ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ
.
Προς τον
Αντιδήμαρχο Χανίων κ. Σ. Φιωτάκη 
.
Κύριε Αντιδήμαρχε ,
Πριν 15 μέρες περίπου σε μια τηλεφωνική μου επικοινωνία μαζί σας , σας ζήτησα μια συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν κάποια θέματα .
Στην αρχή αρνηθήκατε  και στη συνέχεια μετά την επιμονή μου  μου είπατε , ότι θα με πάρετε τηλέφωνο .
Ακόμη  περιμένω  μολονότι ήμουνα σίγουρη ότι δεν θα επικοινωνήσετε κατά   την συνήθη  τακτική σας .
Στόχος μου ήταν να σας κάνω κοινωνό των απόψεών μας για τα θέματα των ζώων σε μια  ακόμη προσπάθεια καλύτερης συνεργασίας αλλά για μια ακόμη φορά αντιλαμβάνομαι πόσο αιθεροβάμων είμαι .
Όμως οι συνεχείς παρεμβάσεις σας κατά των φιλοζωικών μας συλλόγων , όπου  βρεθείτε κι όπου σταθείτε , η στοχοπροσήλωσή σας στα “επιθετικά” ζώα βάσει του οποίου πορεύεστε ως αρμόδιος αντιδήμαρχος  και οι απόψεις σας που παντού διαδίδετε , ότι  “βάζουμε πάνω από τους ανθρώπους τους σκύλους”  καθώς και  η συνεχής απορία σας για το τι προσφέρουν τα φιλοζωικά σωματεία με υποχρεώνει να πω τα παρακάτω:
.
        1.      η προστασία οποιασδήποτε  μορφής   ζωής είναι για μας προτεραιότητα και στάση ζωής.
Αγωνιζόμαστε και βοηθάμε ως πολίτες κάθε έμβιο , ανθρωπινό ή μη, που έχει ανάγκη .
Οι φασίζουσες και σκοταδιστικές  απόψεις που διαχωρίζουν τα έμβια ανάλογα με το είδος , την φυλή, το χρώμα , την διαφορετικότητα εν γένει δεν μας χαρακτηρίζουν και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό .
Συνήθως δε όσοι μας κατηγορούν για το ότι προστατεύουμε από την κάθε λογής  αυθαιρεσία και τα ζώα ΔΕΝ κάνουν τίποτα για κανένα ή καμώνονται ψεύτικα , ότι κάνουν .
.
     2.    Θα έπρεπε κ. Αντιδήμαρχε να ποιείτε από την θέση σας ήθος και να μην αναπαράγετε αναχρονιστικές , πεπαλαιωμένες και στερούμενες πολιτιστική υφής  απόψεις σε σχέση με την σχέση του ανθρώπου με  ζώα .
Είναι πανθομολογούμενο  ότι ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα αυτός που είναι επιθετικός , δυνάστης , που σκοτώνει , που κακοποιεί , που δηλητηριάζει , που κρεμάει , που πυροβολεί , που εγκαταλείπει , που πνίγει , που εκμεταλλεύεται σκληρά και τόσες άλλες ειδεχθείς πράξεις είναι ο άνθρωπος και όχι τα ζώα , που είναι έρμαια και θύματά του .
Αυτό θα έπρεπε κ. Φιωτάκη , ως δημοτική αρχή , να καλλιεργείτε στους δημότες και όχι  ξεπερασμένες αντιλήψεις , που οφείλετε να τις αντικρούσετε για να πάμε ως άνθρωποι ένα βήμα μπροστά .
.
     3.   Είναι φανερό ότι έχετε μια εντελώς λάθος αντίληψη για τον ρόλο των φιλοζωικών σωματείων  και μάλιστα μας μέμφεστε , όταν δεν μπορούμε πάντα να ανταποκριθούμε  στα χιλιάδες ανήμπορα , άρρωστα ζώα ή στα εκατοντάδες παρατημένα  μικρά γατάκια και κουτάβια .
Ποιος σας είπε κ. Φιωτάκη , ότι οι εθελοντές φιλόζωοι πολίτες  είναι εδώ για να επωμιστούν στους αδύνατους ώμους τους την απραξία ,αδιαφορία  και ανικανότητα των δημοτικών αρχών και βεβαίως της πολιτείας;
Ποιος σας είπε , ότι σαν  φιλόζωοι  θα πρέπει να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε κυνοκομεία επειδή οι δημοτικές αρχές  -και η δική σας επίσης- δεν κάνουν στειρώσεις και ότι οι λίγοι απλοί  πολίτες θα επωμιστούν την ανικανότητα αυτή  των πάσης φύσεως κρατικών δομών;
Πόσο ψεύτικες ηχούν οι απόψεις σας , ότι ο Δήμος δεν μπορεί να παρανομεί  αλλά να  μην σας ενοχλεί η παρανομία σας   , όταν ζητάτε από εμάς να φιλοξενούμε  ζώα  μολονότι  κατά τις δικές  σας  ,διάτρητες νομικά απόψεις , δεν μπορούν να το κάνουν !
