Ανοιχτή επιστολή της ΠΦΠΟ στη νέα υπουργό του ΥΠΠΑΤ:
Αξιότιμη  κα Υπουργέ,
Κατ αρχήν να σας ευχηθούμε καλή δύναμη επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας.
Θέλουμε να πιστεύουμε , ότι δεν θα βαδίσετε στα χνάρια του προκατόχου  σας , που υπήρξε μακράν ο χειρότερος υπουργός για τα ζώα γενικά των τελευταίων αρκετών χρόνων  .
Αυτές τις ημέρες η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο επιβατηγό , οχηματαγωγό πλοίο  Ελ. Βενιζέλος.
Είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε κανένα ανθρώπινο θύμα αλλά δυστύχημα  το  ότι  βρήκαν τραγικό θάνατο είτε από ασφυξία είτε από τη φωτιά  πολλές δεκάδες   ζώα , τα οποία βρίσκονταν μέσα στα φορτηγά  εμπόρευμα δυστυχώς για τα pet-shops.
Κυρία Υπουργέ ,
Κάθε μέρα διακινούνται παράνομα τις περισσότερες φορές , χωρίς έγγραφα ,ανεμβολίαστα , άρρωστα ,   χωρίς ηλεκτρονική σήμανση , μέσα σε άθλιες συνθήκες  τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και απο το εξωτερικό προς την Ελλάδα εκατοντάδες τέτοια ζώα , κουτάβια , γατάκια , κουνελάκια κυρίως αλλά και άγρια εξωτικά ζώα , πολλά από τα οποία δεν φθάνουν στον προορισμό τους γιατί  πεθαίνουν από τις κακουχίες .
Δυστυχώς η Κυβέρνησή σας όλο αυτό το διάστημα αναλώθηκε να κυνηγά με λύσσα τους χιλιάδες εθελοντές πολίτες , που ασχολούνται με αυταπάρνηση με την προστασία των ζώων ψάχνοντας  για εμπόρους εκεί που δεν υπάρχουν  αφήνοντας τους χιλιάδες παράνομους εμπόρους  να οργιάζουν ανενόχλητοι .
.
Μήπως ήλθε η ώρα να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό που αποτελεί μια συνεχή , χρόνια ανοιχτή πληγή για χιλιάδες ζώα;
Μήπως έφθασε το πλήρωμα του χρόνου να πατάξετε τους πραγματικούς χιλιάδες εμπόρους ζώων συντροφιάς που δρουν στην χώρα μας ;
.
Μήπως ο θάνατος τόσων ζώων στο Ελ. Βενιζέλος πρέπει να σας  ευαισθητοποιήσει  και να σας προβληματίσει για το πως , από που , με τι έγγραφα , σε ποιες συνθήκες μεταφέρονται καθημερινά εκατοντάδες δύστυχα ζώα , εμπόρευμα για τις βιτρίνες των pet shops και όχι μόνο ;
Μήπως πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός , ότι μολονότι   στην Ελλάδα ισχύει ο ΕΚ 1/2005 για την μεταφορά ζώντων ζώων ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι παντελώς ανίκανες  να ελέγξουν αν εφαρμόζεται αυτός στην πράξη;
Το δεύτερο θέμα που αναδεικνύει το συμβάν αυτό  είναι ο τρόπος μεταφοράς των ιδιόκτητων κατοικιδίων γενικότερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , κλεισμένα μέσα σε κλουβιά , μακρυά από τον κηδεμόνα τους , εκτεθειμένα σε πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους , που μπορούν να τους κοστίσουν ακόμη και την ζωή τους  , όπως συνέβη και τώρα .
.
Το υπουργείο οφείλει να προστατέψει επιτέλους την ευζωία των ζώων συντροφιάς αλλάζοντας εξ ολοκλήρου το άρθρο 10 του ν. 4039/2012, επιβάλλοντας, ανεξαρτήτως μεγέθους την μεταφορά συνοδευόμενων ζώων συντροφιάς μαζί με τον ιδιοκτήτη τους και όχι σε απόσταση από αυτόν σε εντελώς ακατάλληλος χώρους όπως, αποσκευές ,  κλουβιά κλπ.χωρίς ταυτόχρονα  να κινδυνεύει η δημόσια υγεία .
.
Η Ομοσπονδία μας είναι στην διάθεσή σας να σας συνδράμει  με τις γνώσεις της , τις προτάσεις της , την εμπειρία της και την ανιδιοτελή αγάπη  των μελών της  για τα ζώα  πάνω στο άθλιο καθημερινό αυτό φαινόμενο της  διακίνησης χιλιάδων ζώων συντροφιάς που παράνομα εκτρέφονται στην Ελλάδα  και που επίσης παράνομα εισάγονται από τα διάφορα puppy mills-εκτροφεία  της Ευρώπης καθώς και στο θέμα της μεταφοράς αυτών στα Μ.Μ.Μ.
.
Εκεί αναζητήστε την παρανομία , αν ως κτηνίατρος , θέλετε να προστατέψετε αυτά τα ζώα , θύματα ενός κυκλώματος που ανενόχλητο λειτουργεί στη χώρα μας .
.
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία