομης εγκατάλειψης του ζώου και των προβλημάτων που δημιουργούνται στους επισκέπτες,είναι μια πράξη απόλυτης έλλειψης σεβασμού προς τον συνάνθρωπο που νοσεί και υποφέρει και χρειάζεται την απαραίτητη ηρεμία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Εμείς αδυνατούμε να βοηθήσουμε άλλο χωρίς τη στήριξη όλων,άλλωστε η απομάκρυνση των ζώων χωρίς άλλα μέτρα δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα…

Παρόλα αυτά απευθύνουμε έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα ενήλικο ζώο να μην ξεχνάνε τα διαμαντάκια που υπάρχουν στο νοσοκομείο!

Η Κέλλυ,ο Οδυσσέας,η Ήρα,η Αθηνά,ο Ηρακλής, ψάχνουν τη δική τους οικογένεια….

Έχουμε προτείνει πολλάκις στη διοίκηση του νοσοκομείου τη συνεργασία με το δήμο,ώστε να ενημερωθούν οι υπάλληλοι,να αναρτηθούν αφίσες κατά της εγκατάλειψης ζώων στο νοσοκομείο,να γίνουν δράσεις και μια καμπάνια ενημέρωσης με τη συμμετοχή και των όμορων κοινοτήτων,αλλιώς η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται και θα μας φταίνε τα ζώα που δεν επέλεξαν να εγκαταλειφθούν εκεί…..

 Έφη Τσεκμέζογλου                                         πρόεδρος  Συλλόγου  “η προστασία των ζώων”

Διαβάστε επίσης:

Αδέσποτα ζώα στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και ευθύνες του Δήμου Χανίων

Νέες εγκαταλείψεις ζώων στο χώρο του νοσοκομείου Χανίων-Η θέση του δήμου Χανίων

ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ…

Για τα αδέσποτα του Γ.Νοσοκομείου Χανίων

Συνεχίζεται η αρνητική στάση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων σχετικά με τα αδέσποτα