Οποία υποκρισία  , όταν δεν κάνετε μαζικές στειρώσεις με το πρόσχημα ότι τα φιλοζωικά δεν μπορούν να φιλοξενούν αλλά στα δύσκολα να μας καλεί η δημοτική αρχή να φιλοξενήσουμε τραυματισμένα , άρρωστα ή νεαρά ανήμπορα ζώα , το οποίο κάνουμε  βεβαίως έτσι κι αλλιώς επί πολλά χρόνια ;
Πολλοί από εμάς  κ. Φιωτάκη έχουν έως και αφιερώσει την ίδια τους τη ζωή στη προστασία ανήμπορων πλασμάτων  ,και δεν έχετε  το δικαίωμα να μας εγκαλείτε γιατί δεν μπορούμε να τα σώσουμε όλα .
.
      4.   Αναρωτιέστε  ανερυθρίαστα πολλές φορές τι κάνουν τα φιλοζωικά σωματεία  για τα ζώα ενώ θα έπρεπε να αναρωτιέστε τι κάνει ο Δήμος .
Γιατί γι αυτό εκλεχθήκατε για  να παράγετε εσείς έργο όχι για να φορτώνετε τις δικές σας ευθύνες στους πολίτες .
Μιας όμως και αναρωτιέστε ας σας λύσουμε την απορία  κι αν βρείτε χρόνο διαβάστε εδώ
.
Δεν σας ποιεί τιμή κ. Αντιδήμαρχε το γεγονός , ότι ενώ  μόλις εδώ και 3 μήνες  ασχοληθήκατε μα την υπόθεση των αδέσποτων να μας θέτετε το ερώτημα τι έχουμε κάνει εμείς  που επί δεκαετίες ορισμένοι από εμάς έχουν αναλώσει την ζωή τους σε έργα για την προστασία των ζώων  χώρια γι αυτή των ανθρώπων
Αν κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο  -και έχουν αλλάξει αρκετά- αυτό οφείλεται σε αυτούς που με τόση αμετροέπεια αναρωτιέστε τι κάνουν .
.
     5.   Συχνά επίσης προβληματίζεστε για το λόγο που επίμονα θέλαμε να είμαστε στην 5μελή επιτροπή και το συνδυάζετε με την απαράδεκτη  θέση σας , ότι δεν κάνουμε τίποτα .
Ευθέως λοιπόν σας απαντάμε ότι ο λόγος ήταν  για να σταματήσει η αυθαιρεσία εις βάρος των ζώων που με τόσο δεινό τρόπο επιχειρήσατε τους προηγούμενους μήνες .
Θα θέλαμε βέβαια να ελπίζαμε , ότι η παρουσία μας στην 5μελή και μέσα από  τις ποικιλόμορφες προτάσεις που έχουμε καταθέσει ,  θα μπορούσε να ωθήσει την δημοτική σας αρχή  σε πράξεις πολιτισμού, σε  πράξεις ουσιαστικές
Αλλά όταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διακατέχεται από τέτοιες αντιλήψεις οι ελπίδες μας πιάνουν πάτο και ελπίζουμε μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας του Προέδρου της 5μελους που έχει δώσει δείγματα σωστής  και πολιτισμένης αντίληψης των πραγμάτων .
.
     6.   Η τελευταία μας επισήμανση αφορά την επίσης πολλάκις εκφρασμένη θέση σας   ότι ο ρόλος της 5μελούς είναι να αποφασίζει για τα ” επιθετικά ” ζώα .
Λυπούμαστε που μια δημοτική αρχή που θέλει να ονομάζεται πολιτισμένη , σύγχρονη και προοδευτική έχει τέτοιες αντιλήψεις .
Ο ρόλος της δημοτικής αρχής , της πολιτείας , της 5μελούς επιτροπής και των φιλοζωικών συλλόγων είναι να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη σχέση του  ανθρώπου με τα ζώα , να μην εγκαταλείπονται  τα ζώα , ενήλικα ή νεογέννητα, να μην κακοποιούνται να μην δημιουργούνται συνεχώς νέα αδέσποτα ώστε να πάψει αυτή η αθλιότητα στους δρόμους την οποία αποκλειστικά υφίστανται τα ζώα και όχι οι άνθρωποι .
Αυτός είναι ή θα έπρεπε να είναι  ο ρόλος όλων μας κ. Φιωτάκη κι όχι αυτό που κάνετε εσείς  να καραδοκείτε  εσείς και οι υπηρεσίες σας μη σας καταγγείλουν κάποιοι  , συνήθως ψευδώς  για να το ξεφορτωθούν ,  κάποιο δήθεν  επιθετικό ζώο  για να το εξαφανίσετε .
.
Το ελληνικό νομικό status    έχει δεκάδες χιλιάδες νόμους που υπερασπίζονται τον άνθρωπο και ένα που προστατεύει , κατ ελάχιστο βέβαια ,  τα ζώα .
Αυτή την ελάχιστη  προστασία εμείς θα την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί  ένας νόμος για την προστασία των ζώων σε ένα ακόμη νόμο προστασίας του ανθρώπου .
.
Είμαστε σαφείς .
Φιλικά ,

                                                                  Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας