Η φιλοζωική κοινότητα των Χανίων παραμένει συγκλονισμένη από τον βίαιο θάνατο του καυκάσιου ποιμενικού σκύλου στην πλατεία των Μεγάλων Χωραφιών, ενώ βρισκόταν υπό την «προστασία» του Δήμου Χανίων. Σύμφωνα με τη νεκροψία, το ζώο υπέφερε από χτυπήματα τα οποία προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία και τελικά οδήγησαν στον θάνατό του, ενώ αναμένεται και η βαλλιστική εξέταση από τους κάλυκες που βρέθηκαν δίπλα στο σώμα του.

Οι πράξεις και παραλείψεις του Δήμου, εν αγνοία των εθελοντών και των σωματείων, συνετέλεσαν στην κακοποίηση και εν τέλει στον αργό και αγωνιώδη θάνατο του ζώου αυτού, και θεωρούμε εύλογη την αγανάκτηση των πολιτών όπως αυθόρμητα έχει εκφρασθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δια ζώσης, στο δημαρχείο, κάτι το οποίο σπάνια βλέπουμε στις μέρες μας, για οποιοδήποτε θέμα.

Οι δηλώσεις του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, δυστυχώς κατέδειξαν ότι η νέα δημοτική αρχή εξακολουθεί να έχει άγνοια των νόμων και των υποχρεώσεών της αλλά και ότι διαχειρίζεται έμβια συναισθανόμενα πλάσματα σαν να είναι άψυχα και χωρίς αξία αντικείμενα.

Θεωρούμε δε εντελώς ατυχή την εξαγγελία του Δημάρχου για αγωγές και μηνύσεις σε βάρος ενεργών φιλόζωων πολιτών, στις οποίες είναι αυτονόητο ότι θα σταθούμε ενωμένοι, απέναντι στον δήμο, στο πλευρό των ανθρώπων αυτών.

Διαχρονικά και συνειδητά τα φιλοζωικά σωματεία έχουμε επιλέξει το τραπέζι του διαλόγου από τα Δικαστήρια, διαφορετικά, για κάθε ένα αδέσποτο ζώο που ο δήμος αρνείται να αναλάβει, θα έπρεπε να απευθυνόμαστε στον Εισαγγελέα, αλλά και στα αστικά δικαστήρια κατά των αρμοδίων.

Η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα έχει αγνοήσει τους έμπειρους εθελοντές και έχει ακυρώσει θεσμικά τα φιλοζωικά σωματεία, αρνούμενη να συμμορφωθεί με την σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  ως προς τον ορισμό των εκπροσώπων μας στην πενταμελή επιτροπή [ΑΔΑ: ΩΠ7ΟΡ1Θ-2ΩΔ].

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αποκορώνου, σε αγαστή συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, έχει ήδη αναγάγει σε θεσμό τις εθελοντικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων και σχεδιάζει κίνητρα για όσους υιοθετούν αδέσποτα ζώα, ενώ η νέα δημοτική αρχή στον Δήμο Κισσάμου, σε συνεργασία με τους φιλόζωους εθελοντές και τα σωματεία, ήδη χορηγεί τροφές σε όσους δημότες φροντίζουν αδέσποτα ζώα, δρομολογεί την παρουσίαση των φιλοζωικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία και θα επιβραβεύει όσους αναλαμβάνουν την φιλοξενία αδέσποτων ζώων.

Καλούμε τον Δήμο Χανίων :

– «να ρίξει» τους τόνους στον πολιτικό διάλογο, ανακαλώντας τις δηλώσεις περί άσκησης μήνυσης και αγωγής σε βάρος πολιτών,

– να ορίσει άμεσα το 5ο μέλος – δεύτερο εκπρόσωπο των φιλοζωικών σωματείων – στην αρμόδια επιτροπή για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς διαφορετικά, η συγκρότησή της είναι παράτυπη και οι αποφάσεις που λαμβάνονται άκυρες,

– να υπογράψει το πρωτόκολλο συνεργασίας με τα φιλοζωικά σωματεία που εδρεύουν στον Δήμο Χανίων, και

– να επαναφέρει τον δημόσιο διάλογο σε δράσεις υπέρ μια υγιούς διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με σεβασμό στην ύπαρξή τους και με στόχο την σταδιακή μείωση του αδέσποτου πληθυσμού.

Έφη Τσεκμέζογλου, Πρόεδρος του συλλόγου «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»

www.animalscare.gr  // https://www.facebook.com/filozoikos.chaniwn/

Stefan Haak, Πρόεδρος του συλλόγου «ΤΟ ΝΗΣΙ»

https://www.facebook.com/tonisi.eu/