Τις τελευταίες μέρες έλαβε μεγάλη δημοσιότητα η δολοφονία του καυκάσιου ποιμενικού σκύλου που βρέθηκε  στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων.

Πρόκειται για την θλιβερή κατάληξη μιας σειράς άστοχων χειρισμών από τον Δήμο Χανίων:

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, ως πρόεδρος του συλλόγου και μέλος της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου για την Διαχείριση των αδέσποτων ζώων, κλήθηκα από την αρμόδια υπηρεσία στις 14:00 για να προσέλθω σε συνεδρίαση της επιτροπής στις 15:00, για το εν λόγω περιστατικό, το οποίο είχε γνωστοποιηθεί στον Δήμο ήδη από τις 13/01.

Ήταν αδύνατον να παρασταθώ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, οπότε κλήθηκε η αναπληρώτριά μου, Στέλλα Κοτσιφάκη, η οποία επίσης αδυνατούσε να προσέλθει σε τόσο σύντομο χρόνο, επεσήμανε όμως προφορικά ότι πριν τη συνεδρίαση έπρεπε το ζώο να ελεγχθεί για ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και να αναζητηθεί φιλοξενία του για να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Στις 14:40 η υπηρεσία έστειλε παρόλ’ αυτά την πρόσκληση για σύγκληση της επιτροπής και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στην οποία απαντήσαμε αμέσως επαναλαμβάνοντας την πρότασή μας, ότι το ζώο έπρεπε αμέσως να ελεγχθεί για ηλεκτρονική σήμανση και να αναζητηθεί φιλοξενία του από εθελοντή.

Δέον να σημειωθεί ότι, η 5μελής επιτροπή, ήδη από τις 7 Ιανουαρίου 2020, δεν συγκροτείται νόμιμα, δεδομένου ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την με αριθμό πρωτοκόλλου 1385/2019 απόφασή της [ΑΔΑ: ΩΠ7ΟΡ1Θ-2ΩΔ] ακύρωσε την αριθμ. 48Δ/Α.Π.50917/29-10-2019 απόφαση του Δημάρχου Χανίων, κατά το μέρος του ορισμού ενός εκ των δυο εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων, καθώς ο δήμαρχος δεν είχε λάβει υπόψη του, ως όφειλε, την σχετική απόφαση των φιλοζωικών σωματείων. Παρόλο που μέχρι και σήμερα, ο Δήμαρχος δεν έχει προβεί με απόφασή του στον ορισμό του δεύτερου εκπροσώπου των φιλοζωικών σωματείων για τη νόμιμη συγκρότηση της επιτροπής, επιλέξαμε να μην απέχουμε από τις όποιες συζητήσεις ή συνεδριάσεις, για να ακούγονται τα επιχειρήματα και οι προτάσεις μας.

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου το πρωί, επικοινώνησα με την υπηρεσία, για να μάθω τι διαμείφθηκε στην συνεδρίαση, και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι «διαχειρίζονται το περιστατικό» και «ότι υπάρχει ενδιαφέρον για υιοθεσία».

Σε συνάντηση με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας αργότερα την ίδια ημέρα, πληροφορήθηκα ότι το ζώο το είχαν «δέσει προσωρινά σε ασφαλές σημείο», ότι δυο μέλη της επιτροπής (ο εκπαιδευτής και ο κτηνίατρος) επισκέφθηκαν το σημείο καθώς και ότι σε συνεργασία με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, ο περισυλλογέας του Δήμου θα πήγαινε να το ταΐζει και να του βάζει νερό, έως ότου έρθει την Δευτέρα η ενδιαφερόμενη από το Ηράκλειο για την υιοθεσία του.

Τέθηκε και πάλι τότε το θέμα του ελέγχου της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου, καθώς και η μεταφορά του στο συμβεβλημένο με τον Δήμο κτηνίατρο, και η απάντηση που έδωσε η υπηρεσία ήταν ότι το ζώο σκαναρίστηκε και «μάλλον» δεν έχει σήμανση καθώς και ότι έκαναν πολύωρη σύσκεψη για το πώς θα μεταφερόταν σε κτηνίατρο.

Στην ένσταση μου ότι κάθε υποψήφιος κηδεμόνας πρέπει να ελέγχεται πριν υιοθετήσει ένα ζώο, αλλά και ότι το ζώο πρέπει να εξετάζεται κτηνιατρικά και να στειρώνεται πριν την υιοθεσία του, η απάντηση ήταν ότι «θα δουν τι θα κάνουν».

Το ζώο δολοφονήθηκε την επόμενη ημέρα, ενώ ήταν δεμένο στο δένδρο, «υπό την προστασία» του Δήμου. Πρόκειται για μια άνανδρη πράξη, ντροπιαστική για ολόκληρη την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Μέχρι και σήμερα, τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν είδε…

 Τι έκανε λάθος ο Δήμος Χανίων;

  1. το ζώο έπρεπε ήδη από τις 13/01 να έχει οδηγηθεί σε κτηνίατρο, να εξετασθεί και να ελεγχθεί για ηλεκτρονική σήμανση (microchip). Αν είχε γίνει αυτό, θα είχε εντοπιστεί από τότε ο κηδεμόνας και το ζώο θα είχε επιστρέψει σε αυτόν, ο οποίος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, εντοπίστηκε μετά θάνατον του ζώου.
  2. δεδομένου του μεγέθους του ζώου και της αναστάτωσης της τοπικής κοινωνίας, ο Αντιδήμαρχος όφειλε να καλέσει άμεσα όλους τους προέδρους των φιλοζωικών σωματείων και να ζητήσει βοήθεια, να αξιοποιήσει την εμπειρία τους, την ευαισθησία τους, τους εθελοντές τους, τους οποίους, για τους δικούς του – ανεξήγητους – λόγους έχει αποκλείσει από την διαχείριση οποιουδήποτε περιστατικού.

Ήξερε ο Δήμος Χανίων ότι κάνει λάθος χειρισμούς; Εάν άκουγε τους εθελοντές, εάν άκουγε τις εισηγήσεις μας στις συνεδριάσεις της επιτροπής, θα το ήξερε. Θα γνώριζε ότι η γραφειοκρατική διαχείριση των ζωντανών πλασμάτων δεν φέρει αποτελέσματα, είναι ανούσια και συχνά, όπως αποδείχθηκε, επικίνδυνη.

Ο σύλλογός μας θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, με την ελπίδα η Ασφάλεια Χανίων να εντοπίσει τον δράστη και να τον οδηγήσει στην δικαιοσύνη, όπου θα παρασταθούμε για την υποστήριξη της κατηγορίας.

Ας είναι ο χαμός του πλάσματος αυτού η αφορμή, να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και να προσεγγίζουν στο εξής τα θέματα αυτά με σεβασμό στην φύση των ζώων, σε συνεργασία με τους έμπειρους εθελοντές.

Για τον σύλλογο «η προστασία των ζώων»

Έφη Τσεκμέζογλου