Πρόταση για τη δημιουργία κοινού βηματολογίου στα θέματα των ζώων κατέθεσε η ομοσπονδία μας με επιστολή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Η επιστολή

Η πολυνομία γύρω από τα θέματα των ζώων, η άγνοια σε πλείστες όσες των περιπτώσεων της νομοθεσίας αλλά  και η απροθυμία πολλών αστυνομικών οργάνων να ασχοληθούν εμπεριστατωμένα με τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων έχουν σαν αποτέλεσμα μια πανσπερμία ενεργειών εκ μέρους τους  η οποία είναι ανάλογη των τριών ανωτέρω παραμέτρων.

Για τον λόγο αυτό η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική  Ομοσπονδία  προτείνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  και την ΕΛ.ΑΣ να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο – μπούσουλας –βηματολόγιο κανόνων και ενεργειών  βάσει των οποίων τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα θα διερευνούν κατά τον ίδιον τρόπο περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Η  Π.Φ.Π.Ο. προχωρά στην παραπάνω πρόταση διότι κατά καιρούς γίνεται αποδέκτης καταγγελιών για διαφορετική αντιμετώπιση παρόμοιων υποθέσεων από διάφορα  αστυνομικά τμήματα   ή και ακόμη  πιο κραυγαλέα, ανάμεσα  σε αστυνομικούς του ιδίου αστυνομικού τμήματος.

Η  πρόταση της Π.Φ.Π.Ο. στοχεύει στην καλύτερη δυνατή ποιοτική διερεύνηση της κάθε υπόθεσης με περισυλλογή,  αξιοποίηση  στοιχείων, πειστηρίων, μαρτύρων που να είναι και δικαστικώς αποδεκτά.

Γι αυτό το λόγο προτείνουμε για την επιστημονική αξιοπιστία και βασιμότητα των δεδομένων να ακολουθούνται τα εξής  κοινά βήματα κατά περίπτωση.

Θα πρέπει κατ αρχήν να γίνει γνωστό στους Αστυνομικούς το Νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων. Αρκετοί θεωρούν ότι όλοι οι προγενέστεροι Νόμοι έχουν καταργηθεί, αλλά αυτό δεν ισχύει, με αποτέλεσμα αρκετά αδικήματα κατά των ζώων, να παραμένουν ατιμώρητα.

Ισχύον νομικό πλαίσιο

α) Ν.1197/1981

β) Ν. 2017/1992

γ) Ν.4039/2012

δ) Ν.4235/2014

Θα πρέπει να τονιστεί προς τους Αστυνομικούς ότι η παράγραφος Β του Άρθρου 1, και παράγραφος 1 του Άρθρου 5 του Ν.4039/2012, ποινικοποιήθηκαν μέσω του νόμου 4235/14 και δεν επιβάλλονται πλέον  μόνο   διοικητικά πρόστιμα .

Αρκετοί  Αξιωματικοί Υπηρεσίας  και όχι μόνον δεν δέχονται να παραλάβουν καταγγελία για παραβάσεις ευζωίας, καθώς θεωρούν ότι οι συστάσεις και τα διοικητικά πρόστιμα αρκούν.

Ομοίως θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι εξακολουθεί να ισχύει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (Ν.2017/1992) όπου στο Άρθρο 4 ορίζονται οι  κανόνες ευζωίας, ότι  οι παραβατικές πράξεις  ποινικοποιήθηκαν στο Άρθρο 46 του Ν.4235/2014.,όπως επίσης ότι ισχύει  ο νόμος 1197/81,ως κατωτερω θα αναφέρουμε.

Κοινές και υποχρεωτικές  εκ της νομοθεσίας μας Πράξεις εκ μέρους των αστυνομικών

Α α. Περίπτωση παθητικής κακοποίησης ζώων γενικώς .

  1. Γραπτή καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα.

Η γραπτή  καταγγελία δεν απαιτεί την καταβολή  παράβολου εκ μέρους του καταγγέλλοντα  καθότι τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα.

  1. Επιτόπιος έλεγχος αν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας βάσει του πρωτοκόλλου ευζωίας της Π.Φ.Π.Ο. που σας επισυνάπτουμε, το οποίο βασίζεται στην κείμενη νομοθεσία και έχει την έγκριση του Εφετείου Κρήτης.

