Μέλη της οργάνωσης Animal Action ολοκλήρωσαν την Τετάρτη την τριήμερη επίσκεψή τους στη Νάξο όπου φρόντισαν περίπου 50 ιπποειδή . Η κτηνίατρος Γκέσκου μιλάει για την εμπειρία της και συστήνει να απελευθερώσουμε τα ζώα από τις …μπαστούρες λέγοντας ότι «έρχονται πρόστιμα»

naxos

Αυτές τις ημέρες βρέθηκαν στην Νάξο – ερχόμενη από τη Πάρο – μέλη της εθελοντικής ομάδας Animal Action (Δράση γα τα ζώα στην Ελλάδα) μετά από πρόσκληση της Φιλοζωικής του νησιού. Στόχος της ομάδας κυρίως η φροντίδα των Ιπποειδών (μουλάρια, άλογα) που είναι και δύσκολη η κτηνιατρική τους περιποίηση και φροντίδα από τους τοπικούς κτηνίατρους. Η ομάδα βρέθηκε στο νησί έχοντας γυρίσει τα περισσότερα χωριά του νησιού ενώ τη Δευτέρα βρέθηκε για αρκετή ώρα στο Τυροκομείο όπου και δέχτηκε τα ιπποειδή των παραγωγών στα λιβάδια.

Η ομάδα λειτουργεί από το 1993 πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με τη παρουσία κτηνιάτρων, πεταλωτών και οδοντιάτρων ενώ στη διάρκεια των επισκέψεων προσπαθεί να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες για την ανάγκη προστασίας, περιποίησης των παραγωγικών ζώων (ιπποειδών) που είναι προς όφελος τους καθότι βελτιώνεται και επιμηκύνεται η ευζωία των ζώων.

Μιλήσαμε με την κτηνίατρο κ. Ελίζα Γκέσκου σε κάποιο από τα διαλείμματα των επισκέψεων (την βρήκαμε ανάμεσα σε Σαγκρί και Απείρανθο) και παρά την κούραση μας βοήθησε λέγοντας « βρισκόμαστε εδώ και δύο μέρες στο νησί και αύριο (σ.σ. Τετάρτη) ολοκληρώνουμε την επίσκεψη μας, Αναμένεται να δούμε, εξετάσουμε και να φροντίσουμε περισσότερα από 50 ιπποειδή, ήτοι άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια, ένας ιδιαιτέρα σημαντικός αριθμός. Όλα σχεδόν τα ζώα έχουν πρόβλημα με τα δόντια τους και αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει εξιδικευμένος οδοντίατρος στο νησί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο πεταλωτής που αναλαμβάνει να κόψει τα νύχια των ζώων κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν εργάζονται. Όσα ζώα εργάζονται έχουν μικρότερα νύχια, αποτέλεσμα άλλωστε της καθημερινής τριβής. Παράλληλα, κάνουμε έλεγχο όσον αφορά την θρεπτική τους κατάσταση και εάν έχουν πληγές που προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε»

naxos1

Μπαστούρες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνάντησαν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας είναι οι …μπαστούρες στα ζώα. Ένας τρόπος δεσίματος σε μία προσπάθεια από τους ιδιοκτήτες να περιορίσουν την κίνησή τους.

Όπως μας τόνισε η κ. Γκέσκου «είναι δυστυχώς μία διαιώνιση ενός λανθασμένου τρόπου περιορισμού της κίνησης των ζώων. Τις μπαστούρες τις συναντάμε κυρίως στα νησιά δυστυχώς πληγώνουν τα ζώα και δημιουργούν προβλήματα που ενίοτε οδηγούν ακόμη και στη μόνιμη βλάβη με αποτέλεσμα την ευθανασία. Κάτι που έχει γίνει δύο φορές στη Πάρο, πέρυσι και φέτος. Ενώ ένα ακόμη ζώο έχασε τη ζωή του όταν μπλέχτηκε η μπαστούρα σε κάποιο εμπόδιο και παγιδεύτηκε. Αυτό που λέμε σε όλους τους ιδιοκτήτες είναι ότι πρέπει να αφήσουν στο παρελθόν αυτή την συνήθεια. Σεβαστή ως προς την παράδοση αλλά λανθασμένη.

Ενημερώνουμε συνεχώς και ζητάμε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μία μορφή κακοποίησης. Ανάλογο τρόπο περιορισμού έχουν και στα μικρότερα ζώα όπως τα αιγοπρόβατα». Προτείνει μάλιστα ως ιδανικό τρόπο περιορισμού των ζώων (εκτός αυτών που είναι ελεύθερης βοσκής) την αγορά ηλεκτρικού φράκτη, ο οποίος λειτουργεί κατασταλτικά ως προς την κίνηση των ζώων, θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής για τα ζώα και αν και πονάει όταν κάποιο επιχειρήσει να φύγει, εντούτοις δεν προκαλεί βλάβες. Εχει σχετικά μικρό κόστος για την αγορά και εγκατάστασή του και για τουλάχιστον μία δεκαετία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Πρόστιμα

Και συνεχίζει λέγοντας «Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να περάσει νόμο που να απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά αυτό τον τρόπο περιορισμού των ζώων, οπότε είναι θέμα χρόνου να περάσει και στην Ελληνική Νομοθεσία. Και τώρα τα πρόστιμα θα είναι σκληρά. Ήδη έχουμε καταγγελίες κυρίως από ξένους όσον αφορά την κακοποίηση ζώων. Μερικές είναι υπερβολικές, αλλά τις εξετάζουμε. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι στην Ελλάδα είναι ότι τα ιπποειδή λειτουργούν ως βοηθοί στην παραγωγική εργασία. Πρέπει να τα φροντίζουν οι ιδιοκτήτες τους ώστε να έχουν ευζωία και να έχουν στο μυαλό τους ότι ένα υγιές ζώο ζει περισσότερο, δουλεύει περισσότερο και καλύτερα οπότε όλοι είναι κερδισμένοι. Στη Νάξο, παρατηρήσαμε ότι τα ζώα είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση και ελάχιστα είναι αυτά που έχουν πληγές. Η παιδεία των ανθρώπων που ασχολούνται με τα ζώα πρέπει να βελτιωθεί και να τα φροντίζουν περισσότερο. Μακροπρόθεσμα θα είναι κερδισμένοι»

Να σημειώσουμε ότι η εθελοντική ομάδα ολοκλήρωσε την αποστολή της και στη συνέχεια με βάση τον προγραμματισμό της στα μέσα Μαΐου θα βρεθεί στα Δωδεκάνησα…

πηγή http://www.kykladiki.gr/