Η ιστορία είναι γνωστή και δεν έχει τέλος.

Μας ειδοποίησαν πάλι για ένα θύμα τροχαίου. Το διερχόμενο αυτοκίνητο έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, τη χτύπησε, την εγκατέλειψε και ο οδηγός συνέχισε τη ζωή του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Και γιατί να σταματήσει, στο κάτω κάτω ήταν μονάχα ένα αδέσποτο σκυλί! Ένα αδέσποτο σκυλί.

Που όμως έχει όνομα και ταυτότητα και ονομάζεται Κοπελίτσα.

Η δική μας Κοπελίτσα, ένα βαθιά συναισθανόμενο πλάσμα που της αξίζει όλη η αγάπη του κόσμου. Την ξέρουμε βέβαια από μωρό, όταν την εγκατέλειψαν για πρώτη φορά. Οι άνθρωποι που τη βρήκαν την πήγαν στο γιατρό και κάλυψαν τα πρώτα έξοδα. Κερδήθηκε σημαντικός χρόνος για να μην πεθάνει μόνη στην άκρη του δρόμου.

Όμως τα πράγματα δεν είναι καλά. Σπασμένη γνάθος, εξάρθρωση ώμου, πιθανό κάταγμα σπονδύλων στον αυχένα με την πιθανότητα να μη συνέλθει ποτέ. Για την ώρα τρέφεται από γαστροοισοφαγικό σωλήνα, ώσπου να βρεθεί λύση.

Ποιος φταίει για όλα αυτά;

Αυτός που δεν στείρωσε το ζώο του φταίει, αυτός που εγκατέλειψε την Κοπελίτσα μωρό στο δρόμο φταίει, αυτός που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και τη χτύπησε και την εγκατέλειψε για δεύτερη φορά φταίει, φταίει και η κακή της η μοίρα που γεννήθηκε σε αυτή την τόσο αφιλόξενη γωνιά της γης.

Αλλά ποιος θα λογοδοτήσει ποτέ για όλα αυτά;

Μια βδομάδα έχουμε σπάσει τα τηλέφωνα, στέλνουμε ακτινογραφίες, ψάχνουμε γιατρό στην Αθήνα, ψάχνουμε τρόπο να μεταφερθεί ασφαλής, να κάνει εξετάσεις, να χειρουργηθεί. Γιατί ο καθηγητής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν μας απέκλεισε  ότι η Κοπελίτσα μπορεί να ζήσει και να έχει μια καλή ζωή.

Συνοδό για την Κοπελίτσα μας βρήκαμε. Εθελοντής θα την παραλάβει από το λιμάνι του Πειραιά, θα τη μεταφέρει σε σπίτι φιλοξενίας για να πάει στο γιατρό για αξονική  όπου άλλος εθελοντής  θα τη μεταφέρει την επόμενη μέρα σε άλλο γιατρό για να γίνει το χειρουργείο.Ένας μεγάλος κύκλος που χρειάζεται τη συμμετοχή πολλών.

Σας φαίνονται εύκολα όλα αυτά; Δεν είναι!

Κυρίως δεν είναι εύκολο να μη χάνεις την ανθρωπιά σου σε ένα κόσμο απάνθρωπο. Δεν είναι εύκολο να τρέχεις όλη μέρα, να αγωνιάς, να κρατάς την αναπνοή σου για την τύχη ενός αδέσποτου ζώου που όλοι το έχουν ξεγραμμένο. Κι όσο εμείς τρέχουμε, οι συμπολίτες μας μας ζητούν τα αδύνατα, απαιτούν από εμάς να σώσουμε όλα τα ζώα του Νομού.

“Ο γείτονάς μου χτυπάει το σκύλο του, φέρτε την αστυνομία!”

“Υπάρχει μία πεινασμένη γάτα στην αυλή μου, ελάτε αμέσως να την πάρετε!”

“Πάλι εγκατέλειψαν κουτάβια δίπλα στα σκουπίδια, τι φιλόζωοι είστε εσείς που δεν τα μαζεύετε!”

Να τα πάρουμε ποιοι;;;Oι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού εθελοντές;;;

Να τα πάμε που;

Και με τι λεφτά;

Και πόσα ζώα να σώσουμε που ένα αναλαμβάνουμε και δέκα εμφανίζονται την επόμενη μέρα;

Ποιος από όλους αυτούς που μας κατηγορούν ξενύχτησε ποτέ δίπλα σε ένα τραυματισμένο ζώο, ποιος έχασε τον ύπνο του για να ταΐζει νεογέννητα γατάκια που τα πέταξαν σαν να είναι σκουπίδια, ποιος άντεξε τα βογγητά ενός ακρωτηριασμένου σκύλου, ποιος του χάιδευε το κεφαλάκι και του έλεγε γλυκόλογα μέχρι να περάσει ο πόνος;

Έχουμε κουραστεί.

Να κάνουμε κάθε μέρα καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων και τίποτα να μην αλλάζει. Να αφήνουμε στη μέση τις δουλειές μας και να τρέχουμε στα χωράφια για να σώσουμε αλυσοδεμένα ζώα που τα τρώνε οι μύγες ζωντανά. Να τα περιθάλπουμε και να τα φιλοξενούμε με αμοιβή και να τους βρίσκουμε καλές υιοθεσίες για να έχουν μια καλύτερη ζωή. Να τρέχουμε από σχολείο σε σχολείο να εκπαιδεύσουμε τα νέα παιδιά μπας και κάποτε αλλάξουν τα πράγματα κι ας γνωρίζουμε ότι η δική μας γενιά δεν θα ζήσει να δει αλλαγές.

Έχουμε κουραστεί, μα μέχρι να τελειώσει αυτό το κείμενο θα έχει χτυπήσει και πάλι το τηλέφωνό μας για ακόμα ένα θύμα τροχαίου που η συνείδησή μας δεν θα μας επιτρέψει να το αφήσουμε στη μοίρα του. Και πως αλήθεια θα καλυφθούν όλα αυτά τα έξοδα; Που μόνο τα χειρουργεία κοστίζουν μια περιουσία; Που οι γιατροί ζητούν να προπληρωθούν;

Θα πουλήσουμε τα βιβλία μας, θα πουλήσουμε κλήρους για τη λαχειοφόρο που ετοιμάζαμε για να κάνουμε περισσότερες στειρώσεις αδέσποτων, θα ζητήσουμε και πάλι βοήθεια από τους φίλους μας. Και μετά πάλι θα αφήσουμε απλήρωτους λογαριασμούς, πάλι δεν θα κάνουμε σέρβις στο αυτοκίνητο, πάλι θα στερηθούμε πράγματα που για τους υπόλοιπους είναι αυτονόητα.

Όλα αυτά για ένα αδέσποτο σκυλί; μας λένε.

Ναι, για ένα αδέσποτο σκυλί. Για την Κοπελίτσα.

Για ένα αδέσποτο γατί….

Γιατί δεν θα ορίσουμε εμείς ποια ζωή έχει αξία. Για μας όλες οι ζωές είναι άξιες να βιωθούν, ακόμα κι αν απαιτείται από εμάς η μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Τον κόσμο όλο θα τον γκρεμίσουμε για ένα αδέσποτο . Και στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Αν έχετε τη δυνατότητα να μας βοηθήσετε, κάθε συνεισφορά είναι ευπρόσδεκτη!

Εθνική Τράπεζα, 495/29605328 IBAN: GR80 0110 4950 0000 4952 9605 328 ΚΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ-BIC: ETHNGRAA Δικαιούχος Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “η προστασία των ζώων”