Ευκαιρίας δοθείσης σας επισυνάπτουμε επίσης συνοπτική και εύχρηστη καταγραφή των βασικών διατάξεων της κείμενης για τα ζώα  νομοθεσίας 

  1. Έλεγχος ύπαρξης ενημερωμένου βιβλιαρίου και ηλεκτρονικής σήμανσης ( μικροτσίπ)και αντιγράφου καταχώρησης στα στοιχεία του ιδιοκτήτη

4.Έλεγχος εάν ο ιδιοκτήτης έχει αποστείλει το αντίγραφο καταχώρισης στον οικείο δήμο

  1. Φωτογράφιση χώρου διαμονής και ζώου.
  2. Βεβαίωση τυχόν προστίμων του νόμου 4235/14, άρθρο 46 και όχιτου 4039/12 καθότι αυτός τροποποιήθηκε σε διάφορα σημεία του μεταξύ των οποίων και το ύψος των προστίμων.
  3. Αποστολή των βεβαιωμένων προστίμων στις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 46 του Ν. 4235/14.
  4. Σε περίπτωση που η κλινική εικόνα του ζώου παραπέμπει σε ασθένεια αυτού ή υποδηλώνει πλήρη παραμέλησή του (αποστεωμένα , αδυναμία  κίνησης, αποτριχωμένα) επικοινωνία με το οικείο δήμο  για μεταφορά του σε συνεργαζόμενο κτηνίατρο για κτηνιατρική εξέταση και θεραπεία .
  5. Επίδοση στον κηδεμόνα του ζώου του πρωτοκόλλου ευζωίας της Π.Φ.Π.Ο.  προς συμμόρφωσή του και απροειδοποίητος επανέλεγχος σε μια εβδομάδα.

Αν και η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας επιφέρουν την αυτεπάγγελτη μήνυση εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, την σύλληψή του στα πλαίσια του αυτόφωρου. Εντούτοις στις ελαφριές περιπτώσεις, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει η επιείκεια της μιας μιας εβδομάδας με σκοπό την συμμόρφωσή του.

  1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η αυτεπάγγελτη μήνυσή του και ενέργειες για αφαίρεση του ζώου με εισαγγελική διάταξη βάσει του άρθρου 19 του νόμου 4039/12 και η μεταφορά του στο δημοτικό καταφύγιο ή η παράδοσή του στο φιλοζωικό σωματείο.
  2. Σαφής ενημέρωση του κηδεμόνα, ότι τυχόν εξαφάνιση του ζώου και αδυναμία υπόδειξης  του χώρου , όπου αυτό βρίσκεται, επισείει  αυτεπάγγελτη μήνυση  για εγκατάλειψή του βάσει του νόμου 1197/81 , όπως τροποποιήθηκε  από τον νόμο 4235/14 άρθρο 47.

Αβ. Περίπτωση ενεργητικής κακοποίησης

Πλήρης έρευνα για τις συνθήκες τραυματισμού ή θανάτωσης του ζώου, σύλληψη του φερόμενου ως δράστη εφ όσον το αδίκημα κινείται μέσα στα πλαίσια του αυτόφωρου.

Β. Περίπτωση καταγγελίας για δηλητηρίαση
1. Γραπτή καταγγελία για τις συνθήκες και τον τόπο, όπου έλαβε χώρα η αξιόποινη αυτή πράξη

  1. Φωτογράφιση του χώρου και των νεκρών ζώων .
  2. Επικοινωνία με την πλέον κοντινή κτηνιατρική υπηρεσία έτσι ώστε να παρθούν εντόσθια και να σταλούν για εξέταση
    . Επικοινωνία με οικείο  δήμο και επίβλεψη έτσι ώστε
    α. να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων
    β. να γίνει καθαρισμός του χώρου από τα δηλητηριασμένα δολώματα

Αρκετοί αστυνομικοί της χώρας θεωρούν ότι ο Ν.1197/1981 έχει καταργηθεί και δεν ισχύει με αποτέλεσμα να βεβαιώνουν μόνο τα διοικητικά πρόστιμα και οι υποθέσεις να μν οδηγούνται στην Δικαιοσύνη.

Βεβαίως πρόκειται για  λάθος, καθώς ο Ν.1197/1981 όχι απλώς ισχύει αλλά οι ποινές του τροποποιήθηκαν  με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014 αποτελεί δε τον κατ’ εξοχήν ποινικό νόμο για την εγκατάλειψη ζώων γενικώς.

Οι δε ποινές του νόμου 1197/81 εξομοιώθηκαν δια της προαναφερόμενης τροποποίησής του με τις ποινές του νόμου 4039/12.

Ευκαιρίας δοθείσης επισημαίνουμε οτι 3 χρόνια μετά την  ισχύ του νόμου 4235/14 , άρθρο 46 , δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα αντίστοιχα μπλοκ των προστίμων με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη εφαρμογή των νόμων.

Παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε , αν γίνεται δεκτή η πρότασή μας και στο βαθμό που συμφωνείτε με ποιον τρόπο θα γίνουν γνωστά  τα  ανωτέρω σε όλη την κλίμακα των αστυνομικών.

Με εκτίμηση

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και τηνΠανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
 Η ΠρόεδροςΑναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη Η Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη