Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Τρίπολη με τα αδέσποτα ζώα καθώς και τις αντιδράσεις διαφόρων αρχών και βεβαίως τα σχόλια των Δημοτών κάτω από τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού ηλεκτρονικού κυρίως τύπου.

Μέρος της κοινής γνώμης στρέφεται εναντίων των φιλόζωων και του Φιλοζωικού σωματείου αλλά όχι εναντίον των αρμοδίων Αρχών.

Δεν φταίνε όμως οι Δημότες, έτσι γαλουχήθηκαν….

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς η φιλοζωική Τρίπολης ποιανού υπάλληλος είναι;
Προφανώς και όχι.

Γιατί απλά τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας είναι εθελοντικές οργανώσεις και δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα τα οποία οι ίδιοι οι Δημότες δημιουργούν και οι απολύτως αρμόδιοι (Δήμοι) δεν έχουν την γνώση να διαχειριστούν.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων με σκοπό να μειωθεί ο πληθυσμός τους και να μην δημιουργείται κοινωνικό ζήτημα, απαιτεί την συνεργασία:

α) Του αρμόδιου διαχείρισης που έχει και την εποπτεία τους, βάσει Νόμου. Του Δήμου δηλαδή
β) Των φιλόζωων που έχουν γνώση και μπορούν να συμβάλουν στην σωστή κατεύθυνση προς την επίτευξη του σκοπού
γ) Του κοινωνικού συνόλου, το οποίο δεν πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια όταν ο γείτονάς του εγκαταλείπει τα ζώα του (είτε ενήλικα είτε ανεπιθύμητης γέννας) Ιδίως αυτά τα ζώα, είναι αυτά που επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον Δήμο σας. Την ίδια σας την γειτονιά. Αν ψάχνετε ευθύνες κοιτάξτε δίπλα σας.

Ο Νόμος δεν επιβάλλει την διαχείριση αδέσποτων ζώων στα Φιλοζωικά Σωματεία.

Ο Νόμος επιβάλλει την διαχείριση αδέσποτων ζώων στους Δήμους και η οποία ρητά περιορίζεται στην περισυλλογή, στείρωση και επανένταξη στο οικείο τους περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Τρίπολης συνεργάζεται με ένα μη αδειοδοτημένο “καταφύγιο” το οποίο μισθώνει από ιδιώτη, περιορισμένων δυνατοτήτων, οι στειρώσεις ζώων που έχουν πραγματοποιηθεί είναι ελάχιστες και ως εκ τούτου οι γεννήσεις ζώων στον δρόμο ανεξέλεγκτες.

Δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα – ούτε καν τα ελάχιστα που ορίζει ο Νόμος – με σκοπό τον έλεγχο των δεκάδων γεννήσεων νέων ζώων και την εγκατάλειψη δεσποζόμενων (δηλαδή τα ζώα των γειτόνων σας).

Αν ψάχνετε ευθύνες, θα πρέπει να τις αναζητήσετε στις αρμόδιες εκ του Νόμου Αρχές και πιο συγκεκριμένα σε όλους τους Δημοτικούς Άρχοντες οι οποίοι δεν έπραξαν αυτά που όριζε η Νομοθεσία από το 2003 μέχρι σήμερα.

Σίγουρα όχι σε ιδιώτες – συμπολίτες σας – οι οποίοι έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο για την αύξηση των αδέσποτων του Δήμου σας, αλλά παρόλα αυτά προσπαθούν να κάνουν κάτι γι αυτό, κάτι που δεν κάνετε οι υπόλοιποι.

Αν από το 2003 μέχρι σήμερα (13 ολόκληρα χρόνια) οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί σας έπρατταν αυτό που ο Νόμος ορίζει σίγουρα δεν θα υπήρχε λόγος σήμερα να γίνονται τέτοιες δημοσιεύσεις και το κοινωνικό σύνολο δεν θα είχε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, και καλείται – λανθασμένα – μέσω δημοσι-ευμάτων μία πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων να διαχειριστεί.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία συμπαραστέκεται έμπρακτα στον Φιλοζωικό Σύλλογο Τρίπολης και γι αυτόν τον λόγο την Δευτέρα 22/2/2016 θα επιδιωχθεί συνάντηση εκπροσώπων μας με τον αρμόδιο Εισαγγελέα αλλά και με παράγοντες του Δήμου και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.